Tuse seacă și respirație șuierătoare? Iată cum le venim de hac!

Îl auzi la fiecare respirație. La fiecare încercare a copilului de a inhala aer. Șuieratul acela chinuitor, de care cel mic parcă nu mai scapă. Si apoi, tusea uscată, neîntreruptă, te frământă, devenind parcă insuportabilă. Ce determină apariția acestei respirații zgomotoase? Dar a tusei? Și mai cu seamă, care sunt remediile pe care trebuie să le aplicăm, pentru a le combate și pentru a calma iritația gâtului? Ne putem descurca singuri sau musai trebuie apelat la ajutorul medicului?

Întrebări care nu ne dau pace, mai ales atunci când cel mic nu reușește să se liniștească. Ei bine, zgomotul ascuțit, hârâiala aceea din gât, au loc în timpul expirației, din pricina blocării căilor pulmonare și așa înguste în cazul copiilor. Uneori, acest wheezing, dupa cum este el numit, este doar un simptom minor al racelii sau gripei. În unele cazuri însă, poate fi un semn al unei infecții respiratorii mai grave sau al unei afecțiuni precum astmul sau bronșiolita.

Potrivit statisticilor, aproximativ 25-30% dintre sugari (copii cu vârsta mai mică de 1 an) trec măcar o dată printr-un episod de wheezing, în timp ce 50% dintre copii se confrunta cu cel puțin un episod de wheezing înainte să împlinească 6 ani.

Recunoașterea respirației șuierătoare nu este întotdeauna ușoară. Adesea, când respiră, bebelușii, copiii mici scot sunete care pot fi confundate. Mormăie, oftează, îngreunând încercările părinților de a identifica exact sunetele emise, mai ales dacă dau semne de răceală. De obicei, este un zgomot constant, care se produce la fiecare respirație. Este posibil, de altfel, să auzim un zgomot în pieptul copilului, care este cauzat de mucusul liber care se mișcă, atunci când cel mic respiră.

Temperatura, durerile de cap, tusea pot apărea și ele. Cauzele posibile ale respirației șuierătoare la copii pot fi numeroase, de aceea este important să identificăm și celelalte simptome care însoțesc acest șuierat. Dacă apare și febră, este posibil să fie rezultatul unei infecții în piept, mai ales dacă ne confruntăm și cu tuse. De asemenea, ar trebui să ținem cont și de momentul în care simptomele tind să apară.

Bronșiolita

Bronșiolita apare când căile respiratorii se inflamează. Majoritatea cazurilor de bronșiolită sunt cauzate de virusul sincițial respirator (VSR), deși virusul gripal și adenovirusul pot fi, de asemenea, cauzele suferinței celor mici.

Ne confruntăm cu ea cel mai frecvent în lunile reci și afectează adesea copiii sub doi ani. Bebelușii prematuri, băieții cu vârsta între 2 și 6 luni, cei cu boli pulmonare sau cardiace și copiii care nu au fost niciodată alăptați sunt mult mai des sub bătaia puștii. Se strecoară cu ușurință în corpul celor mici, prin tuse, strănut, picături, infectandu-i rapid.

Nas infundat, strănut și febra sunt semnele ce prevestesc o simplă răceală, în schimb ele pot ușor ajunge în tabăra simptomelor care descriu o bronșiolită nesuferită, ce vine însoțită de respirație rapidă, dificultăți de expirare, tuse șuierătoare și o scădere a aportului de alimente.

Fără un tratament adecvat, în cazul bebelușilor sub un an, bronșiolita poate pune viața în pericol. Formarea de mucus poate provoca blocarea plămânilor delicați ai copilului, ceea ce poate duce la inflamație, colapsul țesutului pulmonar și infecții precum pneumonia.

Astmul

Dacă respirația șuierătoare este persistentă și nu este provocată de o infecție, cauza este, de cele mai multe ori, astmul.

Astmul este o boală cronică caracterizată prin inflamație pulmonară și probleme de respirație. Afecțiunea se declanșează în momentul în care căile respiratorii ale copilului se inflamează din pricina prafului, a bolilor sau a altor iritanți.

În timpul unui episod astmatic, căile respiratorii se umflă și creează spasme, ducând la o tuse șuierătoare. Congestia toracică, oboseala și dificultăți de respirație reprezintă simptome demne de luat in calcul.

Cauzele pot fi mult mai numeroase:

  • mâncarea solidă sau o jucărie mică, blocată în căile respiratorii, poate fi o cauză ce trebuie investigată și urgent intervenit;
  • reflux gastroesofagian, care eliberează conținutul stomacului în plămâni;
  • o infecție virală asociată cu tuse. Infecțiile care provoacă raceala sau gripa pot cauza inflamații și probleme de respirație;
  • nas congestionat, din cauza unei răceli sau alergii;
  • afecțiuni congenitale rare, cum ar fi fibroza chistică, care afectează plămânii sau căile respiratorii;
  • afecțiuni respiratorii cronice, precum displazia bronhopulmonară (BPD), mai frecvente la copiii născuți prematuri.

Când intervine medicul?

Apelați la ajutorul medicului, dacă tusea șuierătoare este însoțită de dificultăți de respirație. Poate fi nevoie de tratament imediat, dacă copilul este mai mic de 4 luni sau dacă are oricare dintre următoarele simptome:
• Dificultăţi severe de respiraţie;
• Respirație superficială și/sau rapidă (50 de respirații pe minut sau mai mult);
• Piele albăstruie sau palidă;
• E letargic;
• Nări evazate;
• Refuzul de a bea și semne de deshidratare;
• Febră susținută sau în creștere.

Soluții ce și-au dovedit eficiența

De cele mai multe ori, tusea iritativă poate fi tratată acasă. Este important ca:

  • cel mic să beneficieze de cât mai multe lichide, pentru a preveni deshidratarea. Hidratarea inmoaie mucusul din tractul respirator al copilului.
  • să instalați un vaporizator în dormitorul micuțului. Umiditatea suplimentară ar putea ameliora tusea la bebeluși și la copiii mici.
  • cel mic să stea în poziție verticală, pentru a ajuta căile respiratorii să se elibereze.
  • în cazul apariției febrei, împachetările dese sunt binevenite, la fel ca și siropurile cu ibuprofen sau paracetamol.
  • când tusea devine sâcâitoare, gâtul iritat, apelați la soluții din farmacia naturii, ce au la bază ingrediente naturale. Aspecton Junior antitusiv este un remediu benefic pentru copii cu vârsta de peste 1 an. Acționează rapid și eficient și mai cu seamă, preîntâmpină agravarea simptomelor. Extractul de muschi islandez calmează tusea uscată și mucoasa uscată a căilor respiratorii. Este foarte important faptul că siropul Aspecton Junior antitusiv atenuează tusea, fără însă a o bloca, favorizând astfel faza de exporație, și formează totodată o peliculă protectoare pe mucoasa cavității bucale și faringiene. Este bine tolerat si poate fi combinat cu expectorante sau alte medicamente pentru răceală. Bine de știut, este hidratant și liniștitor, nu contine zahăr, alcool sau conservanți, este fără lactoză sau gluten.

Răcelile, nasul înfundat, iritațiile gâtului, îngreunarea respirației, toate ajung să-i chinuie pe copii, mai ales în cazul celor foarte mici. Soluții există, așadar, e important să ne păstrăm calmul, să urmărim fiecare simptom al copilului și să apelăm cu încredere la remedii naturale, eficiente și sigure.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s