Stii care sunt drepturile copilului tau?

20 noiembrie, Ziua Universala a Drepturilor Copilului

Ziua Internationala a Drepturilor Copilului este o actiune globala ce are loc in fiecare an, pe 20 noiembrie.

Evenimentul marcheaza adoptarea, de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite, a Conventiei asupra Drepturilor Copilului, la data de 20 noiembrie 1989.

In Romania, autoritatile publice, organismele private autorizate, precum si persoanele fizice si persoanele juridice responsabile de protectia copilului sunt obligate sa respecte si sa garanteze drepturile copilului stabilite prin Constitutie si lege, in concordanta cu prevederile Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificata prin Legea nr.18/1990, republicata, si ale celorlalte acte internationale in materie, la care Romania este parte.

Citeste si: UNICEF sarbatoreste Ziua Internationala a Drepturilor Copilului.

Conventia Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului

Chiar daca, pana la varsta majoratului, parintii sunt responsabili de actiunile micutilor lor, atat adultii, cat si cei mici, trebuie sa cunoasca si sa respecte drepturile copilului:

Articolul 1. Copil inseamna orice persoana sub varsta de 18 ani.

Articolul 2. Toti copiii au aceleasi drepturi. Copiii nu trebuie sa fie victimele vreunei discriminari.

Articolul 3. La baza Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului se afla interesul superior al copilului. Astfel, toate deciziile si masurile luate cu privire la copil trebuie sa asigure ceea ce este cel mai bine pentru copil.

Articolul 4. Autoritatile statelor trebuie sa se asigure ca prevederile Conventiei sunt aplicate, iar pentru aceasta trebuie sa aloce maximul de resurse de care dispun. Daca aceste rezerve nu sunt suficiente, vor apela la cooperarea internationala.

Articolul 6. Orice copil are dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare.

Articolul 7. Orice copil are dreptul la un nume si o nationalitate.

Articolul 9. Orice copil are dreptul de a-si cunoaste ambii parinti si de a creste intr-un mediu familial sigur.Copilul care nu traieste cu ambii parinti are dreptul de a-i vedea in mod regulat. Numai in cazuri exceptionale, si atunci pentru a asigura interesul superior al copilului, autoritatile pot separa copilul de parintii sai.

Articolul 10. Statele parti vor sprijini reunificarea familiilor, prin acordarea de facilitati pentru a parasi sau a intra in propria tara.

Articolele 12 -15. Orice copil are dreptul de a-si exprima opinia in toate chestiunile care il privesc. Cand tribunalele si autoritatile se ocupa de cazuri in care sunt implicati copii, acestia isi vor exprima opinia iar interesul superior al copilului trebuie luat in considerare cu prioritate. Dreptul la exprimarea propriilor opinii, libertatea de gandire, constiinta si religie si libertatea de asociere trebuie garantate oricarui copil.

Articolul 18. Ambii parinti au o responsabilitate primara comuna in cresterea copilului, iarstatul trebuie sa-i sprijine in aceasta actiune.

Articolul 19. Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva tuturor formelor de violenta si abuz.

Articolul 20 – 21. Orice copil care este separat de parinti temporar sau definitiv are dreptul la ingrijire speciala din partea statului, care poate decide, dupa caz, plasarea copilului intr-o familie sau adoptia, in ambele cazuri fiind obligatorie o stricta supraveghere. in cazul adoptiei, se va incerca intai o solutie in tara in care se afla copilul, iar daca se hotaraste plasamentul copilului in strainatate, vor fi luate in considerare acordurile internationale.

Articolul 22. Un copil refugiat are dreptul la protectie speciala si sprijin, care sa ii faciliteze respectarea tuturor drepturilor copilului asa cum sunt inscrise in Conventie.

Articolul 23. Un copil cu dizabilitati are dreptul la o viata decenta si deplina. El are dreptul la ingrijire, educatie, asistenta medicala si instruire speciala.

Articolul 24. Orice copil are dreptul la asistenta medicala. Toate tarile trebuie sa ia masuri pentru a diminua mortalitatea infantila si pentru a lupta impotriva bolilor si malnutritiei.
Femeile insarcinate si mamele au dreptul la asistenta medicala si la acces la informatii cu privire la sanatatea copilului.

Articolele 28 – 29. Orice copil are dreptul la educatie, iar invatamantul primar este gratuit si obligatoriu. Educatia trebuie sa pregateasca copilul pentru viata, sa-i dezvolte respectul pentru drepturile omului si sa-l formeze in spiritul intelegerii, pacii si tolerantei.

Articolul 30. Un copil care apartine unui grup minoritar sau populatiei native dintr-o anumita tara are dreptul la propria cultura si la practicarea propriei religii si limbi.

Articolul 31. Orice copil are dreptul la joc si joaca, odihna, recreere si la activitati cultural-artistice potrivite varstei sale.

Articolul 32. Orice copil are dreptul la protectie impotriva exploatarii economice si impotriva muncii grele care poate dauna sanatatii sau poate impiedica educatia si dezvoltarea copilului.

Articolul 33. Orice copil are dreptul la protectie impotriva folosirii drogurilor si narcoticelor. Copilul nu trebuie implicat in producerea si distributia acestora.

Articolul 34. Orice copil are dreptul la protectie impotriva exploatarii sexuale si a abuzului sexual, inclusiv impotriva prostitutiei si a pornografiei.

Articolul 35. Vanzarea, traficul de copii si rapirea copiilor trebuie impiedicate.

Articolul 37. Niciun copil nu trebuie supus torturii sau altor tratamente crude sau degradante. Copilul nu poate fi supus detentiei pe viata sau pedepsei cu moartea.

Orice copil care e privat de libertate trebuie tratat cu respectul cuvenit demnitatii umane. Un copil inchis are dreptul orice tip de asistenta necesara cat si la a tine legatura cu familia.

Articolul 38. Niciun copil sub varsta de 15 ani nu poate participa direct la conflicte armate si nu poate fi inrolat in armata. Legile internationale umanitare referitoare la copiii implicati in conflicte trebuie respectate.

Articolul 39. Orice copil care a fost supus abuzului sau exploatarii are dreptul la recuperare fizica si psihologica si la reintegrare sociala.

Articolul 42. Autoritatile statelor isi asuma obligatia de a face bine cunoscute principiile si dispozitiile acestei Conventii.

Drepturile copiilor cu dizabilitati

In vederea asigurarii integrarii cu sanse egale in viata sociala, copiii cu handicap beneficiaza de urmatoarele drepturi (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.102/30.06.1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap):

a) acces liber si egal in orice institutie de invatamant obisnuit, in raport cu restantul functional si potentialul recuperator, cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul invatamantului;

b) pregatire scolara la domiciliu a copiilor cu handicap, nedeplasabili, pe durata invatamantului obligatoriu prevazut de lege; pregatirea scolara la domiciliul copiilor cu handicap, nedeplasabili, se va stabili potrivit normelor ce vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si al ministrului educatiei si cercetarii, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, care va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I;

c) alocatie de stat pentru copiii cu handicap, in conditiile si in cuantumul prevazute de lege, majorat cu 100%;

d) alocatie de intretinere pentru copiii cu handicap, aflati in plasament familial sau incredintati, potrivit legii, unei familii ori persoane sau unui organism privat autorizat potrivit legii, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 50%;

e) locuri de odihna gratuite in tabere pentru copiii prescolari, elevi si studenti cu handicap, o data pe an, conform conventiilor incheiate intre Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap si Ministerul Educatiei si Cercetarii;
f) asistent personal pentru copilul cu handicap grav, angajat de catre autoritatile administratiei publice locale, cu avizul inspectoratului de stat teritorial pentru persoanele cu handicap, pe baza recomandarilor anchetei sociale realizate de catre o comisie din cadrul compartimentului specializat al primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta copilul cu handicap grav.

Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav pot opta pentru primirea unei indemnizatii echivalente cu salariul net al asistentului social debutant din unitatile bugetare sau pentru asistent personal; modalitatea de plata a indemnizatiei se va stabili prin ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si al ministrului administratiei publice, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, care va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I;

g) bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestari artistice si sportive, in aceleasi conditii ca pentru elevi si studenti sau militari in termen;

h) asistenta medicala pentru copilul cu handicap, in conditiile Legii asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997*), cu modificarile si completarile ulterioare;

i) obtinerea gratuita a protezelor, carjelor, ghetelor ortopedice, carucioarelor din Fondul de asigurari sociale de sanatate, gestionat de casele de asigurari de sanatate de care asiguratul apartine, si asigurarea, cu prioritate si in conditii avantajoase, a aparatelor auditive si a implanturilor cardiace;

j) gratuitatea transportului urban cu mijloace de transport in comun de suprafata sau cu metroul, pentru copiii cu handicap accentuat si grav si pentru asistentii personali ai acestora, acordata pe baza unei anchete sociale realizate de catre asistentul social din cadrul compartimentului specializat al primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta copilul cu handicap.

Modalitatea de acordare a gratuitatii si cuantumul acesteia se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, care va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I;

k) gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu tren de persoane, clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, in limita a 12 calatorii dus-intors pe an pentru copiii cu handicap grav si pentru asistentii personali ai acestora si in limita a 6 calatorii dus-intors pe an pentru copiii cu handicap accentuat si pentru insotitorii acestora.

Copiii cu afectiuni renale care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu, precum si asistentii personali ai acestora beneficiaza de gratuitate si peste limita mentionata, in functie de recomandarea centrului de dializa;

l) alocatia lunara de hrana pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA, calculata pe baza alocatiei zilnice de hrana stabilite pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s