Stagiune online, in programul Operei Nationale Bucuresti din luna mai

Opera Nationala Bucuresti invita publicul si artistii la o stagiune online pe toata luna mai pentru a traversa impreuna aceasta perioada de incercare pentru spatiul cultural romanesc.

Opere in concert, doua titluri coregrafice si premiera de balet a spectacolului „Coppélia” de Léo Delibes sunt titlurile propuse pentru bucuria publicului si pentru sustinerea artistilor primei scene lirice a tarii, intr-un demers virtual in fiecare weekend. Desi titlurile sunt creatii consacrate din repertoriul Operei Nationale Bucuresti, calitatea reprezentatiilor si conceptul fiecareia garanteaza unicatul actului cultural.

Spectacolele vor fi inregistrare in cursul saptamanii in care sunt programate spre difuzare, iar biletele la spectacole sunt disponibile aici.

Programul evenimentelor online:

Sambata, 1 mai, incepand cu ora 19:00, Opera Nationala Bucuresti transmite online „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi, concert dedicat memoriei victimelor COVID-19. Cu prilejul Sarbatorilor Pascale prima scena lirica a tarii aduce un omagiu muzical inchinat tuturor celor care au pierdut lupta cu virusul ce a provocat pandemia de COVID-19. Requiem-ul lui Giuseppe Verdi este o lucrare vocal-simfonica pentru patru solisti, cor si orchestra. Din distributia concertului fac parte solistii Irina Iordachescu (soprana), Antonela Barnat (mezzosoprana), Daniel Magdal (tenor) si Marius Bolos (bas). Interpreteaza Orchestra si Corul Operei Nationale Bucuresti. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana marti, 4 mai, ora 19:00.

Sambata, 8 mai, incepand cu ora 19:00, prima scena lirica a tarii transmite online „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, opera in concert. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Opera „Nunta lui Figaro” a fost compusa in lunile martie si aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirata de piesa lui Pierre Beaumarchais, care crease scandal in Franta, a apartinut atat compozitorului cat si libretistului Lorenzo Da Ponte. Acesta a povestit intr-o scrisoare adresata unui prieten: „Nu ispravesc sa scriu cuvintele si Mozart le si concepe muzica”. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana marti, 11 mai, ora 19:00.

Duminica, 9 mai, incepand cu ora 19:00, Opera Nationala Bucuresti transmite online „La Traviata” de Giuseppe Verdi, opera in concert. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Giuseppe Verdi a vazut in „Dama cu camelii” o poveste cu un mare potenţial muzical, care prezenta interes spectatorilor. A scris muzica pentru opera pe care a numit-o mai tarziu „La Traviata”, libretul aparţinand lui Francesco Maria Piave, dupa romanul lui Alexandre Dumas-fiul. Premiera a avut loc la Veneţia pe scena Teatrului La Fenice in data de 6 martie 1853 si de atunci publicul spectator a aplaudat si ovationat fiecare reprezentatie de pe mapamond. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana miercuri, 12 mai, ora 19:00.

Sambata, 15 mai, incepand cu ora 19:00, Opera Nationala Bucuresti transmite online premiera spectacolului de balet „Coppélia” de Léo Delibes, in regia, coregrafia si adaptarea coregrafica a Corinei Dumitrescu. Spectacolul de balet aduce in fata publicului povestea Coppéliei, o papusa mecanica, realizata cu scopul de a impresiona la nunta grandioasa a celui mai avut mostenitor din lume. Secretul papusii vrajite sta in puterea ei de a prinde viaţa si de a fermeca orice privitor, cu fiecare pas dansat, declansand o poveste incantatoare in note comice. inca de la premiera mondiala a spectacolului, ce a avut loc in anul 1870 pe scena Théatre Imperial de L’Opéra din Paris, spectacolul a cucerit publicul de toate varstele. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana marti, 18 mai, ora 19:00.

Duminica, 16 mai, incepand cu ora 19:00, Opera Nationala Bucuresti transmite online „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, opera in concert. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. „Rigoletto” este una dintre cele mai populare opere verdiene in care complexitatea personajelor si dramatismul actiunii completeaza perfect partitura celebrului compozitor. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana miercuri, 19 mai, ora 19:00.

Sambata, 22 mai, incepand cu ora 19:00, Opera Nationala Bucuresti transmite online spectacolul coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug. Ambele lucrari ale coregrafului reprezinta un poem coregrafic, fiecare in parte fiind structurate ca poezie de stare. Miscarile dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt incarcate de forta, atat in „Tango”, cat si in „Radio and Juliet”. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana marti, 25 mai, ora 19:00.

Duminica, 23 mai, incepand cu ora 19:00, Opera Nationala Bucuresti transmite online „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo, opera in concert. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu. Cele doua opere portretizeaza comunitatea muncitoareasca, modesta din sudul Italiei intr-o zi de sarbatoare romano-catolica, concentrandu-se pe triunghiuri amoroase ce se dovedesc a se sfarsi violent si mortal. Limbajul muzical franc, intens, rapid si economic al acestor povesti tulburatoare asezate in lumea oamenilor ordinari au contribuit la nasterea stilului de opera verist. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana miercuri, 26 mai, ora 19:00.

Vineri, 28 mai, incepand cu ora 19:00, Opera Nationala Bucuresti transmite online spectacolul de balet „Don Quijote” de Ludwig Minkus. Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate in interpretarea unei distributii de exceptie sunt elementele ce descriu spectacolul de balet „Don Quijote” de Ludwig Minkus. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana luni, 31 mai, ora 19:00.

Duminica, 30 mai, incepand cu ora 19:00, Opera Nationala Bucuresti transmite online „Evgheni Oneghin” de P. I. Ceaikovski, opera in concert. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea. Dupa doi ani de la prima reprezentatie, opera a intrat in repertoriul Teatrului Mare din Moscova, la data de 11 iunie 1881, devenind in curand una dintre lucrarile preferate ale publicului. De atunci, popularitatea acesteia a crescut continuu, devenind, in timp, parte a patrimoniului muzical universal. Minunatele arii ale lui Lenski, Oneghin si aria Tatianei sunt cunoscute de iubitorii de opera din lumea intreaga. Inregistrarea va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana miercuri, 2 iunie, ora 19:00.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s