Scoala si dorinta naturala de a invata

Dorinta naturala de a invata se afla in fiecare dintre noi. Depinde foarte mult cum o cultivam. Ce indatoriri are scoala, in aceasta privinta? Cum sunt influentati copiii de acest mediu?

Imi amintesc ca, in ultimul an de gradinita, ma gandeam cu groaza la cum va fi primul meu an scolar. Gata cu joaca! „Sigur voi lua numai note proaste”, ii spuneam mamei. Sa fi fost eu prea timorata sau aveam motive indreptatite sa gandesc asa?

Psihologul Monica Reu ne explica ce se petrece in mintea unui copil, atunci cand vine vorba de scoala si ce se intampla cu dorinta naturala de a invata.

Cei mici aud mesajele din exterior, care prezinta scoala doar ca un loc in care se munceste din greu, iar temele inlocuiesc jocurile. De asemenea, in peisajul scolar apar lucrarile de control si stemul de notare.

Toate acestea, impreuna cu morala obositoare pe care o auzim de la parinti („Trebuie sa stii multe si sa fii cel mai bun ca sa iei note mari!”), nu fac decat sa ii streseze pe cei mici si sa puna o presiune imensa pe capul lor.

Afla mai departe ce schimbari ar putea fi aduse sistemului de invatamant, daca am lua in considerare dorinta naturala de a invata.

sursa foto: nonviolenta.org


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s