Vacanta de primavara va dura o luna, a decis Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educatiei

La Ministerul Educatiei a avut loc, joi, un Comitet pentru Dialog Social in cadrul caruia au fost discutate si stabilite calendarul si modul de organizare a examenelor nationale, precum si propunerile de modificare/adaptare a structurii anului scolar 2020-2021 la realitatile impuse de situatia epidemiologica.

La discutii au participat, alaturi de reprezentantii Ministerului Educatiei, reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative din invatamant si ai asociatiilor patronale, iar in calitate de invitati, reprezentanti ai elevilor, studentilor si parintilor.

In urma discutiilor s-a decis prelungirea vacantei de primavara in toata luna aprilie, astfel ca elevii vor sta in vacanta in perioada 2 aprilie – 4 mai. Exceptie vor face elevii din clasele a opta si a douasprezecea, care vor face ore online in perioada 12-29 aprilie.

Altfel spus, pentru elevii din clasele terminale, structura anului scolar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanta/vacantele de primavara ramanand la datele planificate si cunoscute, respectiv 2 aprilie – 11 mai pentru Pastele Catolic si 30 aprilie – 9 mai pentru Pastele Ortodox.

De asemenea, s-a decis ca semestrul al doilea sa fie redus cu o saptamana, anul scolar urmand sa se incheie pe 25 iunie, mai putin pentru elevii din clasele terminale, care vor incheia anul scolar pe 18 iunie.

Potrivit deciziilor luate, vacantele de primavara sunt programate astfel: 

  • 2 aprilie – 4 mai – Pentru toti elevii, mai putin cei din clasele a VIII-a si a XII-a;
  • 2-11 aprilie / 30 aprilie – 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Pastele Ortodox: 2 mai) – pentru elevii din clasele terminale.

In cadrul intalnirii s-a stabilit, de asemenea, ca examenele nationale se vor desfasura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate si cunoscute. Astfel, Evaluarea Nationala se va desfasura in perioada 22-25 iunie, iar Bacalaureatul intre 28 iunie si 1 iulie.

Evaluarile pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, precum si pretestarile PISA raman programate, in continuare, cu prezenta fizica in toate scolile care functioneaza in localitati necarantinate. Evaluarea nationala a elevilor din clasa a II-a se reprogrameaza din perioada 20 – 23 aprilie in intervalul 25 – 28 mai.

Pentru a reduce inechitatea determinata de conditiile speciale, in scolile aflate in localitati carantinate, simularile pentru clasele terminale si evaluarile pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a vor putea fi organizate dupa iesirea din carantina.

Nu in ultimul rand, programul national de actiuni remediale se va derula pe intreaga durata de organizare a actiunilor didactice, in toate scolile aflate in localitati in care rata de infectare este mai mica de 6/1000 locuitori, mai arata comunicatul transmis de Ministerul Educatiei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s