cum cresti un copil independent

Cum cresti un copil independent

Ca parinte, vrei sa iti ajuti copiii sa devina adulti independenti. Dar, uneori, acel ajutor poate avea un efect opus celui dorit. Cum gasesti acea balanta intre a-ti proteja copilul si a-l lasa liber?

Tendinta de a supraproteja copilul si riscurile ei

Nou-nascutii au nevoie de parinti constant, pentru orice – sa fie hraniti, curatati, ghidati. Totusi, pe masura ce cresc, cei mici devin din ce in ce mai independenti. Raman nevoile de dragoste, protectie si suport, dar incep sa se descurce in domeniile mentionate mai sus. Incet incet, pe an ce trece, copilul se bazeaza din ce in ce mai putin pe parinti.

Totusi, daca nu esti pregatit sa accepti micile schimbari, progresul copilului tau ar putea avea de suferit. Fie ca il controlezi in fiecare moment, fie ca esti prea autoritar, cel mic poate ajunge sa creasca dependent de cei din jur, ceea ce implica faptul ca nu isi va asuma responsabilitate, va astepta mereu sa i se dea lucruri si ii va fi greu sa ia decizii.

Ofera-i dragoste si respect

Responsabilitatile principale ale oricarui parinte sunt sa ii ofere copilului sau oportunitatea, mijloacele si suportul psihic si material de a-si urma telurile in viata. Pentru a-l invata pe micutul tau sa fie independent, ofera-i dragoste si respect, ai incredere in capabilitatile sale, invata-l cum sa controleze diverse aspecte ale vietii si invata-l sa ia decizii de unul singur.

Lasa-l sa exploreze!

De asemenea, incurajaza-i nevoia de explorare in afara caminului si arata-i cum sa devina responsabil.

La randul sau, cel mic are responsabilitatea de a face tot ceea ce este nevoie pentru a profita cat mai mult de oportunitatile primite. Asta inseamna ca este necesar sa depuna efort, sa isi ia angajamente si sa invete sa aprecieze munca celor din jur.

Invata-l sa isi inteleaga propriile emotii

Este important sa constientizezi faptul ca nu poti fi mereu acolo pentru a-ti apara copilul. Vrei sa il protejezi de sentimente negative si de greutatile vietii, dar cel mic are nevoie sa invete cum sa isi inteleaga singur emotiile. Daca sta tot timpul cu parintii sai, copilul isi va interpreta emotiile prin reactiile lor.

De exemplu, daca esti in parc cu micutul tau si cade din leagan, se va uita mai intai la tine pentru a-ti observa reactia. Daca te panichezi si ii dai de inteles ca s-a intamplat ceva rau, copilul va incepe sa planga. In schimb, daca ramai calm si ii spui „Asta este, se intampla. Stiu ca te doare, dar o sa treaca”, experienta va trece mai usor.

Fii sincer cu copilul tau

Alt sfat este sa fii sincer cu micutul tau. Nu il ridica in slavi, atunci cand nu este nevoie. Stima de sine vine din dezvoltarea abilitatilor si trecerea peste obstacole. Cel mai important factor in ridicarea stimei de sine a copilului tau este reprezentat de lucrurile pe care le duce la bun sfarsit, de unul singur.

Nu ii controla relatiile

O alta arie in care parintii nu pot interveni pe cat de mult si-ar dori, sunt relatiile si prieteniile. De cand sunt foarte mici, copiii simt cu cine se inteleg mai bine si cu cine nu. De aceea, nu prea poti sa le controlezi relatiile.

sursa foto: pexels.com


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s