Exista o varsta potrivita pentru discutia despre sex?

Exista o varsta potrivita pentru discutia despre sex?

La Meditatii pentru parinti, vorbim despre mult temuta discutie despre sex, mai exact despre inceperea vietii sexuale. Cand este bine sa ii vorbesti copilului tau despre aceste aspecte ale vietii? Ce anume ii spui? Iata ce spun specialistii.

„Daca asteptam pana la momentul in care copilul sa vina sa intrebe, putem sa asteptam mult si bine”, spune de la bun inceput Diana Dragu, specialist in parenting.

Tot ea ne spune ca nu exista Discutia cu D mare, ci ca discutia despre sex este alcatuita din mai multe conversatii pe care le purtam cu ai nostri copii de-a lungul timpului. Fie ca vorbim cu ei despre propriul corp, fie ca le explicam despre relatii sau le spunem ce inseamna intimitatea, prin toate aceste conversatii, punem bazele unei perceptii sanatoase asupra vietii sexuale.

Discutiile cu copilul pot fi impartite pe etape de varsta astfel:

  • la 2 ani: care este numele corect si complet pentru toate partile corpului;
  • la 4 ani: care este zona lor intima si cum anume sa diferentieze atingerile placute de cele neplacute, ce sa faca atunci cand cineva ii imbratiseaza sau ii pupa si ei nu vor;
  • preadolescenti: schimbarile care se intampla cu corpul lor la pubertate, le povestim despre hormoni, despre ce inseamna sex, despre cand sunt pregatiti sa isi inceapa viata sexuala, despre consimtamant, despre care sunt metodele potrivite de contraceptie.

Ce se intampla daca evitam aceste conversatii cu copiii? Afla acum, la Meditatii pentru parinti.

Aceasta emisiune face parte din seria de emisiuni despre Educatie Sexuala pentru Parinti. Scopul acestui material este de a informa parintii, pentru ca noi credem ca un parinte informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Fiecare parinte e liber si responsabil sa isi educe copilul asa cum crede de cuviinta.

Textul materialului este realizat pe baza informatiilor transmise de specialistul intervievat si reprezinta parerea personala a acestuia, bazata pe studii stiintifice, experienta personala si profesionala. Informatiile acestea nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s