Stiinta este o joaca de copil!

Stiinta si joaca nu sunt atat de diferite pe cat ne-am inchipui. Expertul in neurostiinta Beau Lotto demonstreaza intr-o conferinta TED cum chiar si copiii pot deveni oameni de stiinta.

Cu sprijinul lui Beau Lotto, 25 de elevi cu varste cuprinse intre 8 si 10 ani au publicat primul articol stiintific scris de copii, Proiectul Blackawton al Albinelor.

Ideea cercetatorului a fost sa demonstreze ca stiinta, asemeni jocului, este un mod de a fi, unde nesiguranta este privita ca un lucru pozitiv, din punct de vedere al dezvoltarii.

In mod normal, incertitudinile ne sperie. Totusi, in joaca si in stiinta, sunt binevenite pentru ca deschid noi posibilitati, sprijina creativitatea.

In articolul lor, copiii au pornit de la urmatoarea ipoteza: „Ne-a intrebat daca oamenii si albinele ar putea rezolva probleme complexe in acelasi mod. Doream sa stim daca albinele se pot adapta la situatii noi, folosindu-se de reguli invatate inainte”, spune Amy O’Toole, unul dintre micii cercetatori. Experimentul a constat intr-un puzzle, in care albinele aveau de invatat anumite reguli.

Publicarea articolului a durat mai mult decat cercetarea in sine. De ce? Pentru ca era scris de niste copii. Pentru ca incepea cu „A fost odata ca niciodata”. Pana la urma insa, valoare sa a fost recunoscuta, iar experimentul lui Beau Lotto a fost incununat cu succes. Chiar si copiii pot fi oameni de stiinta.

Urmareste conferinta aici pentru a te bucura de intreaga experienta:

[ted id=1587 lang=ro]

Poti vedea filmul si aici .

sursa foto: bbc.co.uk


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s