Autonomia copilului: Cand incepe sa se imbrace singur

Autonomia copilului: Cand incepe sa se imbrace singur

Pe masura ce creste, puiul tau incepe sa isi doreasca sa faca tot mai multe de unul singur, fara ajutorul tau. Printre activitatile in care vei observa cum se dezvolta autonomia copilului se numara si imbracatul si dezbracatul. La Parinti de Pici, iti vorbim despre etapele de varsta, la care cei mici incep sa isi puna singuri hainutele pe ei.

Prima actiune pe care micutul tau o face in legatura cu imbracatul si dezbracatul este ca invata sa isi dea jos sosetele pe care tu i le pui. Acest lucru se intampla inca dinainte de varsta de 1 an, iar copilul nu face asta pentru a te enerva, ci pur si simplu isi exerseaza o noua putere.

Apoi, tot in jurul varstei de 1 an, copilul incepe sa coopereze la imbracat si dezbracat: ridica mainile cand ii dai o bluza pe el sau intinde piciorul cand il incalti.

Pana spre 2 ani si jumatate, autonomia copilului creste, iar cel mic invata sa isi dea singur jos geci, pantaloni si sosete, iar la 3 ani va ajunge sa se poata si dezbraca si imbraca fara ajutor.

„Ar fi bine sa-i privim insa pe copii cu multa rabdare si chiar cu admiratie atunci cand fac asta, pentru ca isi antreneaza, astfel, o multime de abilitati importante”, explica Georgiana, mama de pici. Despre abilitatile pe care prichindelul tau le exerseaza imbracandu-se vorbim acum, la Parinti de Pici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s