Trucuri pentru călătorii fără rău de mașină

Zilele însorite ne îmbie la plimbări și la drumeții, iar gândul ne zboară deja la mult așteptata vacanță de vară. Simțim parcă, briza mării răcorindu-ne chipul, visăm la peisajele și pajiștile înflorite ale munților și, de ce nu, la destinații exotice, ce ne îndeamnă să le descoperim misterul. Ce facem însă, când planurile de vacanță ne sunt date peste cap de permanenta stare de vomă, de rău, pe care noi sau copiii noștri o avem atunci când suntem în mașină, autocar sau avion? Cum le facem față și mai cu seamă, ce măsuri putem lua pentru a le preveni, lăsând astfel să decurgă vacanțele noastre lin și frumos, fără incidente?

Broboanele mari de transpirație, durerile de burtă, nodul din gât, starea aceea cumplită de greață, lipsa aerului, gura uscată, paloarea fetei. Pe toate le țin minte și acum, încă de pe vremea când, copil fiind, eram nevoită să merg cu mașina spre capitală, în timp ce mâinile țineau strâns punguța pusă în ghiozdan de fiecare dată de părinți, în caz că răul de mașină nu avea să-mi dea pace. Inutil încercam să trag aer în piept, să îmi mut gândul spre lucruri frumoase, să încerc să fac să dispară senzația îngrozitoare de rău. Magia nu se producea nicicum. Singura salvarea, pe atunci, era doar momentul în care, în sfârșit, drumul cu mașina se termina și ajungeam să respir aerul tare al dimineții.

Drumuri scurte, eliminăm tableta, aerisim mașina

Din fericire, acum, lucrurile s-au schimbat, iar părinții se pot pregăti din timp pentru călătorii fără neplăceri. Sfaturi bune aflăm de la medicul pediatru Mihaela Niță, invitata Simonei Dragomir într-o emisiune susținută de Alinan Emetix, un produs Fiterman Pharma.

Primul sfat pe care ar trebui să îl punem în practică este să încercăm să ne obișnuim copiii, încă de când sunt mici, cu plimbările cu mașina. La început, drumuri scurte, apoi mărim durata. Ba mai mult, un lucru demn de luat în seamă pentru viitoare mămici este că, încă din perioada sarcinii, pot face mișcări de rotire a bazinului, obișnuind astfel fătul cu mișcarea și lucrând în același timp la susținerea echilibrului.

Urmărește AICI interviul acordat Simonei Dragomir de către medicul pediatru Mihaela Niță.

Este indicat ca cei mici să fie așezați la geam și să privească înainte, către linia orizontului. Eliminăm tabletele, cărțile și încercăm să le abatem gândul de la potențiala stare de rău. De asemenea aerisirea mașinii este extrem de importantă. Lăsați să intre aer curat, proaspăt, iar aerul condiționat trebuie păstrat la minim, după ce, în prealabil, cu câteva minute de a ne urca în mașină, răcorim bine interiorul autoturismului. Diferența dintre temperatura la care a stat copilul și cea din mașină nu trebuie să fie prea mare, pentru a nu se produce un șoc termic.

Divergența dintre mesajele pe care creierul le primește

Răul de mașină nu este specific doar copiilor. Oricine, la un moment dat, poate să-l experimenteze. Este adevărat, la copii poate fi mai accentuată senzația de rău de mișcare, mai ales la cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani și la gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină. Există persoane ce au și o predispoziție genetică, familii cu istoric de migrene, mai ales pe partea feminină. Însă, cei care influențează cel mai mult starea noastră de rău în mijloacele de transport sunt factorii de mediu.

Există însă, trucuri de care ne putem ajuta, pentru a putea să trecem cu bine peste aceste stări”, spune specialistul, care ne explică și cauza care stă la baza acestui fenomen: corpul nostru transmite creierului mesaje diferite: ochii spun că ne mișcăm. Urechea internă este ferm convinsă de ceea ce spune: corpul nostru stă de fapt, nemișcat. Iată de unde confuzia cu care creierul se confrundă. ”Cea mai puternică senzație o ai în deplasările pe mare, intensitatea cu care simțim acest rău scade un pic când ne aflăm în mașină, deși un drum pe serpentine sau drumuri accidentate poate fi tare chinuitor. Urmează călătoriile cu avionul, care pot fi supărătoare și cu stări de rău, doar dacă sunt turbulențe, iar cel mai puțin resimțim starea de disconfort în tren”, spune medicul pediatru.

Trucuri pentru a ne fi bine la drum:

Așadar, nu disperăm și ne pregătim din timp planul pe care trebuie să-l urmăm, anticipând eventualele neplăceri apărute pe parcursul călătoriei:

  • Încercăm să cuplăm momentul din zi în care copilul doarme cu plecarea la drum. Zgomotul mașinii, sunetul alb al motorului, ușorul balans al mașinii pot ajuta copilul să aibă un somn adânc pe o bună bucată de drum.
  • Nu-i oferim mâncare înainte de a pleca, ci lăsăm să treacă un timp de la ultima masă și ora plecării. Nici lichidele nu este bine să fie consumate în cantitate mare, ci guri mici, pentru a preîntâmpina apariția senzației de vomă.
  • E bine ca cel mic să stea la geam, să privească înainte.
  • Obișnuim copilul cu scaunul de mașină, încercăm să luăm cu noi câteva obiecte cu care este familiarizat, ba chiar este bine ca cineva drag lui să stea lângă el, pentru a se simți confortabil și în siguranță.
  • Conducem cu atenție, încet, fără frâne bruște, iar curbele trebuie luate cât mai lin.
  • Facem pauze la 2-3 ore, ieșim din mașină, respirăm aer curat, ne dezmorțim picioarele, iar gustările luate trebuie să fie în porții foarte mici.
  • Dacă ne aflăm într-o barcă, așezăm copilul pe mijlocul bărcii, pentru că acolo apar cele mai puține mișcări de balans.

Ce nu trebuie să lipsească din călătoria noastră?

Trusa de urgență. O avem la noi în fiecare călătorie pe care o facem și musai trebuie să conțină strictul necesar, în cazul în care apar:
– diareea sau constipație – produse naturiste, fitoterapice, de preferat așadar, din farmacia verde;
– febra – antitermice, de preferat două tipuri diferite, pentru a le putea alterna
înțepături de insecte, albine, căpușe, țânțari – cremă sau spray;
– reacții alergice: antihistaminice;
– săruri de rehidratare. În cazul diareei, a vomei, deshidratarea se poate instala extrem de repede și poate fi, mai ales pentru copiii foarte mici, extrem de periculoasă. Indicat este să fim atenți la cât de uscate sunt buzele, mucoasa și la cât de des copilul urinează;
– julituri, plăgi -plasturi, comprese sterile, cremă cu antibiotic, crema dezinfectantă.

Cum alegem cel mai bun produs pentru a alunga senzația de vomă și de rău de mișcare?

Se întâmplă, adesea, ca oricât de precauți și grijulii am fi, stările de rău să-și facă apariția și să ne chinuie îngrozitor, iar pe copii să-i facă apatici, plângăcioși și extrem de agitați. Pot apărea stări de vomă, de diaree sau de constipație, căci disconfortul intestinal este adesea cel mai prezent în astfel de situații. Nu disperăm. Apelăm la unul dintre cele mai vechi și mai apreciate remedii. Ghimbirul. Natural, sănătos și extrem de eficient, ghimbirul este salvator, cunoscut fiind pentru proprietățile sale extraordinare: ajută la evacuarea mai rapidă a conținutului gastric, nu are efecte secundare, este bine tolerat atât de adulți, cât și de copii, având principii active prețioase, dovedite științific de-a lungul timpului. ”Ba mai mult, el poate fi folosit și atunci când avem de-a face cu o diferență de fus orar. Îl luăm înainte de a călători, dar și pe parcursul călătoriei, dacă ea se întinde pe mai multe ore”, ne sfătuiește Mihaela Niță, medic pediatru.

Ghimbir și vitamina B6

Tratamentele din comerț sunt numeroase, însă, mare grijă: alegem acele remedii care și-au dovedit eficiența în timp, care sunt naturale și care conțin elementele potrivite pentru a avea efectul pe care ni-l dorim. Alinan Emetix de la Fiterman Pharma este un produs ce are la bază extract uscat de rizom de ghimbir standardizat și vitamina B6. Ghimbirul, un cunoscut condiment, este folosit și ca tonic digestiv. Prin conținutul său de gingerol, extractul de ghimbir grăbește propulsia conținutului gastric spre intestine, îndepărtând astfel una din cauzele ce contribuie la apariția disconfortului abdominal după mesele copioase. În același timp, vitamina B6 este binecunoscută pentru acțiunea sa benefică asupra sistemului nervos și contribuția sa la atenuarea stărilor de greață.

”În momentul în care ghimbirul standardizat, adică se află în concentrație mare, de 10 ori mai mult față de pudra uscată, este asociat cu vitamina B 6, ce are un efect versatil, efectele se văd imediat. Se merge pe principiile active ale plantei, de aceea este nevoie de câteva picături de produs pentru ca starea de bine să revină copilului. De obicei, este bine să le administram înainte cu jumătate de oră, chiar o oră înainte de plecarea la drum. Dacă este vorba de o deplasare mai lungă, reluăm procesul administrării.”

Mihaela Niță, medic pediatru.

Remedii există, așadar. Important este să le găsim pe cele mai bune, naturale și cu ingrediente active, ce-și fac rapid și eficient treaba. Să ne bucurăm de vacanțe și de călătorii liniștite, pline de voioșie și de zâmbete!


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s