Tehnici de preventie a bullyingului oferite de psihologul Andreea Neagu

In cadrul Conferintei Scoli fara bullying in sectorul 3, psihoteraputa Andreea Neagu a vorbit celor peste 200 de cadre didactice prezente in sala despre bullying cu o perspectiva mai larga.
Pornind de la ideea ca bullying-ul este un fenomen relational, Andreea Neagu recomanda tehnici si politici de prevenire prin dezvoltarea emotionala a copiilor. Copiii de astazi petrec din ce in ce mai mult timp la scoala, de aceea multe dintre abilitatile care tin de zona de relationare se invata in zilele noastre mai mult in scoala decat in cei 7 ani de acasa.
Se poate face preventie a bullyingului prin trei instrumente concrete:
– prin introducerea orelor de invatare sociala si emotionala, Andreea Neagu recomanda mai mult de o ora de astfel de invatare/saptamana, unde se pot invata tehnici din curricula internationala;
– la nivel de scoala se poate realiza o politica de prevenire a bullying-ului cu strategii si persoane responsabile, scrise negru pe alb;
– la nivel de comunitate este nevoie de un parteneriat cu familia. Se creeaza o relatie intre profesor, scoala in sine si familia.
Andreea Neagu explica care sunt abilitatile care se vor dezvolta in procesul de invatare sociala si emotionala. Acestea ii ajuta pe copii sa faca fata provocarilor de zi cu zi:
– abilitatea de constientizare de sine
– abilitatea de management de sine
– abilitatea sociala
– abilitatea de a avea relatii sociale
– abilitatea de luare de decizii
Un copil care are toate aceste capacitati dezvoltate, va fi capabil sa faca fata unor actiuni de tip bullying. Toate aceste tehnici de dezvoltare emotionala prezentate de psihoterapeuta Andreea Neagu sunt recomandate la nivel international ca metode de reducere a problematicilor din scoli si pot fi introduse si in scolile din Romania de catre cadre didactice informate.
Mai multe puteti asculta in discursul video de mai jos:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s