Accesul copilului la tehnologie, in functie de varsta

Accesul copilului la tehnologie, in functie de varsta

Stim ca desenele animate de la televizor sau jocurile de pe tableta il tin ocupat pe cel mic si iti mai dau si tie, parintelui, niste clipe de respiro, dar accesul copilului la tehnologie ar trebui facut cu masura. Iata cum, in functie de varsta.

Televizorul sau gadgetul ar trebui sa fie o activitate intre alte activitati, nu bona, nu prieten, nu viata sociala”, explica Adina Dumitrescu, psiholog KinetoBebe, invitata in emisiunea Meditatii pentru parinti.

Insa, atentie! Observatia Adinei este valabila doar in cazul copiilor de 3 ani si peste. In ceea ce ii priveste pe prichindeii cu varste mai mici, specialista recomanda evitarea totala a ecranelor de orice fel.

Iar in caz ca nu te-am convins, iata de ce ar trebui sa limitezi accesul copilului la tehnologie, cu sfaturi pentru fiecare varsta in parte.

Accesul copilului la tehnologie, dupa varsta de 3 ani

Asa cum a explicat si Adina Dumitrescu in podcast si cum am mai spus si in alte editii, copiii foarte mici nu ar trebui sa fie expusi la niciun fel de dispozitiv digital. Lumina albastra de pe ecrane si actiunea rapida a elementelor de pe ecran duc la o hiperstimulare a copilului si actioneaza ca un drog. In scurt timp, micutul va avea nevoie de mai mult si mai mult si tot asa, ajungandu-se la o adevarata dependenta. „Imagineaza-ti ca toate simturile lui sunt activate in acelasi timp, la o viteza foarte mare”, explica specialista.

Copiii care trec prin astfel de experiente risca sa ajunga la o noua forma de autism – autism dobandit – care se manifesta prin: dificultati de invatare, deficit de atentie, hiperactivitate, lipsa de interactiune sociala si lipsa de dezvoltare cognitiva.

Dupa ce mai creste copilul, dupa ce trece de varsta de 3 ani si incepe sa vrea sa controleze totul in jur, ii poti oferi acces la televizor sau pe alte dispozitive, intr-o independenta limitata. Cu alte cuvinte, ii dai telecomanda, dar ii limitezi timpul si programele; sau il lasi sa intre pe un site de jocuri, dar instalezi un program de control parental si ii dai o limita de timp. O idee este sa pui o alarma la telefon, care sa sune dupa 10-15 minute.

Tu cum procedezi la rugamintile insistente ale copilului tau de a avea acces la televizor, la calculator sau pe alte dispozitive digitale? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Descopera mai multe informatii despre accesul copilului la tehnologie, din cea mai recenta editie a studiului Itsy Bitsy – Parintii Copiilor Digitali.


Un comentariu la „Accesul copilului la tehnologie, in functie de varsta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s