1 iunie trebuie sa fie in fiecare zi

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care face din 1 Iunie zi libera pentru toti romanii. Propunerea legislativa care modifica articolul 139 din Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii a avut in spate o campanie initiata si derulata timp de un an de Itsy Bitsy FM. Campania vizeaza constientizarea importantei timpului de calitate parinte-copil.
In campania Itsy Bitsy FM au fost implicati liderii de opinie – Andreea Marin, Virgil Iantu si Tily Niculae, parlamentari, psihologi, reprezentatii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), asociatii de parinți si zeci de mii de sustinatori din toata tara.

Pornind de la studiile care arata ca parintii romani reactioneaza cand copiii lor au probleme de sanatate fizica, dar nu sunt preocupati de sanatatea emotionala a celor mici, toate actiunile campaniei derulate de la inceputul anului 2016 au vizat constientizarea problemei de catre parinti, intelegerea consecintelor de catre acestia si cautarea solutiilor pentru imbunatatirea relatiilor dintre copii si parinti.

“De acum, de 1 Iunie copiii si parinții au liber la joaca! Vreau insa sa accentuez ca 1 iunie e doar un simbol. 1 iunie trebuie sa fie in fiecare zi, pentru ca cei mici au nevoie de timp cu parintii lor. Multumesc pe aceasta cale, in numele Itsy Bitsy, tuturor OAMENILOR MARI alaturi de care am facut posibila transformarea zilei de 1 iunie in zi libera nationala.” Nadia Tataru, fondator Itsy Bitsy, inițiator al campaniei 1 Iunie zi libera nationala.

Desi parintii declara ca petrec destul timp cu copiii, 62% dintre copiii din Romania isi doresc ca parintii lor sa petreaca mai mult timp – cu ei.  Realitatea este ca parintii romani acorda prioritate sanatatii fizice a copiilor, nu si celei emotionale. Parintii nu sunt familiarizati cu notiunea de „timp de calitate petrecut cu copiii”, care inseamna ca parintii sa fie prezenți 100% in relatie, oferindu-le intreaga atentie copiilor. Cadourile sunt o compensare a timpului limitat pe care parintii il au pentru cei mici. Insa cel mai bun cadou pentru copii este timpul petrecut impreuna cu el, copilul preferand oricand joaca impreuna cu parintele oricarui gadget, jucarii sau program TV.

Un alt studiu ingrijorator arata ca 1 din 10 copii din Romania sta de vorba cu parintii lui doar cateva minute intr-o zi lucratoare. Studiul a mai scos in evidenta faptul ca familiile „coexista” sub acelasi acoperis in loc sa petreaca timp impreuna. La nivel oficial, cele mai recente statistici ANPDCA arata ca in Romania au fost raportate peste 7000 de cazuri de copii neglijati de parinti, numai in primele noua luni ale anului 2015, mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In lipsa timpului de calitate petrecut cu parintii, cei mici pot dezvolta tulburari grave de comportament. Demersul nostru care are in vedere relatia copil – parinte va continua astfel incat mesajele noastre sa ajunga la cat mai multi parinti din Romania, iar acestia sa caute solutii. a spus Nadia Tataru.

 


Un comentariu la „1 iunie trebuie sa fie in fiecare zi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s