Masa in familie

Unul din momentele in care membrii familiei sunt impreuna este servirea mesei. De cele mai multe ori, familia se reuneste la cina in timpul saptamanii, iar in weekend se bucura impreuna, in cele mai fericite cazuri, de mic-dejun, pranz si cina.

Nu renunta la acest obicei vechi – de a-i reuni pe cei dragi la masa. Odata cu servirea ei, se imbunatatesc relatiile dintre membrii familiei, se cunosc preferinte in diverse domenii, nu numai alimentare, iar comunicarea este maxima.

Chiar daca o veche zicala ne spune ca ,,La masa nu se vorbeste”, parca fix in acele momente ne vine cheful de vorba si povestim intamplari de la scoala, serviciu, de pe strada, de la magazin, ori ne sfatuim in ceea ce priveste bugetul familiei, vacantele, achizitionarea unui obiect si multe altele.

CUM iti inveti copilul cu un program?

De cele mai multe ori, mamicile incep sa-i formeze copilului diverse obiceiuri legate de servirea mesei, inca din primele zile de viata.

La inceput, incearca sa tii cont de sfaturile neonatologului si sa alaptezi copilul la 2-3 ore. Dupa varsta de 5-6 luni, apare diversificarea. Stabileste un program de care sa incerci sa te tii o perioada cat mai lunga de timp.

Odata cu inscrierea copilului la gradinita, responsabilitatea este a celor de acolo, care trebuie sa respecte obiceiurile alimentare recomandate de medici si nutritionisti, anume cele 5 mese/zi (patru la gradinita si una acasa, cu familia): mic dejun, gustare de fructe, pranz, gustarea de dupa amiaza si cina.

CE GRESIM?

Dar oare, in weekend si in vacante, respecti programul copilului invatat la gradinita? „Depinde de situatie, de locul in care ne aflam, de dispozitia copilului…”

Exista multe scuze. Insa, mai tarziu, ne plangem de lipsa de vitamine din organismul copilui, de inapetenta (lipsa poftei de mancare) ori obezitate.

Acestea, sunt obiceiuri induse, care trebuie tratate la timp, consecvent si fara compromisuri. Asa cum stabilim reguli in ceea ce priveste privitul la televizor ori joaca la calculator, va trebui sa procedam in acelasi mod si cu servirea mesei.

Daca nu vom renunta la junk food, la deserturile duble, ori se sare peste o masa importanta, intregul organism al copilului va fi periclitat.

Suntem tentati sa cedam rugamintilor copiilor atunci cand vor vata de zahar in parc ori o inghetata, acceptand mici exceptii de la regula. Insa continuam sa insistam sa manance tot din farfurie, chiar daca portia este cea pentru un adult, ori sa manance absolut orice i se ofera, fara compromisuri.

In acest caz, de cele mai multe ori copilul mananca fortat, de frica ori pentru a-i face o bucurie unuia dintre parinti/bunici.

Gandeste-te doar daca tu, adultul, accepti sa mananci tot ceea ti se serveste in farfurie. Pune-te cateva momente in locul celui mic si incearca sa iti dai seama prin ce trece el atunci cand efectiv stomacul lui nu mai poate asimila, dar i se spune ,,Mananci tot, pentru ca altfel…”

Reguli pentru o masa reusita:

Atmosfera din jur – o familie care se reuneste la servirea mesei, discuta pe un ton calm, se apreciaza si se lauda reciproc sporeste pofta de mancare.

Aranjarea/aspectul mancarii – nu este nevoie sa muncesti minute in sir pentru un sandwich, dar nici nu este frumos sa arunci pe farfurieo bucata de paine cu o felie de cascaval alaturi; nu-l va atrage pe copil.

Farfuriile mari cu portii in functie de varsta copilului – acesta este un mic truc prin care copilul se simte bine dupa ce a mancat macar jumatate din ceea ce avea in farfurie.

Respectarea orelor de masa in weekend, chiar in functie de programul de la gradinita;

Implicarea copilui in realizarea meniului – indiferent de varsta lui, se va simti implinit ca a contribuit la un moment important pentru familia lui;

Rabdarea si perseverenta – insista cu masura si poti reveni peste o anumita perioada de timp (peste cateva zile) cu felul respectiv refuzat, ori combina-l cu alta garnitura ori ingrediente.

Mananca si tu aceleasi feluri de mancare, cel putin in prezenta copilului. El va fi astfel stimulat macar sa guste.

Lauda mancarea, exprima-te verbal, fara insa a te adresa micutului, pentru a-i trezi curiozitatea. ,,Mmmmm, ce buna e!” sau ,,Wowww, n-am mai mancat asa ceva de cand eram mic!’’

POFTA BUNA si Spor la Imaginatie!


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s