Teatrul Excelsior a sarbatorit 25 de ani de activitate

In seara zilei de 1 aprilie 2015, Teatrul Excelsior a celebrat aniversarea a 25 de ani de existenta in peisajul cultural al Bucurestiului.

Evenimentul a avut loc la noul sediu al teatrului din str. Academiei nr. 28, a carui inaugurare a avut loc in mai 2011. In sala de spectacole, au luat parte la eveniment actori, regizori, tehnicieni din spatele scenei – toata echipa care lucreaza pentru Teatrul Excelsior si invitatii lor: oameni de teatru, conducatori ai unor institutii prestigioase din domeniul culturii, educatiei si media, reprezentanti ai presei si, nu in ultimul rand, reprezentanti ai Primariei Municipiului Bucuresti, autoritatea sub tutela careia se afla acum Teatrul Excelsior.

Pentru inceput, a fost prezentata o istorie aTeatrului Excelsior, de-a lungul celor 25 de ani de activitate. Repertoriul sau a oferit publicului tanar si foarte tanar o serie de spectacole menite sa il faca sa indrageasca teatrul.

Adrian Gazdaru, managerul teatrului, a multumit tuturor celor care au participat de-a lungul acestor ani la implinirea menirii acestei institutii, anuntand ca, drept recunostinta, ca „un gest simbolic”, vor fi acordate membrilor fondatori plachete cu titlul de Societari de Onoare ai Teatrului Excelsior.

Toti am simtit ca mana celui care a dirijat si orchestrat totul a fost mana unui maestru. Un om care a iubit la fel de mult teatrul, asa cum a iubit copiii, un om care s-a straduit sa aduca un strop de bucurie si de lumina in ochii lor si sa-i invete sa rada catre soare, asa cum marturisea el insusi. Maestrul Ion Lucian!”, a spus Adrian Gazdaru.

Teatrul Excelsior a fost infiintat in 1990, la initiativa maestrului Ion Lucian, cel care i-a fost director timp de doua decenii. Actul prin care a luat nastere aceasta noua institutie de cultura a fost semnat, la 1 aprilie 1990, de catre Andrei Plesu, pe atunci Ministru al Culturii. De aceea, prima placheta cu titlul de Societar de Onoare al Teatrului Excelsior i-a revenit domnului Andrei Plesu, care a onorat manifestarea cu prezenta domniei sale.

Sunt destul de surprins pentru ca stiu bine ca nu meritul meu a fost atunci cand s-a infiintat teatrul. A fost, in primul rand, meritul maestrului Ion Lucian si a fost meritul imprejurarilor. Eram Ministrul Culturii intr-un moment in care nimeni nu se ocupa de cultura si am facut ce am vrut. Altele erau prioritatile pe vremea aia, cultura era ultimul lucru care conta si asta a fost benefic pentru perioada cat am fost acolo”, a declarat Andrei Plesu.

Urmatorii Societari de Onoare au fost numiti membrii echipei care au format nucleul Teatrului Excelsior la infiintare: actritele Paula Sorescu-Lucian, Genoveva Preda si Daniela Anencov, actorul Vasile Menzel, secretarul literar Gabriela Blebea Nicolae, impresarul Aurel Mitran si muzicianul Nicu Alifantis.

Desi au intrat in nefiinta, ca un omagiu si semn de pioasa aducere aminte, au fost desemnati Societari de Onoare maestrul Ion Lucian, actorul Victor Radovici si contabilul sef Constanta Stoian.

Pentru ca visul maestrului Ion Lucian sa se implineasca si sa continue si astazi, au fost alaturi oameni care si-au dedicat intreaga cariera teatrului, reprezentanti cheie ai institutiei finantatoare, parteneri media, intr-un cuvant prieteni ai Teatrului Excelsior, carora li s-au oferit Diplome de Excelenta.

In final, au primit Diplome de Excelenta, ca prieteni si parteneri de nadejde, teatrele din capitala ale caror spectacole se adreseaza copiilor, prin managerii lor:

  • Lucian Ghimisi, pentru Teatrul „Ion Creanga”;
  • Felicia Filip, pentru Opera Comica pentru Copii;
  • Calin Mocanu, pentru Teatrul de Animatie „Tandarica”;
  • Aura Corbeanu, vicepresedinte al Uniunii Teatrale din Romania, UNITER.

Si pentru ca Teatrul EXCELSIOR merge mai departe, au fost prezentate in continuare noile premiere din stagiunea curenta si proiectele educationale dedicate adolescentilor, segmentul de public pe care teatrul vrea sa si-l apropie si pentru care doreste sa fie un sprijin real in formarea personalitatii.

Mai multe detalii si noutati despre spectacolele si programele Teatrului Excelsior sunt disponibile pe Facebook si pe site-ul Teatrului Excelsior.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s