Cheile si salina de la Turda

In judetul Cluj, vei descoperi unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din Romania, de neratat in orice excursie prin tara: Cheile Turzii si Salina Turda.

Prima oara cand am ajuns in Turda a fost intr-o excursie organizata la tabara mea de vara. Eu si colegii mei eram cazati la Baisoara (unde, pe timp de iarna, se gasesc niste partii cu adevarat spectaculoase), iar excursia era menita sa ne scoata din rutina activitatilor de zi cu zi.

Odata ajunsi in oras, nu am dat prea mare importanta imprejurimilor. Da, era un orasel transilvanean curatel si dragut. Atat?

Nici in momentul in care autocarul ne-a lasat in fata intrarii de la salina nu am inteles de ce ar fi fost nevoie sa vizitam asa ceva. Ma aflam in fata unei usi care parea ca apartinuse hobbitilor lui J. R. R. Tolkien si nu banuiam ca, in spatele ei, ma asteapta un labirint plin de surprize, anume Salina Turda.

intrare salina turdaInainte sa iti vorbesc despre ea, tin sa mentionez ca aceasta prima vizita a avut loc inainte ca salina sa fie reamenajata si, chiar si fara luminite sau barcute pe lac (da, inauntru te poti da cu barcuta pe lac), tot am ramas impresionata.

  • Salina Turda

Exploatarea zacamantului de sare a inceput in perioada ocupatiei romane in Dacia. Inca din secolul al XIII-lea este mentionata Ocna de la Turda. In secolul al XVIII-lea, mineralogul clujean Johann Fridwaldszky spunea despre salina ca “este atat de vestita incat aproape ca nu are egal in intregul rasarit”. Din 1991, Salina Turda a fost declarata „mina muzeu”.

Vizita incepe prin Galeria Franz Josef, realizata pentru a usura si ieftini transportul sarii afara. Iti sugerez sa te imbraci gros si sa porti cizme de cauciuc sau bocanci, din pricina frigului si a umezelii.

De neratat este Mina Iosif, cunoscuta si ca Sala Ecourilor. De la cele doua balcoane din incinta, vei putea observa niste efecte sonore si vizuale cu adevarat speciale (cum ar fi faptul ca reverberatia sunetului poate ajunge pana la 16 ecouri).

Pentru a intelege cum functiona salina, este esential sa intri in Sala Crivacului (unde, in trecut, caii erau folositi pentru a pune un miscare un mecanism ce transporta pe verticala sarea exploatata) si in Sala Putului de extractie.

Paseste apoi in Sala Altarului, unde, intr-o nisa sapata in sare, se afla un loc de rugaciune al taietorilor de sare.

De cand a fost reamenajata insa, atractiile principale ale Salinei Turda sunt Mina Rudolf si Mina Terezia.

salina turdaPentru a ajunge in vatra Minei Rudolf (adanca de 42 metri), vei cobori 13 etaje; fii atent(a) la fiecare etaj, pentru a observa inscriptiile de pe pereti, ce marcheaza anii in care fiecare nivel a fost exploatat. Odata ce ajungi jos, vei avea parte de o multime de activitati pentru toata familia, cum ar fi bowling, minigolf si biliard. De asemenea, tot acolo este amplasata si o roata mare, din care privelistea peste intreaga mina este superba. In aceasta sala se tin si concerte sau alte evenimente, pe care le poti afla fie de pe site-ul salinei, fie de pe pagina de Facebook.

Dupa ce mai cobori niste trepte, vei ajunge si in Mina Terezia (90 m inaltime), unde se afla un lac subteran pe care te poti plimba cu barcuta. In centrul lacului, vei descoperi o insula formata din sarea reziduala, depozitata dupa 1880, an in care exploatarea sarii din aceasta sala a fost oprita.

  • Cheile Turzii

La vest de Turda, de-a lungul vaii Hasdate, se afla o rezervatie naturala, ce ofera un peisaj pe cat de salbatic, pe atat de frumos! Cheile Turzii au o lungime de aproape 3.000 m, iar peretii ajung pana la 300 m! Vei descoperi peste 1.000 de specii de plante si animale, unele fiind specii rare, precum acvila de stanca.

La Cheile Turzii se afla unele dintre cele mai bune zone de alpinism si escalada din tara, cu peste 200 de trasee.

Printre obiectivele turistice pe care le poti intalni aici se numara Cheile Turului, Cascada Ciucas, Cheile Borzesti si Pestera „Cetateaua Mare” (unde, in alte vremuri, se spune ca se adaposteau haiduci).

Din 1938, acest loc a fost inclus in listele U.N.E.S.C.O., printre cele mai importante monumente ale naturii din lume.

cheile turzii

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s