Baiat sau fata?

Iata o intrebare pe care ne-o punem cu totii. Da, ne dorim un copil, dar oare ce va fi? Baiat sau fata? Si parca nu ar fi suficient ca ne intrebam noi, dar ne mai intreaba si membrii familiei, prietenii, cunoscutii, vecinii…

Ca orice viitoare mamica, sunt sigura ca si tu visezi ce vei avea… O fetita? Un baietel? Si daca va fi fata, cu cine va semana? Si daca va fi baiat, cum il va chema?

Din vremuri stravechi, au circulat o multime de superstitii legate de sarcina si sexul copilului. Multe din ele s-au pastrat si azi, in ciuda evolutiei tehnicii: daca ai burta rotunda e fata, daca visezi floricele bleu vei avea baiat, daca ramai insarcinata in luna cutare e fata, daca duci mana la nas e baiat… si multe altele.

Totusi, certitudinea nu ti-o ofera nimeni, pentru ca – se stie – chiar si ecografele cele mai perfomante pot gresi. Nu iti ramane decat sa astepti nasterea.

Totusi, exista o metoda care iti poate determina sexul copilului: pe baza calculului ovulatiei. Metoda poate fi incercata cu mai mult sau mai putin succes, daca iti doresti un copil de un anume sex.

In ce consta aceasta metoda: sexul copilului este dat de spermatozoid. Daca ovulul – purtator doar de cromozomi X – este fecundat de un spermatozoid purtator de cromozomi X, vei avea fetita – X+X=XX, iar daca este fecundat de un spermatozoid purtator de cromozomi Y, vei avea baiat – X+ Y=XY.

Acum, apare intrebarea: cum putem afla ce fel de spermatozoid va fecunda ovulul pentru a sti ce sex va avea copilul? Iata cum: spermatozoizii X sunt mai mari, mai lenti si traiesc mai mult timp – 3-5 zile. Spermatozoizii Y sunt mai mici si mai rapizi, dar traiesc mai putin – 1-2 zile.

Pe baza unui calcul rapid, daca ai baiat sau fata depinde de perioada de ovulatie a femeii si de momentul in care a avut loc contactul sexual. Astfel, trebuie stiut ca un ovul traieste putin: 12-24 ore.

In cazul in care contactul sexual a avut loc chiar in ziua ovulatiei, primii spermatozoizi care vor ajunge la ovul, datorita rapiditatii, vor fi cei purtatori de cromozomi Y, adica tocmai aceia care vor da copilului sexul masculin. Daca insa contactul sexual a avut loc cu 3-4 zile inainte de ovulatie, acesti spermatozoizi Y nu vor supravietui pana la ovulatie, in schimb vor ajunge la ovul spermatozoizii purtatori de cromozomi X, mai lenti, dar cu viata mai lunga, iar acestia vor da copilului sexul feminin.

Pentru a afla mai multe despre ovulatie, citeste articolul Afla perioada ta fertila


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s