Alaptarea – Primii Pasi

Alaptarea este modul natural, fiziologic de a hrani sugarii si copiii mici, iar laptele de mama este laptele care exista special pentru copii. Formulele de lapte praf facute din lapte de vaca sau din soia (chiar si cele « de firma ») se aseamana doar superficial cu laptele de mama, si orice reclama care sustine contrariul induce in eroare.

Este foarte important ca alaptarea sa fie facuta cum trebuie inca din primele zile, pentru ca ea sa devina o experienta fericita atat pentru mama, cat si pentru copil.

Majoritatea a mamelor sunt perfect capabile sa-si alapteze copiii exclusiv pana la sase luni. De fapt, cele mai multe mame produc lapte mai mult decat suficient.

Din pacate, in multe spitale inca predomina practicile invechite bazate pe hranirea artificiala, ceea ce face alaptarea dificila, ba chiar imposibila, pentru foarte multe mame si copiii lor.

Pentru ca alaptarea sa se faca in mod corect si sa dureze cat mai mult, primele zile dupa nastere sunt cruciale. Cu toate acestea, multe mame reusesc sa continue sa alapteze chiar si dupa un inceput dezastruos.

Cheia alaptarii este punerea corecta la san a copilului. Un bebelus care este asezat corect la san primeste lapte suficient. Un bebelus care nu apuca sanul corect primeste cu mai multa greutate laptele, mai ales daca mama nu are suficient lapte.

Pozitia incorecta la san este similara cu a-i da copilului un biberon care are o gaura prea mica – biberonul este plin, dar copilul nu poate bea prea mult. Cand bebelusul nu apuca sanul corect, ii poate provoca mamei dureri la sani.

Iar daca nu capata suficient lapte, va sta de obicei la san perioade indelungate, agravand astfel durerea mamei. Din pacate, oricine poate spune ca bebelusul este asezat corect la san, chiar daca el nu este. Prea multi oameni care ar trebui sa se priceapa pur si simplu nu stiu ce inseamna pozitia corecta la san. Iata cateva modalitati prin care alaptarea poate fi usurata:

1. Punerea corecta la san a copilului este cruciala. Aceasta este cheia succesului alaptarii. Din pacate, foarte multe mame sunt « ajutate » de oameni care nu stiu ce este aceea pozitie corecta la san. Daca ti se spune ca bebelusul tau de numai doua zile este asezat bine la san, desi pe tine te dor sanii, nu-i da crezare si adreseaza-te cuiva care stie mai bine.

Inainte sa pleci din spital, ar trebui sa ti se arate care este pozitia corecta la san, ar trebui ca bebelusul tau sa reuseasca sa suga, iar tu ar trebui sa fi invatat cum sa iti dai seama daca bebelusul suge bine (gurita larg deschisa – pauza – gurita inchisa).

Daca pleci din spital fara sa stii aceste lucruri, adreseaza-te imediat unui specialist cu experienta. S-ar putea sa auzi in spital ca, daca alaptatul este dureros, ar trebui sa indepartezi bebelusul si apoi sa-l pui din nou. Ideea nu este foarte buna. De obicei, durerea dispare in timp ce copilul mananca. Pozitia la san ar trebui corectata fie la sanul celalalt, fie la masa urmatoare. Daca repeti de multe ori operatiunea de luare si apoi de punere la san, nu faci decat sa iti sporesti durerea.

2. Copilul trebuie pus la san imediat dupa nastere. Majoritatea nou-nascutilor pot fi pusi la san la cateva minute de la nastere. Asa cum arata studiile, nou-nascutii de numai cateva minute, daca li se da aceasta sansa, se tarasc pe abdomenul mamei pana ajung la san, il apuca si incep sa suga singuri. E un proces care poate dura o ora sau mai mult, dar mama si copilul ar trebui sa aiba parte de acest timp, pentru a invata sa se cunoasca unul pe altul.

Bebelusii care « se ataseaza singuri » au mult mai putine probleme de alaptare. Procesul acesta nu presupune nici un efort din partea mamei. De aceea, scuza ca mama este obosita dupa travaliu nu are nici un sens.

In plus, tot conform studiilor, contactul fizic dintre pielea mamei si pielea bebelusului ii tine cald acestuia ca un incubator. De multe ori, se intampla ca bebelusii sa nu apuce sanul si sa nu suga in timp ce stau lipiti de mama. In general, aceasta nu reprezinta o problema si nu se intampla nicio tragedie daca astepti pana bebelusul incepe sa suga. Contactul fizic dintre peielea mamei si pielea bebelusului este binefacator pentru amandoi, chiar daca bebelusul nu suge.

3. Mama si copilul trebuie sa stea in aceeasi camera. Nu exista absolut nici un motiv medical pentru care mamele sanatoase sa stea separat de bebelusi, chiar si pentru perioade scurte de timp.

• Unitatile medicale care obisnuiesc sa gazduiasca mamele separat de nou-nascuti recurg la o practica foarte invechita. Motivul acestei separari este de multe ori legat de nevoia de a arata cine detine autoritatea (spitalul) si cine nu o detine (parintii). De multe ori, se dau explicatii false pentru a separa mama de nou-nascut. Un exemplu de astfel de explicatie este acela ca bebelusul a eliminat meconium inainte de nastere. Un bebelus care elimina meconium si are o stare generala buna la cateva minute dupa nastere este un bebelus sanatos si nu are nevoie sa stea la incubator cateva ore, pentru a fi « observat ».

• Nu exista nicio dovada ca mamele care sunt separate de bebelusii lor se odihnesc mai bine. Dimpotriva, mamele se odihnesc mai bine si sunt mai putin stresate cand stau impreuna cu bebelusii. Si mama, si copilul invata sa aiba acelasi ritm de somn. Iar daca mama invata sa alapteze bebelusul stand culcata, se va odihni mult mai bine.

• Bebelusul da semne ca ii e foame cu mult timp inainte de a plange. I se schimba ritmul respiratiei, de exemplu. Sau incepe sa se intinda. Mama, care are un somn usor, se trezeste, sanii se umplu de lapte, iar bebelusul linistit va fi fericit sa se hraneasca. Un bebelus care a plans mai mult timp inainte sa fie pus la san poate refuza sa suga, desi este flamand. Mamele si nou-nascutii ar trebui incurajate sa doarma unul langa altul la spital. Este o modalitate excelenta pentru mame de a se odihni in timp ce bebelusul se hraneste. Alaptatul ar trebui sa fie relaxant, nu obositor.

4. Bebelusii nu trebuie sa primeasca tetine. Exista o controversa legata de «confuzia de sfarc». Bebelusii primesc orice lucru prin care laptele curge rapid si pot refuza altceva care nu le da aceeasi satisfactie. Astfel, in primele zile dupa nastere, cand mama produce in mod normal putin lapte (asa cum a vrut natura), iar bebelusul primeste biberonul (asa a vrut natura?) din care laptele curge cu rapiditate, bebelusul va prefera, de obicei, metoda prin care obtine lapte mai repede. Nu trebuie sa fii un mare om de stiinta ca sa intelegi acest lucru, desi multi specialisti care ar trebui sa ajute mamele par sa nu priceapa. Atentie, nu bebelusul este cel care confunda lucrurile. Confuzia de sfarc presupune o gama intreaga de probleme, printre care apucarea incorecta a sanului, ceea ce poate duce la hranirea cu o cantitate insuficienta de lapte si/sau dureri de san la mama. Doar pentru ca bebelusul « trage » si la tetina, si la san nu inseamna ca biberonul nu are un efect negativ. De vreme ce exista acum alternative pentru cazurile in care bebelusii au nevoie de suplimente, asa cum vom discuta in alte articole, de ce sa folosim tetina?

5. Nu exista restrictii legate de durata sau frecventa alaptarilor. Un bebelus care suge bine poate sa stea si cateva ore pana cand cere iar sanul. Daca cere sanul mai des, inseamna ca nu il apuca in mod corect si nu ajunge la tot laptele mamei. Cereti ajutor pentru a pune copilul corect la san si folositi compresia sanilor pentru a oferi copilului mai mult lapte. Compresia functioneaza foarte bine in primele zile dupa nastere pentru a face sa curga bine colostrumul. Compresia, iar nu suzeta sau biberonul.

6. Rareori este nevoie de suplimente de apa, apa cu zahar sau formule de lapte praf. Majoritatea suplimentelor pot fi evitate daca bebelusul apuca sanul corect si astfel are acces la tot laptele mamei. Daca ti se spune ca ai nevoie de suplimente fara ca cineva sa fi observat cum alaptezi, cere ajutorul cuiva care stie ce face.

Sunt rare cazurile in care e nevoie de suplimente, dar ele sunt recomandate de multe ori de catre personalul medical din comoditate. Daca e nevoie de suplimente, ele trebuie date la san, prin intermediul unui accesoriu de lactatie, nu cu ceasca, seringa sau biberonul. Cel mai bun supliment este colostrumul vostru, care poate fi amestecat cu apa cu zahar in proportie de 5%. Formula de lapte praf este rareori necesara in primele zile dupa nastere.

7. Mostrele gratuite de lapte praf si brosurile de firma care promoveaza laptele praf nu sunt cadouri. Acestea nu au decat un singur scop: acela de a va face sa folositi laptele praf. Este un marketing foarte eficient, dar lipsit de etica. Daca primesti asa ceva din partea unui cadru medical, ar trebui sa te intrebi cat de mult stie despre alaptat si cat de mult il sustine. «Dar am nevoie de lapte praf, pentru ca nu am suficient lapte!» Poate este adevarat, dar e mult mai posibil ca tu sa nu fi primit un ajutor de calitate, iar bebelusul sa nu aiba acces la tot laptele pe care il ai. Chiar daca ai nevoie de lapte praf, nimeni nu ar trebui sa iti sugereze o marca anume si sa iti ofere mostre gratuite. Gasesti ajutor de calitate. Mostrele de lapte praf nu sunt un ajutor.

Exista situatii in care este imposibil pentru mama sa inceapa sa alapteze din timp. Cu toate acestea, majoritatea “motivelor medicale” (medicamente luate de mama, de exemplu) nu sunt motive reale pentru a opri sau pentru a amana alaptarea. Atentie la informatiile false! Cauta ajutor de calitate. Bebelusii prematuri pot incepe sa fie alaptati cu mult mai devreme decat se obisnuieste in multe unitati medicale. De fapt, studiile sunt acum destul de categorice in privinta faptului ca este mai putin stresant pentru un bebelus prematur sa fie alaptat decat sa fie hranit artificial. Din pacate, prea multi specialisti din domeniul medical, care au de-a face cu prematuri, par sa nu fie constienti de acest lucru.

Acest articol este primul dintr-o serie de articole despre alaptare scrise de dr. Jack Newman, o autoritate canadiana in probleme de alaptare si un mare promotor al hranirii naturale a copiilor. Dr. Jack Newman a infiintat prima clinica de alaptare din cadrul unui spital din Canada si este consultant UNICEF in proiectul Baby Friendly Hospital.

Povesteste-ne experienta ta cu alaptarea, in rubrica de comentarii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s