Termometru facut in casa

In momentele in care vremea se schimba de la o zi la alta, un termometru poate fi extrem de util. Iata cum sa iti faci unul cu obiecte de prin casa.

S-au cam dus zilele cand in orice casa puteai zari un termometru de camera, fie agatat pe un perete, fie pus intr-un pahar de sticla. Asa ca, cei mici s-ar putea nici sa nu stie cum arata unul, daramite la ce foloseste.

Invata-ti micutul sa isi construiasca propriul termometru si incurajeaza-l sa invete mai multe despre energia termica si masurarea temperaturii.

Ai nevoie de:

  • apa;
  • spirt;
  • o sticla de plastic transparenta sau un borcan;
  • un pai transparent;
  • colorant alimentar (o singura culoare);
  • plastilina.

Cum se face:

Umple un sfert din recipient cu cantitati egale de apa si spirt. Adauga cateva picaturi de colorant alimentar si agita recipientul, pana cand obtii un lichid colorat uniform.

Pune paiul in recipient, astfel incat sa intre in lichid, dar sa nu atinga fundul recipientului.

Daca folosesti un borcan, perforeaza capacul in centru, cat sa poata trece paiul prin gaura. Pune capacul si foloseste plastilina pentru a face un sigiliu etans. Daca folosesti o sticla de plastic, nu mai ai nevoie de capac – pur si simplu, foloseste plastilina pentru a sigila gura sticlei. Si cam asa se face un termometru!

Pentru a observa ce se intampla, pune recipientul in diferite medii – intr-un vas cu apa rece, apoi intr-unul cu apa calda, lasa-l o vreme afara, apoi pune mainile pe el.

Ce se intampla?

In functie de temperatura, lichidele se contracta sau se dilata. Spirtul este mai sensibil la temperatura decat apa, asa ca lichidul se ajusteaza la temperatura mai repede decat daca ai folosi doar apa.

Cand temperatura creste, lichidul se dilata si este impins in sus, prin pai. Astfel, vei putea sa vezi cum se ridica lichidul colorat.

Poti urmari ce se intampla si in clipul de mai jos.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s