4 efecte nocive ale telefonului asupra copilului

Psihologul Lenke Iuhos, specialist in psihologia copilului si a adolescentului, este de parere ca telefonul mobil a devenit un surogat al familiei si al prietenilor, iar folosirea excesiva a telefonului poate avea efecte nocive asupra dezvoltarii normale a copilului. Dependenta copilului de telefonul mobil poate restrange vocabularul micutului si capacitatea lui de comunicare – verbala, nonverbala si paraverbala.

Potrivit unui studiu la nivel global al companiei Ericsson, 90% dintre copiii de 6 ani vor avea un telefon pana in anul 2020. Se preconizeaza ca vor exista 6,1 miliarde de smartphone-uri pe Pamant, comparativ cu 2,7 miliarde din acest an.

“Cu telefonul in mana, sistemul nervos se acomodeaza la o lume in care, printr-o simpla atingere, copiii o pot schimba de pe ecran dupa bunul lor plac. Acestea conduc in timp la lipsa de rabdare, incapacitatea de ascultare si de analiza, de a tine cont de reguli. In schimb, lumea din telefon, care se schimba din secunda in secunda, ii provoaca stari de impulsivitate, ceea ce ii poate aduce dificultati in perioadele de colaborare cu cei din jur.

Automatismele create de dependenta de telefonul mobil se vor rasfrange nu doar la capitolul comunicare si cooperare, ci mai ales la capitolul de incredere in sine, inteligenta emotionala, dezvoltare la un nivel inferior varstei, etc.”, explica psihologul Lenke Iuhos.

Iata care sunt cele patru impedimente frecvent intalnite la copii dependenti de telefonul mobil:

Reduce creativitatea!

Creativitatea prinde radacini de la varste fragede, cand trebuie sustinuta si incurajata. In opinia specialistului, parintii ar trebui sa le stimuleze copiilor mult mai mult aceasta aptitudine, incat acestia sa fie mai creativi cu lumea palpabila, sa poata reactiona eficient la pericolele sociale si cum sa transforme, prin puterea gandului, cuvantului si actiunii, lumea din jurul intr-un loc mai bun.

“Toate aceste clipe, daca sunt inlocuite doar cu folosirea in exces a telefonului mobil, copilul isi va trai scenariile doar in creier, astfel ca dezvoltarea creativitatii se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusa si in viata reala. Copilul, care este trimis sa se joace cu copiii de varsta apropiata, va fi un copil descurcaret: va simti pericolul, va reactiona chiar neasteptat de matur la orice schimbare. Jocurile ii ajuta sa prelucreze fara niciun efort frustrarile, supararile acumulate, prin joc scapa si de stresul evenimentelor zilnice. Copilul creativ este capabil sa discearna intre ce este si ce nu este important pentru el, are o lista sanatoasa de prioritati, stie sa asocieze cauza cu efectul si astfel devine mai curajos”, afirma psihologul Lenke Iuhos.

Provoaca insomnii cronice!

Magia lumii prezentata pe telefon este tentanta pentru orice copil, dar devine un factor perturbator pentru copil, care il tine treaz pana la ore tarzii. Cand sunt pe punctul de a adormi, primesc o notificare pe Facebook, o alta pe Whatsapp, o alta pe Instagram sau Snapchat, iar sinapsele sunt puse din nou in functiune, iar dupa un timp insomniile cronice.

“Din cauza folosirii telefonului mobil la ore tarzii, fiind stimulati de multele notificari pe care le pot primi, mintea este intr-o permanenta alerta, melatonina scade si nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolenta. Chiar daca va reusi, intr-un final, sa adoarma, somnul copilului va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activitatile de dimineata.

De asemenea, trezirea in timpul somnului este efectul unor factori psihologici: anxietate puternica, frici, depresie, reactii agresive oprite in timpul zilei. Interventia parintelui, a cadrelor didactice, prin reducerea exigentei in performanta, e binevenita, schimbarea regimului de somn este imperios necesara pana cand acesta este echilibrat si poate reveni la activitatile obisnuite. Oboseala creste probabilitatea convulsiilor de noapte, iar reducerea utilizarii telefonului in orele de seara creste eficacitatea somnului adanc”, mentioneaza Lenke Iuhos.

Indirect, este cauza obezitatii!

Confortul dat de sedentarism aduce cu el, in timp, dereglari in greutate. Potrivit observatiilor empirice realizate de psihologul Lenke Iuhos la cabinet, copiii care se joaca in mod regulat pe aplicatii, au abilitatiile motorii mai reduse in ceea ce priveste finetea si exactitatea, nu dobandesc abilitatile de baza pe care le pot experimenta prin alte jocuri traditionale, cum ar fi jocul cu plastelina.

“Miscarea ajuta la constientizarea corpului, vor dezvolta o atentie asupra propriului sau corp, vor avea in vedere sa aiba grija si de ceilalti. O viata mai activa pentru copii este, de asemenea, si un factor pozitiv in atingerea unor rezultate academice optime, dar si a unei vieti sociale benefice integrarii lui. Confortul telefonului provoaca obezitate, mai ales ca prin sedentarism creste dorinta de a manca mai des si haotic, astfel incat organismul se obisnuieste cu acel regim de viata”, explica specialistul.

In acelasi timp, psihologul Lenke Iuhos recomanda parintilor sa introduca in programul de activitati al copilului, nu doar jocuri consumatoare de timp, ci mai ales consumatoare de energie, precum alergatul, fotbalul, plimbarile prin parc, drumetiile pe munte etc.

Distruge relatia parinte-copil!

Copilul este foarte atent la comportamentul parintilor si va prelua constient sau inconstient ceea ce va vedea in familie. Parintele, care utilizeaza des telefonul, este perceput ca un parinte ocupat, care nu are timp de copil. In acest caz, copilul se va refugia in lumea oferita de telefon. De asemenea, il va folosi ca o metoda de respingere, cand va fi chemat la masa, la teme, sa se imbrace si va refuza sa le comunice parintilor problemele cu care se confrunta.

“Copilul va gasi mult mai repede raspunsuri pe internet, va primi mult mai repede si mai usor aprecieri, stimulente emotionale, prin prezenta iconitelor de pe ecranul telefonului mobil decat de la parinte. Tehnologia este parte din viata noastra, dar sfatul meu este sa incercati sa reduceti utilizarea telefonului mai ales atunci cand nu sunt urgente. Este bine sa raspundeti la un mesaj rapid sau sa apelati pe cineva repede, mai ales daca micutul este afectat si are nevoie de prezenta adultului. Bucurati-va de timpul pe care il puteti petrece cu ei, astfel incat sa ii ajute sa devina adulti echilibrati”, sustine psihologul Lenke Iuhos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s