Bullying-ul reglementat prin lege: Doua initiative legislative se depun azi in Parlament

Bullying-ul reglementat prin lege: Doua initiative legislative depuse in Parlament

Asociatia Parintilor Isteti si Itsy Bitsy FM, initiatori ai campaniei de prevenire a bullying-ului inca din 2017, au gasit in deputatii Andrei Pop si Petre-Florin Manole doi aliati dedicati acestei cauze. Acestia au depus, marti, 22 mai, in Parlament, doua propuneri legislative care vizeaza reglementarea bullying-ul prin definirea lui ca violenta psihologica.

Propunerile legislative au ca obiect modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 si Legii nr.53/2003 privind Codul muncii, pentru a defini, a preveni si a interzice violenta psihologica – bullying-ul in spatiile destinate educatiei, formarii profesionale si muncii. De asemenea, modificarea legii educatiei, prevede si posibilitatea ca cei implicati in actiuni de bullying, atat agresorii, cat si victimele, sa beneficieze de asistenta si evaluare psihologica.

Ce este violenta psihologica – bullying-ul

In sensul initiativelor legislative, violenta psihologica – bullying-ul este actiunea sau seria de actiuni verbale, relationale, cibernetice si fizice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, in mod constant si repetat, care implica un dezechilibru de putere, care au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau unui grup de persoane.

Aceasta definire a bullying-ului a rezultat in urma mai multor mese rotunde de lucru, intre reprezentanti ai statului si ai societattii civile, initiate inca din 2017 si organizate de Asociatia Parintilor Isteti si Itsy Bitsy FM, cu sprijinul Point Public Affairs si GMP Group. In ultimele sase luni, in campania de prevenire a bullying-ului, s-au implicat reprezentanti din Parlament, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Avocatul Poporului, Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din Politia Capitalei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, CMBRAE, Colegiul Psihologilor, Facultatea de Psihologie si Ştiintele Educatiei, Consiliul National al Elevilor, Ambasada SUA in Romania, Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Telefonul Copilului, UNICEF, Crucea Rosie, Federatia Tinerilor din Constanta, Ana Maria Diceanu, mediator Bruno Demaille, lingvista Dana Papadima etc.

Aceste intalniri de lucru intre reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului, ONG-urilor, psihologi si experti in gestionarea fenomenului de bullying au fost demarate ca urmare a statisticilor ingrijoratoare. La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste bullying-ul in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). De asemenea, studiul Bullying-ul in randul copiilor. Studiu sociologic la nivel national” realizat de catre Organizatia Salvati Copiii, a scos in evidenta o serie de date ingrijoratoare:

  • 1 din 4 copii era umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor;
  • 1 din 5 copii umilea in mod repetat un alt copil la scoala;
  • in mod repetat, in scoala, 3 din 10 copii erau exclusi din grupul de colegi;
  • 1 din 6 copii era batut in mod repetat;
  • 7 din 10 copii au fost martorii unei situatii de bullying in mediul scolar.

Vezi aici Anexa pentru definirea termenului „bullying” in Romania

Efectele bullyingului sunt negative pentru dezvoltarea copiilor, precum si pentru un traseu educational si emotional normal. Copiii, victime ale violentei psihologice – bullying, pot experimenta scaderea increderii in sine, depresia, abandonul scolar, scaderea rezultatelor la invatatura, ajungandu-se chiar pana la sinucideri.

Declaratiile celor implicati in proiectele legislative

„Fenomenul de bullying trebuie stopat cat mai repede si prevenit! La aceasta concluzie am ajuns in urma dezbaterilor publice, discutiilor cu autoritati si institutii, consultarilor cu organizatiile nonguvernamantale, parinti si elevi. Am adunat multe informatii si, in acest moment, se vede mai bine imaginea de ansamblu. De aceea, am initiat o serie de modificari la actualul cadru legislativ. Lupta va continua in Parlament. Si nu o voi face singur, ci impreuna cu alti colegi parlamentari, pe care voi incerca sa-i conving de importanta acestui demers. Multumesc tuturor celor care s-au implicat in diferite etape ale campaniei de identificare, constientizare si definire a fenomenului de bullying”, declara deputatul Andrei Pop, initiator al proiectelor legislative.

„Niciun parinte nu doreste sa auda ca propriul lui copil a fost amenintat, agresat verbal, exclus, hartuit sau batut. Nimeni nu vrea sa fie insultat, denigrat la locul de munca. De aceea, cred ca statul si legile au, intr-o mare masura, datoria de a proteja. Completarile, pe care dorim sa le aducem actualului cadru legislativ, pentru a diminua si a preveni fenomenul de bullying, au chiar acest scop: sa protejeze copiii sau adultii de orice fel de violenta. Ele sunt rezultatul unei realitati care afecteaza drepturi si libertati constitutionale, precum dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, libertate individuala, protectia copiilor si a tinerilor, pe scurt, drepturile omului”, spune deputatul Petre-Florin Manole, initiator al proiectelor legislative.

„Vocea copiilor s-a facut auzita astazi in Parlament. Ei vor gradinite si scoli fara bullying, vor ca oamenii mari sa nu mai ignore fenomenul si sa intervina inainte de a se ajunge la violenta fizica. Poreclele nu sunt amuzante, iar farsele umilitoare, zvonurile mincinoase, imbrancelile, piedicile, castanele, aruncarea rechizitelor si a cartilor, nu sunt o joaca normala intre copii. Toate acestea, repetate zi de zi, reprezinta actiuni de bullying si inseamna violenta psihologica. Si copiii care cresc intr-un mediu violent sufera, capacitatea lor de invatare scade, iar bucuria lor dispare. De aceea e important sa continuam demersurile incepute si, in paralel cu procesul legislativ, sa lucram cu totii la un program national strategic de constientizare si prevenire a bullyingului,” a declarat Nadia Tataru, co-fondator al Itsy Bitsy FM si Asociatia Parintilor Isteti, initiator al campaniei nationale de prevenire a bullying-ului.

Vezi aici Anexa pentru definirea termenului „bullying” in Romania

***

Pentru constientizarea fenomenului si al impactului real asupra dezvoltarii sanatoase a copiilor, ONG-uri, autoritati, media au facut in ultimii ani mai multe campanii sociale, adresate copiilor, parintilor, cadrelor didactice sau publicului larg. Un istoric al lor este ilustrat saptamana aceasta in Camera Deputatilor.

Proiectele de legi initiate de deputatii Andrei Pop si Petre-Florin Manole sunt sustinute de zeci de parlamentari cu orientari politice diverse. Ele isi vor urma cursul legal in Parlament pana la momentul votului final. Intre timp, grupul de initiativa va continua demersurile in crearea unui program national de preventie si constientizare a fenomenului de bullying.


Un comentariu la „Bullying-ul reglementat prin lege: Doua initiative legislative depuse in Parlament”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s