coronavirus romania

Doua noi cazuri de coronavirus au fost confirmate in Romania! Reguli de igiena care pot opri raspandirea bolilor

Primul caz de coronavirus din Romania a fost confirmat miercuri, la Institutul Matei Bals din Bucuresti. Romanul infectat cu virusul Covid-19 este un pacient din judetul Gorj. Ulterior doua noi cazuri de infectie cu coronavirus au fost confirmate oficial in Romania.

Cele doua persoane s-au intors recent in tara din Italia. Este vorba despre o femeie in varsta de 38 de ani din Timisoara, care este in stare buna si un barbat de 45 de ani din Maramures, care este internat la terapie intensiva, in Cluj. Barbatul s-a intors din Italia pe 25 februarie prezentand febra si a fost internat la Clinica de boli infectioase din Maramures, apoi transferat la Cluj. Femeia a mers la Bergamo (Italia), iar pe 25 februarie a prezentat primele simptome. Pe 27 februarie a mers la spital pentru a fi testata, apoi a mers acasa in izolare. Ulterior, testul sau a fost confirmat pozitiv, iar femeia a ramas in centrul din Timisoara.

Autoritatile fac apel la calm si ne sfatuiesc sa respectam cu rigurozitate regulile de igiena si sa incercam, pe cat posibil, sa evitam contactul cu persoanele care prezinta simptome de gripa sau raceala.

Sfaturile Ministerului Sanatatii pentru a ne feri de coronavirus

Ministerul Sanatatii a publicat, pe site-ul institutiei, o lista cu 10 reguli care ar trebui urmate de cetatenii romani, pentru a se feri de infectia cu noul coronavirus. Iata care sunt acestea:

Spalati-va mainile de multe ori

Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%. Spalarea mainilor elimina virusul!

Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute

Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile. Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul.

Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti

Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel de preferat de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile, puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.

Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul

Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor nu impotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana.

Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande.

Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus. (O calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MASTII DE PROTECTIE – ajuta si limiteaza raspandirea virusului dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.

Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China NU sunt periculoase

Organizatia Mondial a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile

Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare. Purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, folositi servetele de unica folosinta si spala bine mainile.

Animalele de companie NU transmit coronavirus

In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de virus. in orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.

Cum ne spalam corect pe maini si ce NU trebuie sa facem dupa aceea

Curatarea mainilor cu apa si sapun sau cu o solutie pe baza de alcool, poate tine la distanta o serie de boli care pot pune in pericol sanatatea organismului, inclusiv temutul coronavirus.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase la Institutul Matei Bals explica si demonstreaza cum ar trebui sa ne spalam corect pe maini si ce nu ar trebui sa facem dupa o igienizare corecta a mainilor.

„Spalatul mainilor cu apa si sapun timp 20 de secunde, de fiecare data cand este nevoie, adica dupa folosirea toaletei, inainte de a manca, in momentul in care atingem suprafete contaminate ne-ar putea scapa de cele mai multe dintre bolile infectioase”, a explicat Dr. Adrian Marinescu intr-o interventie telefonica la radio Itsy Bitsy.

Dupa igienizarea mainilor, ideal ar fi sa incercam sa nu mai atingem nimic. Asta inseamna ca inchiderea robinetului se va face ori cu un prosop de unica folosinta, ori cu cotul. La fel si cand deschidem sau inchidem usa dupa ce ne spalam pe maini: atingem clanta ori cu un prosop de unica folosinta, ori cu cotul.

Ce facem cand nu avem la indemana apa si sapun? Folosim un dezinfectant pe baza de alcool (cel putin 60% alcool), care se aplica din abundenta pe palme. Mainile se freaca pentru a acoperi toata suprafata, cu degetele intrepatrunse, inclusiv dosul palmelor si incheieturile.

Intr-un interviu pentru Itsy Bitsy FM, Dr. Adrian Marinescu a vorbit si despre utilizarea corecta a mastilor de protectie si a explicat cum ar trebui sa tusim sau sa stranutam in asa fel incat sa nu ii contaminam pe cei din jur:

„Masca de protectie este utila, mai ales atunci cand noi suntem bolnavi si nu vrem sa transmitem si celorlalti, dar nu este indispensabila si nu este singura (care ne poate proteja). Daca nu se mai gasesc masti in farmacii, putem folosi batiste de unica folosinta si sa incercam ca atunci cand tusim sau stranutam sa ne acoperim nasul si gura cu pliul cotului.”

Pentru prevenirea imbolnavirilor, medicul recomanda ca mai ales in aceasta perioada sa stam cat mai departe de locurile aglomerate si sa evitam contactul cu persoanele care prezinta simptome de raceala sau gripa.

„Este foarte important e sa evitam aglomerarile umane: mall-urile, cinematografele, mijloacele de transport in comun si camerele de garda. La camera de garda ajungem atunci cand chiar avem nevoie si in momentul in care am trecut prin filtrul medicului de familie.”, explica Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase.

Cum ii convingem pe copii sa se spele pe maini

Este important sa ii invatam pe cei mici inca de la varste fragede importanta spalatului pe maini. Nu trebuie sa transformam spalatul pe maini intr-o corvoada si nici nu trebuie sa punem presiune pe aceasta actiune.

Este bine daca spalatul dureaza cam 20-30 de secunde. Poti face lucrurile mai distractive, asa ca pentru a „cronometra” activitatea, il poti invata pe cel mic un cantecel special pentru spalat pe maini. Pana cand a terminat de fredonat, s-a si clatit.

Apoi, invata-l cum sa isi frece atat mainile (palmele, degetele, unghiile – in unghii ramane multa mizerie), cat si incheieturile. Arata-i cum sa se sapuneasca bine de tot si cum sa se clateasca. La sfarsit, va stergeti impreuna mainile pe un prosop, pana cand le-ati uscat de tot.

Cel mic mai are nevoie sa invete si cand sa se spele pe maini. Principalele cazuri ar fi: inainte si dupa mese, dupa ce a fost la toaleta, dupa ce duce gunoiul, dupa ce a stranutat sau si-a sters nasul si dupa ce se intoarce de la gradinita/scoala sau din parc. De asemenea, daca aveti un animal de companie, este bine ca toti membrii familiei sa se spele dupa ce au mangaiat sau s-au jucat cu el.

Tot la acest capitol, intra si bagatul degetelor in gura si in nas, rosul unghiilor sau cand copilul isi freaca ochii cu mainile. Explica-i micutului tau de ce sunt nesanatoase si chiar respingatoare aceste gesturi.

In acest moment, in Romania, sunt confirmate 3 cazuri de infectare cu coronavirus. Pana acum, 182 de persoane se afla in carantina, iar 8321 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

Doua noi cazuri de infectie cu coronavirus au fost confirmate oficial in Romania, vineri, 28 februarie, a anuntat Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Autoritatile fac apel la calm si ne sfatuiesc sa respectam cu rigurozitate regulile de igiena, sa ne informam doar din surse oficiale si sa respectam recomandarile autoritatilor competente!

Surse: Ministerul Sanatatii, hotnews.ro, digi24.ro


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s