Etichetarea copiilor si efectele ei

Cu totii reactionam impulsiv, atunci cand ne enervam. Uneori, insa, facem asta cu pretul sentimentelor unui copil. Descopera ce are de zis un celebru scriitor contemporan, despre violenta in familie.

Saptamana trecuta, Organizatia Salvati Copiii Romania a lansat o platforma de parenting pozitiv. Astfel, au fost lansate atat site-ul Parinti buni, cat si un cont de Facebook al initiativei.

La evenimentul de lansare au participat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii Romania, Mireille Radoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), Diana Stanculeanu, psiholog in cadrul Salvati Copiii, bloggerul Cristian China-Birta si scriitorul Mircea Cartarescu.

in plus, a fost lansat si manualul de parenting pozitiv, numit „Ghid pentru dezvoltarea relatiilor sanatoase intre parinti si copii: O abordare pozitiva, bazata pe respectarea drepturilor copiilor”. Poate fi desarcat gratuit de pe site-ul de parenting. De asemenea, va fi distribuit profesorilor si educatorilor.

Astfel, parintii, cadrele didactice, consilierii si toti cei care lucreaza cu cei mici vor avea la dispozitie o serie de instrumente pentru cresterea si educarea copiilor fara violenta. Platforma de parenting pozitiv a fost lansata in cadrul campaniei „Copiii fara etichete”.

Mircea Cartarescu la evenimentul de lansare

Site-ul Parinti buni a fost inaugurat de invitatul de onoare al conferintei, scriitorul Mircea Cartarescu. El a fost cel care a dat primul click.

„Copilul nu ne apartine, el este ca un drumet strain care a batut la usa noastra. Trebuie sa il privim cu demnitate si cu cinste, ca pe un om in fata caruia noi trebuie sa ne deschidem. Daca n-o facem, inseamna ca nu stim sa ne crestem propriul copil”, a citat Cartarescu un vechi proverb indian.

Scriitorul a explicat ca violenta impotriva unui copil nu este doar cea fizica, ci orice impiedica mintea unui copil sa se dezvolte. „Nu trebuie sa vedem neaparat cureaua sau batul”, a spus el. Sunt forme de violenta ce au efecte chiar mai grave, precum abandonul.

Eu cred ca parintii care-si lasa copiii in tara si pleaca in strainatate, in Spania sau Italia, ca sa lucreze sunt mult mai violenti fata de copii, care raman singuri si fara nicio indrumare, raman de capul lor, cum se spune, decat daca folosesc in fiecare zi mijloace de coercitie fizice si contondente. Cred, de asemenea, ca parintii care isi abandoneaza practic copiii lasandu-i cu cheia de gat, toata ziua, pana seara, sunt violenti impotriva propriilor lor copii”, a explicat Cartarescu.

in continuare, scriitorul a mai vorbit despre paradoxul existentei violentei in familie. in multe familii intalnim expresia „eu te-am facut, eu te omor”.

Este o expresie, din pacate, extrem de raspandita in societatea noastra. in primul rand, nu i-am facut noi pe copiii nostri, ei au crescut singuri, ei au crescut ca niste flori din acelea de origami care sunt la inceput un simplu cocolos, dar daca le arunci in apa iese un crin sau iese o lebada. Asa s-au dezvoltat, inclusiv in pantecul matern, printr-un miracol care nu tine de vointa noastra”, a adaugat Cartarescu.

in ceea ce priveste parintii perfectionisti, scriitorul si-a exprimat parerea ca, in goana dupa note mari si premii, adultii ajung sa isi terorizeze copiii. El a explicat ca, pentru a deveni un bun adult, pentru a-si forma o cariera, ce mici nu trebuie sa fie premiantii clasei.

Platforma de parenting „Parinti buni”

Site-ul lansat cuprinde o sectiune cu articole pentru parinti, o alta pentru profesionisti, precum educatorii, psihologii sau asistentii sociali (unde se gasesc informatii de specialitate) si o rubrica numita „intreaba expertul”.

Ghidul tiparit propune „o abordare pozitiva”, in ceea ce priveste educarea copilului, bazata pe respectarea drepturilor acestuia.

Plin de exemple concrete si sfaturi practice, acest manual prezinta impactul pe care il au pedepsele fizice si umilitoare asupra copiilor, dar si a parintilor. Prin acest intermediu, adultii sunt sfatuiti sa ia o pauza de reflectare (inainte de a-si pedepsi copilul, in conditii de stres) si sa se intrebe: cum ai vrea sa fie copilul tau la 20 de ani si ce relatie vrei sa ai cu el?

inca din primele pagini, figureaza pasaje si articole din Conventia pentru Drepturile Copilului, a Organizatiei Natiunilor Unite. Documentul descrie o abordare non-violenta a educatiei parentale, centrata pe solutii si pe valori.

Mai departe, manualul prezinta pedepsele fizice (bataia, trasul de urechi, inchiderea in debara etc.) si cele umilitoare (ridicarea tonului, folosirea unor injurii, privarea de afectiune, rusinarea, umilirea publica si altele).

Un alt capitol se axeaza si pe construirea relatiilor sanatoase intre parinti si copii. Aici, parintii afla ce se intampla atunci cand gandesc cu „creierul emotional” si care sunt caramizile care stau la baza unei educatii pozitive.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s