Spiritualitatea in viata copiilor

Inainte de a dezbate daca sa ramana sau nu religia in scoli, este important sa intelegem cata importanta are spiritualitatea in viata copiilor nostri.

In aceasta editie a emisiunii Meditatii pentru parinti, Dr. Pavel Chirila, explica ce aduce inteligenta spirituala in viata fiecaruia dintre noi. Astfel, aflam ca, potrivit cercetarilor, majoritatea oamenilor are „trairi si convingeri religioase, in baza carora si-au format un sistem de valori”.

In alte cuvinte, spiritualitatea ne ajuta sa ne gasim un centru, sa ne formam principii si sa ne dezvoltam aria de cunoastere.

„Omul nu poate trai fara sa isi puna probleme transcedentale: ce se intampla cu viata lui mai departe”, explica Dr. Pavel Chirila.

In ziua de azi, insa, libertatea religioasa ajunge sa fie din ce in ce mai constransa. Iar exemple sunt multe: interzicerea icoanelor in clase, optiunea de a refuza religia in scoli, chiar si cazul Bodnariu are o legatura cu spiritualitatea suprimata.

Care sunt valorile pe care trebuie sa le avem in vedere, in cresterea copiilor nostri? Cum ii ajuta spiritualitatea? Afla aici.

Vezi si:


4 comentarii la „Spiritualitatea in viata copiilor”

  1. Eu cred ca niciun exces nu este bun. In scoala ( primara) copiii pot invata cate putin din fiecare, atat cat sa vada ce le place sa aprofundeze. Religia este ceva ce vine de acasa, de la mama, din familie, nu o poti invata la scoala; acolo se invata muzica, istorie, geografie, etc; tot acolo este bine sa invete sa scrie corect in limba materna. La ora de istorie se poate invata despre arta, sau despre stiinta, sau despre religie, dar asta nu are nicio legatura cu a-i invata pe copii sa se inchine si sa isi faca cruce cand trec pe langa biserici. Eu am intrat la scoala in 1965 si am ” beneficiat” de toata educatia ateista comunista. Copilul meu a avut sansa de a merge la scoala intr-o tara scandinava ( acolo unde este cel mai bun sistem de invatamant! ) si eu am incercat sa nu il influientez in niciun fel ( tocmai pentru ca m-am temut ca il pot invata gresit) . Rezultatul? El este, la fel ca majoritatea colegilor lui, ateu; dar el ( la fel ca majoritate colegilor lui 🙂 ), stie foarte multe despre religiile lumii pentru ca asta au invatat la ora de istorie a religiilor. In Romania nu se spune nimic despre faptul ca in Marea Britanie, sau in Danemarca ( tari ultracivilizate, la care ne uitam cu jind) ) bisericile vechi, de patrimoniu sunt transformate in restaurante sau case de cultura sau magazine pentru ca nu mai au „clienti”.Eu nu cred ca religia trebuie sa fie materie de studiu; educatia sexuala ( de pilda!) mi se pare mult mai importanta decat cea religioasa; mai bine sa stie sa isi puna prezervativul decat sa stie despre vietile sfintilor ( cu S)
    Parerea mea! 😀

  2. Sa stiti ca nu toata lumea se uita cu jind la tari asa-zise ultracivilizate.Un om co valori morale,religioase,va sti sa aleaga, iar modelul uman nu e barbatul care stie sa-si puna un prezervativ.Mi-e mila de cei care isi doresc atat de putin(si un mascul urangutan poate sa-si puna un prezervativ)

  3. Acest articol este platit sau sunteti pur si simplu tampiti? Si prin analogie, si celelalte articole sunt scrise la fel de prost, de alti semidocti?
    „In ziua de azi, insa, libertatea religioasa ajunge sa fie din ce in ce mai constransa. Iar exemple sunt multe: interzicerea icoanelor in clase, optiunea de a refuza religia in scoli, chiar si cazul Bodnariu are o legatura cu spiritualitatea suprimata.”
    Libertatea religioasa este constransa? Dimpotriva dragilor, daca alegi sa nu te implici in religie sau sa nu iti implici copilul, ajungi sa o faci si asta prin constrangere. In toate clasele din scoala copiilor mei, sunt icoane, sunteti tampiti? Unde ati vazut voi ca sunt interzise icoanele in scoli? Cine crede ca religia ii face pe oameni mai buni inseamna ca habar nu are de istorie.

  4. Si asta este cea mai tare afirmatie din acest articol, imi explodeaza capul, gandindu-ma ce inteligenta trebuie sa fie persoana care a scos-o: „In ziua de azi…. libertatea religioasa ajunge sa fie din ce in ce mai constransa” si putin mai jos, incercand sa aduca argumente in sprijinul afirmatiei de mai sus, face o enumerare „optiunea de a refuza religia in scoli…etc.” Altfel spus, „OPTIUNEA de a refuza religia in scoli”, denota si sprijina afirmatia conform careia „ibertatea religioasa ajunge sa fie din ce in ce mai constransa”. Ahahha, bravo! Crezul comunistilor era „cine nu e cu noi, este impotriva noastra”. Credeti ca seamana cu o afirmatie biblica, a lui Baby Jesus, „Cine nu este cu mine este împotriva mea şi cine nu adună cu mine, risipeşte.”? Sunteti jenanti dragilor: semidocti, plini de truisme si contradictii insa macar credinciosi. Compensati pe undeva….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s