Criza adolescentei. Cai de a o depasi cu succes

Odata ajuns in perioada adolescentei, copilul isi da seama ca parintii lui nu sunt omnipotenti si incepe sa ii vada in alta lumina.

Cartea “Criza Adolescentei. Cai de a o depasi cu succes”, scrisa de psihiatrul Stéphane Clerget si publicata de Editura Trei, explica intr-un mod foarte clar parintilor si adolescentilor insisi mecanismele psihologice cele mai profunde care declanseaza criza din adolescenta.

[imagelink=”1567″] In plan fizic, transformarile caracteristice pubertatii antreneaza disparitia corpului din copilarie, adica trupul copilului se transforma intr-un corp de adult in devenire, care devine, asa cum spune Micul Print al lui Antoine de Saint Exuperie, “o scoarta veche, de copac abandonata”. E vorba de o pierdere reala, care ii priveste si pe parinti.

Devotamentul si admiratia copilului fata de parinti sunt inlocuite, in adolescenta, de o mare deziluzie. Adolescentul isi da seama ca parintii lui nu sunt omnipotenti si incepe sa ii vada in alta lumina. Ei nu mai reprezinta imaginea perfectiunii si se va separa de ei atat in plan fizic, cat si emotional si intelectual.

Pentru a reusi sa se desprinda de aceste imagini parentale, adolescentul are nevoie sa moduleze, in functie de propriile lui nevoi, aceasta separare, care are, ca un prim pas, distantarea fizica. Totusi, de multe ori distantarea fizica nu e posibila – adolescentul locuieste in aceeasi casa, isi duc traiul in comun. Atunci apare separarea verbala, iar conflictele intre adolescenti si parintii lor devin frecvente si adesea pline de multe rani.

Nu este usor de trecut peste aceasta perioada, dar iti pot spune ca citind cartea “Criza Adolescentei. Cai de a o depasi cu succes”, scrisa de psihiatrul Stéphane Clerget si aparuta la Editura Trei, vei avea la indemana mai multe instrumente pentru a aborda aceasta criza si pentru a o depasi.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s