Finantare europeana pentru dezvoltarea primei aplicatii din Romania care ajuta familiile cu copii sa adopte un stil de viata sanatos

Romania se afla printre primele tari din Europa in ceea ce priveste obezitatea infantila, cu 3 din 10 fete si 2 din 10 baieti supraponderali, conform unor date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Copiii supraponderali sunt predispusi sa devina adulti obezi, iar asta atrage dupa sine riscuri pentru sanatate: boli cardiace, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale si anumite tipuri de cancer. La nivel mondial, conform Federatiei Mondiale de Obezitate, in primul Atlas al Obezitatii Infantile, emis in luna octombrie a acestui an, numarul copiilor suferind de obezitate va creste cu 100 de milioane pana in 2030, depasind astfel 250 de milioane. In Romania, se estimeaza ca peste 490.000 de copii si adolescenti vor fi obezi pana in anul 2030.

Pe langa sedentarism, o alimentatie nesanatoasa si un program alimentar neadecvat sunt si factori principali de risc pentru obezitate in randul copiilor, precum: consumul excesiv de sucuri acidulate, dulciuri si alimente de tip fast food sau junk food. Alegerea acestor alimente in detrimentul legumelor, fructelor si al altor alimente sanatoase, nu fac decat sa creasca riscul obezitatii infantile.

Este foarte important sa le formam copiilor obiceiuri alimentare sanatoase, astfel incat sa ajunga niste adulti sanatosi. Asadar, trebuie sa fim atenti ce le dam micutilor nostri sa manance, pentru ca doar asa pot deprinde obiceiuri alimentare sanatoase.

Usor de zis, greu de facut, nu-i asa? Hranirea copiilor cu alimente sanatoase pare sa fie una dintre cele mai mari provocari pentru parinti, carora le este destul de greu sa ii imprieteneasca pe copii cu fructele si legumele esentiale pentru o dezvolatare sanatoasa.

Wello, prima aplicatie din Romania care promoveaza un stil de viata sanatos pentru familiile cu copii

Ei bine, un stil de viata sanatos nu este chiar atat de greu de adoptat precum pare! Pornind de la planul de actiune privind obezitatea infantila, prin care se urmareste combaterea tendintei de crestere a cazurilor de obezitate in randul copiilor, in urma cu doi ani, Comisia Europeana si-a asumat un angajament de promovare a unui stil de viata sanatos prin sport si alimentatie.

Prin alocarea de fondurile europene, s-au dezvoltat diverse initiative destinate sustinerii unui stil de viata sanatos, concretizate in numeroase actiuni de sensibilizare și informare publica pentru a combate alimentația nesanatoasa, obezitatea sau lipsa activitatii fizice. De asemenea, aceasta sprijina initiative antreprenoriale care aduc beneficii reale in societate, precum este dezvoltarea aplicatiei Wello.

Cu ajutorul inovatiei tehnologice, prin inteligenta artificiala si a datelor stiintifice, o companie din Cluj a dezvoltat, cu ajutorul fondurilor europene in valoare de 650.000 euro (valoarea totala a proiectului fiind de 1 milion euro), aplicatia mobila Wello, care ajuta familiile cu copii cu probleme de greutate sa slabeasca si sa aiba un stil de viata sanatos.

Wello ofera sfaturi si diete nutritionale personalizate pentru parinti si copii, in functie de nevoile acestora, fiind o sursa completa de informatii despre alimentatia corespunzatoare a copiilor. Aplicatia, care poate fi descarcata gratuit pe orice smartphone (iOS sau Android), se bazeaza pe interactiune prin jocuri si continut interactiv. Membrii familiilor sunt incurajati sa se implice in activitati fizice comune, distractive, de la practicarea unui sport in aer liber la gatitul impreuna.

Totodata, aplicatia Wello permite interactiunea cu dispozitive pentru monitorizarea activitatii, precum bratari de fitness si smartwatch-uri, preluand, analizand si integrand informatiile colectate in recomandarile personalizate de nutritie si activitate fizica ale utilizatorilor.

Mai multe despre aceast aplicatie si despre cum putem adopta obiceiuri alimentare sanatoase, vorbim pe 5 noiembrie, in emisiunea “Traieste Sanatos cu Simona” cu Ioana Marchis – Reprezentata Comisiei Europene in Romania si Sveatoslav Vizitiu – unul dintre dezvoltatorii aplicatiei Wello.

Emisiunea va putea fi ascultata la Itsy Bitsy FM si va putea fi urmarita si live pe pagina de Facebook Itsy Bitsy, de la 12:00 la 13:00.

Surse: http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/wof-files/WOF_Childhood_Obesity_Atlas_Report_Oct19_V2.pdf


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s