Cele mai uzuale nume de copii in 2016

Curios sa afli care au fost cele mai uzuale nume de copii din anul ce abia a trecut? Vrei sa afli care nume s-au mentinut in top si care au iesit? Dar si ce i-a influentat in 2016 pe proaspetii parinti in alegerea unui nume?

Alegerea numelui pentru copilul mult dorit poate fi o intreaga epopee pentru unii parinti. Fie ca se gandesc inca dinainte de conceptie la un nume, fie fac liste interminabile inca din ziua in care afla vestea cea mare, pentru majoritatea viitorilor parinti, numele copilului este extrem de important. Iar printre aspectele care contribuie la alegere se numara fie numele existente deja in familie(de la bunici, unchi sau matusi), fie numele unor personaje din filmele preferate, din cartile favorite, ori pur si simplu un nume pe care mama sau tata l-a auzit la un moment dat si i-a ramas imprimat in minte.

Indiferent de provenienta influentei, in ultimii ani, parintii din Romania au inceput sa aleaga nume ceva mai diferite fata de cele pe care le purtam noi sau de cele pe care pe poarta parintii nostri. Sunt nume moderne, provenite din alte tari sau alte culturi, precum cele spaniole, americane sau chiar grecesti.

De asemenea, tendinta ultimilor ani a constat  si in alegerea a inca unui nume, in marea majoritate a cazurilor, un nume de sfant.

Astfel se face ca in 2016, se pare ca numele cel mai uzual si mai influent a fost in cazul baietilor Andrei, iar in cazul fetelor Maria.

Nume de fete: Ema, Sofia, Olivia, Daria, Antonia, Ana, Iris, Maria, Anais, Eva

Nume de baieti: Andrei, Matei, Luca, David, Filip, Stefan, Eric, Toma, Vladimir, Alexandru

In ceea ce priveste alegerea numelor din strainatate, in topuri s-au aflat in 2016 urmatoarele nume: pentru fete: Emi, Nora, Astrid, Adeline, Cleo, Luna, Anna, Sandra, Sophia, Ciara, iar pentru baieti: Alberto, Stan, Noah, Adam, Daniel, David, Roberto, Theo, Sebastian.

Ce trebuie sa stii in momentul in care te hotarasti asupra unui nume?

In ceea ce priveste alegerea numelui copilului, parintele are libertate totala, insa, exista si cateva norme legislative pe care ei trebuie sa le respecte. Este vorba despre o norma descrisa in Codul Civil, care a intrat in vigoare in anul 2011, atunci cand s-a adoptat noul Cod si care prevede urmatoarele: ”este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz„. Prin urmare, numele bizare risca sa fie refuzate de catre cei de la Directia de Evidenta a Populatiei.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s