Solutii pentru diverse intepaturi de insecte

Solutii pentru diverse intepaturi de insecte

Oricat am incerca, nu putem sa ne ferim de toate ganganiile care ne sar in cale vara. Insa, putem sa fim pregatiti, daca stim cum sa vindecam diverse intepaturi de insecte. La Parinti de Pici, iti spunem cum sa scapi de cele mai intalnite ciupituri.

Cele mai frecvente intepaturi de insecte, cu care se confrunta atat cei mici cat si cei mari, sunt cele provocate de albine, capuse, paianjeni si, bineinteles, tantari. „Din fericire, majoritatea insectelor din tara noastra nu sunt periculoase”, spune Georgiana, mama de pici. Se poate intampla, ce-i drept, ca unele sa produca infectii sau reactii alergice, dar acestea sunt cazuri rare.

Indiferent de ciupitura, cel mai important este sa o identifici cat mai devreme si sa iti dai seama ce ganganie a provocat-o.

In aceasta editie a emisiunii Parinti de Pici, trecem in revista fiecare dintre insectele mentionate mai sus, ciupiturile provocate si cum se pot vindeca.

Diferente intre intepaturi de insecte

Mai jos, poti observa diferentele intre diverse intepaturi de insecte si cum se pot trata:

  • albina/ viespe: ciupiturile pot provoca reactii alergice – daca observi ca micutul tau incepe sa aiba dificultati de respiratie, simte ca se sufoca sau i se umfla buzele sau fata, du-l de graba la medic; de asemenea, atentie la acul care a ramas infipt in piele – daca ti-e teama ca nu il vei putea scoate cu totul, este indicat sa mergi la un specialist;
  • capuse: aceste insecte prefera locuri mai ascunse si mai intunecoase pe piele, unde se fixeaza cu gherutele; nu smulge capusa, pentru ca poti face mai mult rau decat bine; fie o intorci cu burta in sus, folosind un ac, fie te duci cu cel mic la medic, unde va fi scoasa si analizata; capusele prezinta risc de boala Lyme, dar abia in urma analizelor vei afla daca insecta era infectata sau nu;
  • paianjeni: cei mai multi paianjeni de pe la noi nu provoaca infectii; daca micutul tau a fost ciupit de un paianjen, vei observa doua intepaturi mici; spala bine zona cu apa si sapun si aplica niste comprese reci;
  • tantari: cele mai comune intepaturi de insecte sunt cele de tantari; din fericire, sunt si cele mai putin periculoase – bubitele provoaca o senzatie de mancarime, dar trec relativ repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s