Rutinele, esentiale in dezvoltarea copiilor si in organizarea vietii adultilor

Oricat de plictisitoare ni s-ar parea ideea rutinelor, nevoia lor si a activitatilor planificate este esentiala pentru dezvoltarea copiilor.

Tot ce inseamna disciplina si autodisciplina – inclusiv a propriului organism, printr-o rutina sanatoasa de somn, rutina de dimineata, rutina de seara, etc – se creeaza in primii ani de viata.

Rutinele aduc ordine atat in viata copiilor, cat si in viata noastra. Ele ne ajuta sa avem o viata echilibrata si au o importanta majora in felul in care copiii se dezvolta, si pe dinauntru, si pe dinafara.

In lipsa implementarii unei rutine la varsta copilariei, e foarte greu de implementat, mai tarziu, o anumita rutina pe care sa o respecti si o anumita autodisciplina de care e nevoie pentru a functiona in mod corespunzator in colectivitate si, mai apoi, in societate.

Planificarea activitatilor zilnice ii ajuta nu doar pe copii, ci si pe noi, adultii, sa ne organizam si sa simtim ca avem control asupra propriei vieti.

Inainte de a intelege cat de importante sunt rutinele in dezvoltarea copiilor, e important sa ne dam seama cat de mult conteaza planificarea pentru echilibrul si buna functionare a noastra, a adultilor.

Planificarea activitatilor este importanta tocmai pentru ca timpul este cea mai importanta resursa pe care o avem si ni se umple in functie de prioritatile pe care le avem.

Urania Cremene recunoaste ca este un mare fan al rutinelor si al planificarii:

„Desi eu ma consider o persoana cu o nevoie mare de autonomie, (…) mi-am dat seama in timp ca nu am cum sa fac toate lucrurile pe care mi le doresc daca nu mi le planific atent.”

Prioritatile unei persoane sunt demonstrate de ceea ce face in fiecare zi!

Valorile care ne ghideaza viata sunt demonstrate de ceea ce facem in fiecare zi. Si e util sa ne gandim la valorile noastre din aceasta perspectiva, pentru ca in felul acesta ne dam seama daca ceea ce facem cu timpul nostru reprezinta prioritatile noastre sau ale altor persoane.

„Daca noi nu ne umplem timpul cu lucrurile care sunt importante pentru noi, prioritare pentru noi, valoroase pentru noi, timpul nostru (…) se va umple de prioritati ale altor persoane”, considera Urania.

Iata cum explica Urania importanta planificarii timpului in functie de valorile si prioritatile noastre: 

Cea mai importanta rutina este rutina de somn!

Rutina de somn este un bun exemplu pentru a intelege importanta rutinelor in dezvoltarea copiilor, dar si in buna functionare a adultilor.

Ora la care ne culcam si ora la care ne trezim conteaza enorm pentru fiecare dintre noi, adult sau copil, deoarece de calitatea somnului depinde foarte mult din felul in care functioneaza orice persoana, indiferent de varsta.

In timpul somnului, corpul genereaza hormoni de crestere, care ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, in timpul somnului, creierul reuseste sa memoreze si sa proceseze informatiile primite in timpul zilei.

In plus, cantitatea si calitatea somnului influenteaza metabolismul si nivelul de energie ale fiecaruia.

Foarte multe lucruri depind, asadar, de somnul nostru, ceea ce face esentiala nevoia unei rutine de somn pe care sa le-o construim copiilor de la bun inceput.

Este o mare problema cu somnul copiilor in acest moment!

Copiii dorm mult mai putin decat ar avea nevoie pentru o buna dezvoltare, iar cei mai multi copii isi aleg ei ora de somn. Acest lucru reprezinta una dintre cele mai mari probleme ale societatii actuale.

„Peste 90% dintre copii dorm prea putin. Cel putin o ora pe zi, in fiecare zi, copiii nostri dorm prea putin. Si, pe masura ce anii trec si din ce in ce mai multi copii isi decid ei ora de somn, unii de la varste mici, adolescentii ajung sa doarma cate 6-7 ore pe noapte, ceea ce este inadmisibil pentru cum functioneaza acest <<inca ne-adult>>, <<inca in dezvoltare>>”, atrage atentia Urania Cremene.

Copiii au nevoie sa se culce, cel tarziu, la ora 22:00!

Indiferent de etapa de varsta la care sunt, copiii au nevoie sa se culce la ora zece seara, cel tarziu, si nicidecum sa fie lasati sa decida singuri ora de somn.

Poate parea extrem de dificil sa il faci pe copil sa adoarma la ora 22:00, mai ales daca e deja obisnuit sa se culce mult mai tarziu. Schimbarile vin, insa, din pasi mici, ne aminteste Urania.

Afla cum ii poti construi copilului o rutina de somn sanatoasa:  

Ce facem cand copiii se plictisesc de o anumita rutina?

Unii copii agreeaza rutina si o accepta usor, pe cand altii o considera plictisitoare, nedorind sa renunte la independenta lor.

Cum procedam atunci cand copiii incep sa se plictiseasca de rutina? Simplu: schimbam ordinea pasilor! Putem chiar sa repetam pasii, facandu-i insa intr-un mod caraghios.

Iata cum explica Urania aceasta solutie: 

Testul prin care verifici daca o rutina este sau nu benefica

„Rutinele nu inseamna fixitate. Si nu inseamna ca, daca am stabilit o rutina acum nu o pot schimba ulterior, cu una care sa-mi foloseasca. Despre asta e vorba. Nu e despre rutina in sine, ci despre cum imi foloseste ea mie sau copilului.” spune Urania.

Putem verifica periodic modul in care o anumita rutina, un anumit obicei ne este sau nu folositor. Urania ne propune sa facem asta intrebandu-ne ce s-ar intampla cu noi si cu viata noastra daca am face un anumit lucru (obicei/rutina) timp de o saptamana, o luna, un an.

Afla cum ajuta acest exercitiu de imaginatie:

„Cu cat mai multa rutina si ordine in viata copiilor nostri, cu atat ei vor intelege cum sa devina stapanii propriilor vieti”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s