Starile de depresie din timpul sarcinii afecteaza starea bebelusului

Gravidele nu trebuie subestimeze depresia in timpul sarcinii, pentru ca risca sa aduca pe lume bebelusi stresati, cu probleme neurologice si comportamentale, se arata intr-un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Michigan.

„Exista doua posibile cauze: bebelusii fie sunt mai sensibili in conditii de stres si reactioneaza ca atare, fie sunt incapabili sa faca fata stresului”, sustine dr. Delia M. Vazquez, unul dintre coordonatorii studiului, potrivit Evz.

Specialistii au cercetat, de asemenea, legatura dintre depresia din timpul sarcinii si dezvoltarea sistemului neuroendocrin al copiilor, responsabil de gestionarea stresului, emotiilor si dispozitie.
La studiu au participat 154 de femei gravide cu varsta peste 20 de ani, care au experimentat episoade depresive dupa 28, 32 si 37 de saptamani de sarcina.

Cercetatorii au prelevat ulterior mostre de sange din cordonul ombilical al nou-nascutilor pentru a masura nivelul hormonilor de stres, iar dupa primele doua saptamani de viata, copiilor le-au fost testate abilitatile motorii si modul de reactie la stres si stimuli, ajungand la concluziile mai sus mentionate.

„Nu putem estima ce impact au aceste afectiuni pe termen lung. Cercetarea este inca la inceput. Oricum, ne permite sa identificam mamele care au nevoie de atentie speciala in timpul sarcinii sau copiii care ar trebui sa beneficieze de programe postpartum”, adauga autoarea studiului, dr. Sheila Marcus.

Aproximativ una din cinci femei experimenteaza episoade de depresie in timpul sarcinii.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s