Vacanta in familie: ce sa pregatesti

Vrei sa pregatesti o vacanta in familie care sa decurga fara probleme? Iata cateva lucruri de care sa tii cont.

Pregatirea de vacanta poate fi un „calvar” – oricat de organizat(a) ai fi, oricate liste ai face, mereu va fi ceva ce ai uitat. Asa ca, in loc sa te consumi, sa iti faci griji si sa inspectezi totul cat mai minutios, iti propun sa te distrezi cat timp planifici.

  • Citeste despre locurile pe care le vei vizita

Ai o multime de surse din care poti alege. Intra pe site-uri, citeste carti sau uita-te pe albume. Daca mergi undeva mai exotic, asculta muzica locului, invata despre cultura si obiceiurile lor. Vei descoperi lucruri noi si neobisnuite.

Daca mergi intr-o tara straina, incearca sa inveti cateva fraze folositoare in limba respectiva. Cauta harti (aplicatii pe smartphone sau imprimate de pe internet) si imagineaza-ti trasee.

Fa-ti planuri cu ce ai vrea sa vizitezi – monumente, muzee, cladiri importante.

De asemenea, implica-l si pe micutul tau in tot procesul. Uitati-va la poze impreuna, arata-i pe harta unde veti merge si vorbeste-i despre cum veti ajunge pana acolo si inapoi. Invata-l si pe el cateva fraze – cum sa spuna „Buna ziua” sau „Multumesc”.

Daca ai cum, arata-i copilului tau un documentar cu locul in care mergeti – astfel, va fi mult mai entuziasmat si va retine mai multe informatii, odata ajuns in locul pe care l-a vazut deja.

  • Vei avea nevoie de liste

De obicei, primul lucru la care ne gandim cand vine vorba de lista este: Ce punem in bagaj? Dar mai sunt si alte liste pe care este bine sa le pregatesti din timp.

In ceea ce priveste lista de impachetat, pe langa haine, asigura-te ca mai ai: o trusa cu articole de toaleta (sapun, pasta si periuta de dinti, sampon, deodorant etc.), o trusa de prim ajutor, pasaport (daca este nevoie), crema de protectie solara si lista poate continua. Oricat de evidente ar fi unele elemente din bagaj, trece-le pe lista. De exemplu, daca ai un bebelus, este logic ca vei avea nevoie de scutece pentru a-l schimba – trece-le si pe acestea pe lista. Nu stii niciodata cum poti uita cele mai elementare lucruri.

O alta lista importanta este pregatirea casei. Asigura-te ca ai inchis aragazul, ca ai stins luminile, ca ai dus gunoiul etc. Trece toate aceste lucruri pe o foaie de hartie si bifeaza pe masura ce le faci. Nu are rost sa te intrebi toata calatoria: „Oare am inchis robinetul?” In plus, vrei sa te intorci la o casa curata, nu sa incepi sa cureti imediat ce te-ai intors.

  • Pregateste-te pentru ce e mai rau

Nu vreau sa te sperii, dar situatii neprevazute pot sa apara oricand. De aceea, chiar daca ai vazut ca va fi frumos in locul in care te duci, ia o umbrela, ia o pelerina de ploaie.

Sau, chiar daca te duci la cineva in gazda, unde exista o bucatarie, ia si cateva farfurii de plastic si tacamuri.

In alte cuvinte, mergi pe principiul „nu se stie niciodata”.

  • Implica-ti copilul in planificari

Cum am spus si mai sus, poti face toate aceste activitati alaturi de micutul tau.

Daca poate, lasa-l pe el sa isi faca singur bagajul – il va responsabiliza si il va face sa se simta independent. Apoi, poti verifica daca nu a uitat ceva.

Da-i voie sa planifice si el ceva din toata excursia. Sau poti sa ii ceri parerea: „Ce vrei sa facem in prima zi, cand ajungem? Mergem sa vedem un monument sau vrei sa vizitam o catedrala?” Ofera-i optiuni si se va simti implicat.

Ti-ai facut deja planurile de vacanta? Pe unde pleci?

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s