Vitamina C lipozomala – solutia in sezonul rece

Strâmbă din nas. Abia dacă se uită la ele. Și răspunsul vine ferm și enervat: ”nu vreau, nu-mi plac!”, deși, adesea, nici măcar nu le-au gustat. Ba că sunt amare, ba că prea moi ori prea tari, ba că nu sunt suficient de dulci. Ba că au miros prea puternic și gust ciudat. Și motivele curg nestingherite, îndepărtând definitiv copiii de legumele și fructele, ce nu par tocmai prietenoase, dar care aduc un aport de vitamine și minerale extrem de important.

Cum îi determinăm așadar pe copii să dea o șansă crudităților care nu le fac mai niciodată cu ochiul? Cum îi facem să le îndrăgească și să le consume cu plăcere?

Este adevărat. Fructele și legumele fac atât de multe lucruri grozave pentru corpurile mici. Ele furnizează o mulțime de minerale și vitamine, care ajută organismul să crească și să funcționeze corect, cum ar fi betacarotenul pentru menținerea vederii normale, vitamina C pentru un sistem imunitar sănătos și acidul folic pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Iar acestea sunt doar o mică, mică parte din tot ceea ce știu ele să facă. Fără să mai punem la socoteală ca sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal bun și pot reduce riscul de boli de inimă, unele tipuri de cancer și diabet.

Copiii însă, dau prea puțină importanță argumentelor științifice, așa că misiunea noastră este cât se poate de clară: să-i determinăm să le iubească, apelând la mici trucuri, cât să le ia ochii și să îi încânte. Mai ales că, stabilind obiceiuri sănătoase încă din timpul copilăriei, odată ajunși adulți, ei vor continua să aibă un stil de viață sănătos.

  1. Oferiți fructe și legume pe post de gustări

Păstrați fructele spălate, tăiate și la vedere în frigider. Serviți mai des salate. Încercați rețete vegetariene pentru spaghete, musaca, tocănite, folosind legume în loc de carne. Nu uitați să includeți cel puțin o legumă cu frunze verzi sau galbene pentru vitamina A, cum ar fi spanacul, broccoli, dovleceii, verdețurile sau morcovii în fiecare zi și cel puțin un fruct sau o legumă bogată în vitamina C, cum ar fi portocale, grapefruit, căpșuni, pepene galben, roșii și broccoli. De exemplu, puteți pune fructe pe cereale, puteți adăuga o bucată de fruct sau o salată mică la prânzul copilului.

Atenție! Țineți cont de mărimea porțiilor și de modul de preparare. Începeți cu o porție mică, cât o mușcătură sau două. Și nu dezarmați dacă misiunea eșuează, nu vă arătați dezamăgirea, înarmați-vă cu răbdare. Și mâine este o zi bună de reluat încercările!

2. Adăugați legume în preparatele pe care le îndrăgesc deja!

Fiți inventiv și ascundeți legumele de pe lista neagră a copilului în preparate care să-l atragă și cu care este deja obișnuit. Spanacul crud poate fi cu ușurință pus în brioșe sau smoothie-uri. De exemplu, dacă copilul iubește omleta cu brânză, încercați să adăugați legume tocate sau mărunțite. Pentru iubitorii de spaghete, adăugați niște tăiței de dovlecei în amestec.

Puteți ascunde legumele și în sosuri. De exemplu, încercați să faceți suc de mere amestecat cu sfeclă și morcovi, smoothie-uri cu aproape orice legumă și fruct.

Adăugarea de dovlecei mărunțiți sau de conopidă cu orez la fulgii de ovăz este o altă modalitate de a crește aportul de legume necesar copilului vostru. Când faceți clătite, vafe sau brioșe, încercați să adăugați dovlecei sau morcovi, piure de cartofi dulci sau sfeclă.

Nu uitați nici de chifteluțe. Din legume, somon, ciuperci, linte. Toate sunt minunate și nutritive.

Mare grijă, însă! Această procedură nu trebuie să devină o obișnuință! Dacă toate legumele sunt „ascunse” în brioșe sau smoothie-uri, este posibil ca cel mic să nu aleagă niciodată să le consume singure.

3. Pe măsură ce copiii cresc, pot fi implicați în alegerea produselor de pe raftul magazinelor, dar și în prepararea meselor.

În felul acesta vor învăța despre importanta lor, vor fi mândri că au putut participa și se vor simți utili. De exemplu, la prepararea pizzei, atât de iubite de către cei mici, oferiți-le morcovi, mazăre, ardei tăiați felii, ciuperci sau alte legume pentru a le așeza pe aluat. Rugați-i să facă o față zâmbitoare cu legumele alese. Vor fi încântați, iar șansele de a și mânca preparatul cresc exponențial.

4. Folosiți forme distractive și feluri de mâncare viu colorate

Oricând un preparat prezentat sub formă de animăluțe sau alte obiecte interesante stârnește bucuria și dorința copiilor de a-l încerca. Dacă copilul refuză legumele feliate sau tocate, putem să le tăiem sub formă de steluțe, inimioare sau animale. Când oferiți legume la masă, serviți-le pe boluri sau farfurii viu colorate. Există, de asemenea, multe furculițe și linguri distractive, sub formă de dinozauri, iepurași și tot felul de animăluțe și obiecte amuzante și atractive. Înghețarea smoothie-urilor de legume în forme pentru palete este un alt mod distractiv de a servi legumele.

Știați că fructele și legumele de diferite culori conțin nutrienți diferiți? Acesta este unul dintre motivele pentru care este important să mâncam o varietate de fructe și legume în fiecare zi. Concentrarea pe culoare poate fi o modalitate distractivă de a încuraja copiii să le mănânce.

5. Începeți cu legumele ușor dulci, blânde sau neutre din punct de vedere al gustului

Copiii se bucură adesea de alimente care au gusturi ușor dulci, blânde sau neutre. Le pot displace aromele și mirosurile puternice.

Când introduceți pentru prima dată legumele în meniul copilului, începeți cu opțiuni precum morcovi, mazăre, ardei gras, dovlecei, conopidă, avocado, spanac, cartofi dulci, roșii cherry și dovleac. Dacă legumele cunoscute merg bine, încercați să încorporați opțiuni mai aventuroase sau cu un gust mai puternic, cum ar fi sfecla, broccoli, ciuperci, varză, napi.

Important de știut: introduceți alimentele noi în timpul zilei, și nu seara, când copilul poate fi obosit și mai capricios!

6. Fiți un model – mâncați fructe și legume în prezența copilului

Evitați să cumpărați alimente bogate în calorii, cum ar fi chipsuri, prăjituri și bomboane. Este posibil ca cel mic să nu solicite aceste preparate, dacă nu sunt la vedere. Mâncați sănătos, fiecare masa să fie însoțită de salate de legume, iar desertul să fie adesea format din fructe proaspete, de sezon. Cercetările arată că copiii mănâncă mai multe legume și fructe și mai puține prăjeli și băuturi dulci atunci când mănâncă cu întreaga familie. Alegând alimente care promovează sănătatea, puteți să-i formați copilul dumneavoastră obiceiuri nutriționale bune, care vor dura tot restul vieții sale.

7. Nu-i forțați să mănânce lucruri care chiar nu le plac

Există o mulțime de motive pentru care copiii ar putea să nu vrea să mănânce anumite alimente, de la gust, la textură, până la dorința exercitării controlului asupra unei situații.

Poate fi frustrant atunci când copilul refuză să mănânce un aliment, dar forțarea lui să mănânce ceva ce simte ca-i displace, rareori îl ajută să-și depășească aversiunea, ba dimpotrivă, lucrurile pot lua o întorsătură total nedorită.

8. Alegeți suplimente alimentare de calitate, care să vă devină aliat!

Putem oricând apela la alte soluții, până vom relua încercările de a introduce legume și fructe cu care nu rezonează copiii deocamdată. Una dintre ele este completarea alimentatiei zilnice cu suplimente alimentare. Mai ales în sezonul rece, vitamina C nu trebuie să lipsească din rutina zilnica a intregii familii. Căci deficitul de vitamina C poate rezulta tocmai dintr-o dietă deficitară în fructe și legume proaspete. De asemenea, gătitul poate distruge o parte din vitamina C din alimente.

In acest context este recomandat sa alegeți varianta de vitamina C lipozomală, ce duce la creșterea semnificativă a concentrațiilor de Vitamina C în sânge, comparativ cu administrarea orală de vitamina C in formula tradițională. Prin intermediul tehnologiei lipozomale, vitamina C este protejată de sucurile digestive și permite o eliberare prelungită în organism pentru absorbție eficienta.

De pilda, NovoC de la MedHealth, cu extract de măceșe și bioflavonoide din citrice este extrem de eficienta datorită tformulei lipozomale. Contribuie la buna functionare a sistemului imunitar , redă organismului energia și de ce nu, poate ajuta și la schimbarea obiceiurilor alimentare ale intregii familii! Să alegem ce-i mai bun pentru noi si copiii nostri pentru un sistem imunitar puternic, care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi!


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s