Cum sa cioplesti un dovleac

Noiembrie este luna dovlecilor. Este perioada cand frunzele galbene de toamna se imbina cu puloverele rosii de iarna. si ce iese din combinatia galben-rosu? Portocaliu! Portocaliu ca un dovleac.

Si sunt atatea lucruri pe care le putem face cu dovlecii: placinta de dovleac, dovleac copt, chiar si supa de dovleac! Dar nu vreau sa invatam retete acum. Eu vreau sa ne jucam cu ei. Vreau sa le cioplim fete haioase si sa ii facem sa lumineze.

Inainte de a incepe, vreau sa va avertizez sa nu lasati copiii sa faca asta singuri! Este indicat sa fie un adult prezent, macar pentru a-i supraveghea pe micuti. Pana la urma, aici este vorba despre o activitate de care la care poate participa toata familia. Asadar, lasati-i pe cei mici sa deseneze fetele pe dovleci, dar ocupati-va voi, parintii, de manuirea cutitului.

  • Ce aveti nevoie

In primul rand, aveti nevoie de… un dovleac. Bostanul trebuie sa aiba o culoare pronuntata si sa fie copt. Desi sunt mai usor de cioplit cei cu o culoare mai deschisa, acestia se si strica mai repede. De asemenea, tot procedeul poate fi facut si vara, cu pepeni.

Apoi, trebuie sa pregatiti si uneltele pentru cioplit. Expertii folosesc truse speciale, dar, pentru o activitate de timp liber, puteti folosi instrumente gasite prin casa. Aveti nevoie de:

    • un cutit de bucatarie cu o lama lunga si puternica pentru a taia partea de deasupra (capacul);

    • o lingura mare de lemn pentru a scoate miezul dovleacului;

    • un marker pentru desenarea fetei inainte de taiere;

    • un cutit cu lama mica pentru detaliile fetei (ochi, nas, gura);

    • o pila de unghii ca sa slefuiti marginile taiate si pentru a obtine un model frumos.

Daca vreti ca dovleacul sa si lumineze, faceti rost si de o lumanare. Aveti grija! Cand puneti lumanarea in interiorul bostanului, sa nu uitati de ea si sa o verificati din cand in cand.

  • Taierea dovleacului

Dovleacul trebuie asezat pe o suprafata plana, astfel incat sa nu riscati sa se rostogoleasca in timp ce il taiati. Cu un marker, desenati un cerc in jurul coditei si taiati-l; acela va fi capacul. Scoateti miezul si semintele. Puteti pastra semintele pentru a decora bostanul odata ce ati terminat.

Inainte sa incepeti sa ciopliti, desenati tot cu markerul detaliile fetei. Aici, dati frau liber imaginatiei. in loc de o fata zambitoare, poate vreti sa faceti un fluture sau o stea. Poate fata va fi trista sau poate va face cu ochiul. Folositi dovleacul ca o plansa de desen, dar nu va aventurati la elemente prea complicate pentru ca va trebui sa le si taiati.

Pe marginea conturului, decupati cu un cutit mic detaliile si inlaturati si coaja de la suprafata. Sunteti aproape gata!

  • Pregatirea si mentinerea dovleacului

Pentru a indeparta orice resturi, spalati dovleacul si lasati-l cateva minute intr-un castron cu apa. Curatati bine interiorul. De asemenea, pentru a preveni uscarea, ungeti toate suprafetele taiate cu ulei. Puneti dovleacul in frigider, astfel veti preveni descompunerea.

In cele din urma, puneti bostanul intr-un loc deschis, iar in interior adaugati lumanarea aprinsa. Daca va este teama sa nu ia foc ceva prin casa, puteti folosi luminite de la bradul de Craciun. Magia dovleacului cioplit o veti vedea in intuneric.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s