10 secrete ale fericirii de la Papa Francisc

Fii mai calm, nu incerca sa convertesti pe altii – sunt doar cateva dintre secretele fericirii, impartasite de Papa Francisc. Descopera-le aici si pe celelalte!

Fericirea, asa cum am mai spus, este un concept relativ si greu de definit. Dar gandurile si faptele bune sunt usor de identificat si chiar mai usor de facut.

Intr-un interviu acordat in luna iulie revistei argentiniene „Viva”, Papa Francisc le ofera cititorilor 10 sfaturi pentru a-i ajuta sa descopere aceasta bunatate care se afla in sufletele tuturor.

Iata-le si aici, traduse in limba romana:

 • „Traieste si lasa sa traiasca” – Toata lumea ar trebui sa se ghideze dupa acest principiu, explica Papa, ce are o expresie asemanatoare la Roma, prin zicala „Mergi inainte si lasa-i pe ceilalti sa faca la fel.”
 • „Daruieste-te celorlalti” – Oamenii au nevoie sa fie deschisi si generosi fata de cei din jur, spune pontiful, pentru ca „daca te inchizi in tine insuti, risti sa devii egocentric. Iar apa care nu curge devine putreda.”
 • „Inainteaza calm” in viata. Papa Francisc, care a predat in licee literatura, foloseste o imagine dintr-un roman argentinian, scris de Ricardo Guiraldes, in care protagonistul – gaucho Don Segundo Sombra – isi examineaza viata.

„Spune ca, in tineretea sa, era ca un parau plin de pietre pe care le cara dupa el; ca adult – un rau navalnic; iar la batranete, inca mai curge, dar incet, ca o iaz”, explica Papa. Continuand povestea, el prezinta aceasta imagine a iazului ca fiind „capacitatea de a inainta cu bunatate si umilinta, o liniste in viata”

 • O destindere sanatoasa. Placerile artei, ale literaturii si ale jocului alaturi de copii s-au pierdut, este de parere pontiful.

Consumerismul ne-a adus anxietate” si stres, provocandu-i pe oameni sa piarda „cultura sanatoasa a timpului liber.” Timpul nostru este „inghitit”, asa ca nu mai putem sa il impartim cu nimeni.

Chiar daca multi parinti au un program agitat, lucreaza de dimineata pana seara, Papa Francisc ii sfatuieste sa isi faca timp pentru a se juca alaturi de copiii lor.

De asemenea, este bine pentru familii sa inchida televizorul atunci cand se asaza la masa; in caz contrar, membrii familiei nu comunica unii cu ceilalti.

 • Duminicile ar trebui sa fie zile de sarbatoare. Orice om care munceste ar trebui sa aiba duminicile libere pentru ca „Duminica este pentru familie”, precizeaza Papa.
 • Gaseste cai inovatoare pentru a a crea joburi cu demnitate pentru tineri.

„Este nevoie sa fim creativi cu tinerii. Daca nu au oportunitati, ajung la droguri” si devin mult mai vulnerabili la depresii sau la „solutii” mult mai grave, mai drastice.

„Nu este suficient sa le dam de mancare”, continua el. „Demnitatea iti este data atunci cand tu poti sa aduci mancarea acasa din propria munca.”

 • Respecta si ai grija de natura. Degradarea mediului inconjurator „este una dintre cele mai mari provocari pe care le avem”, spune Papa Francisc. „Cred ca o intrebare pe care nu ne-o punem este: nu se omoara umanitatea cu aceasta exploatare a naturii, tiranica si fara discernamant?”
 • Renunta sa mai fii negativ. „Nevoia de a vorbi alti oameni de rau arata o lipsa a stimei de sine. Asta inseamna ca te simti atat de jos incat, in loc sa te ridici, ai nevoie sa ii aduci si pe ceilalti la nivelul tau”, explica Papa. „Sanatos este sa renunti la sentimentele negative cat mai repede.”
 • Nu incerca sa convertesti pe ceilalti si respecta-le credintele. „Putem sa ii inspiram pe cei din jur prin acte de bnatate, astfel incat sa se dezvolte o comunicare. Dar cel mai rau lucru este sa incerci sa convertesti pe cineva la religia ta. Ceea ce spui, de fapt, este: << Vorbesc cu tine pentru a te persuada. >> Nu. Fiecare persoana comunica, incepand cu propria identitate. Biserica va creste prin simpatie, nu prin astfel de convertiri.” declara pontiful.
 • Munceste pentru pace. „Traim in niste vremuri cu multe razboaie”, a spus el. „Apelul pentru pace trebuie strigat. Pacea, uneori, ne da impresia ca ar fi tacuta, dar nu este niciodata tacuta, pacea este mereu proactiva” si dinamica.

Ce crezi de sfaturile primite de la Papa Francisc? Spune-ne ce efect au avut asupra ta, in rubrica de comentarii.

sursa articol: Catholic News


Un comentariu la „10 secrete ale fericirii de la Papa Francisc”

 1. Sunt idei bune, de bun-simt. As vrea sa ma pot ghida in fiecare zi dupa ele. Dar, asa cum spunea Papa in citarea romanului argentinian, apa ajunge sa curga lin dupa ce curge tumultos. Acum cativa ani nu intelegeam de ce se spune ca intelepciunea vine odata cu varsta; acum cred ca inteleg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s