Riscurile navazute ale fumatului in preajma copiilor

In fumul de tigara gasim mii de substante, multe dintre acestea fiind otravitoare sau cancerigene. Care sunt riscurile fumatului, cele pe care nu le observam de prima data?

Cu totii am vazut fotografii in care copii, chiar si prescolari, fumeaza. Eventual, fac asta cot la cot cu parintii. Asa ceva se intampla in mediile defavorizate si infractionale, in care patologiile mintale de toate felurile infloresc nestingherite pe fondul alcoolismului cronic. Soarta acelor familii este previzibila.

Si totusi, foarte multi copii sunt expusi toxinelor din fumul de tigata, chiar daca in alte moduri decat in exemplul de mai sus.

Sunt mai multe modalitati/situatii in care toxinele din fumul de tigara ajung in corpul nostru:

  • fumul provenit de la tigarile aprinse, sau orice altceva functioneaza pe baza arderii tutunului
  • aerul inhalat si apoi expirat de cel care utilizeaza tigara
  • nicotina si alti compusi care se elimina prin piele sau par si care pot intra in contact cu alte persoane, inclusiv copii
  • chimicale provenite din fum si care se impregneaza in piele, imbracaminte, obiecte de mobilier, covoare, pereti, jucarii, etc. – copiii intra frecvent in contact cu acestea
  • aerul din incaperi contine cantitati insemnate de fum chiar si dupa ce tigara a fost stinsa sau pana la 150 de minute dupa ce camera a fost aerisita (deci fumatul la geam este intr-o mare proportie un fumat in casa).

Un adult are 14-18 respiratii pe minut, in timp de un copil mic are aproximativ 60 de miscari respiratorii (inspiratie + expiratie), iar pana la 5 ani aceasta frecventa se mentine crescuta. O respiratie mai accelerata face posibila inhalarea unui volum mai mare de fum decat s-ar crede.

Rezulta faptul ca, langa un parinte (bona, educator, bunic, etc.) care utilizeaza tigari, fumatul pasiv al copiilor este o certitudine. Iar dintre toti, mama petrece de regula cel mai mult timp langa copil.

Sunt nenumarate studiile care au aratat ca:

  • acei copii care dorm in camera cu parintii fumatori au in sange de 3 ori mai multa nicotina sau metaboliti ai acesteia
  • majoritatea toxinelor se pot absorbi si prin piele in urma atingerii obiectelor contaminate
  • atat mamele cat si tatii considera ca daca nu fumeaza in proximitatea copiilor, acestia sunt pe deplin protejati
  • destul de multi parinti fumatori intrebati despre tusea copiilor considera ca fumul de tigara este o cauza neimportanta a simptomelor fizice pe care tind sa le atribuie altor factori (infectii, alergii)
  • copii fumatorilor au o probabilitate mai mare de a deprinde aceste obicei decat cei ai nefumatorilor intrucat nu percep acest comportament ca fiind periculos
  • in ziua de azi tigara deschide calea catre consumul de alte droguri.

Copii care fumeaza pasiv risca in principiu aceeasi gama de probleme medicale ca si adultii, cu mentiunea ca plamanii si intreg organismul sunt mai vulnerabile.

Riscurile fumatului pasiv la copii:

  • raceli frecvente, eventual cu respuns mai slab la tratament
  • infectii pulmonare, bronsite, astm bronsic, crize mai dese de astm
  • plamanii se dezvolta mai greu
  • alergii
  • complicatii mai rare: infectii ale urechii medii, meningite, moarte subita.

Femeile si uneori barbatii isi pun foarte serios problema renuntarii la fumat pe durata sarcinii. In luarea si respectarea acestei decizii, riscurile pentru fat cantaresc mai mult decat cele pentru gravida: nastere prematura, nou nascuti cu greutate mai mica decat ar fi normal, afectarea plamanilor sau posibile complicatii pe termen lung (intelect mai slab dezvoltat, deficit de atentie cu sau fara hiperactivitate, tulburari de comportament).

Adesea, fumatul este reluat dupa nastere sau dupa sistarea alaptarii, crezandu-se ca nu mai exista vreun pericol pentru copil. Dar riscurile fumatului nu se opresc aici.

Cu cat este mai mic, un copil are un control mai redus asupra lumii exterioare asa ca depinde in primul rand de adultii de langa el sa-i creeze un mediu sigur.

Ca si in cazul alcoolului etilic, nu poate exista vreo persoana care sa nu cunoasca faptul ca fumul de tigara este daunator. De aceea cred ca aceasta problema este ignorata/minimalizata in mod foarte constient si nu din nestiinta.

Este util ca parintii sa tina cont de toate caile prin care toxinele pot ajunge in organismul copiilor pentru a reduce maximal expunerea acestora, pe primul plan fiind fumatul exclusiv in afara casei, departe de copil.

“Puterea exemplului” parintilor este o expresie care in cazul relatiei parinte-copil s-ar putea traduce rezonabil prin “impunerea exemplului” si nu este de mirare ca apelul la ratiunea unui copil tentat sa fumeze ramane de multe ori fara efect.

De aceea merita ca adultii sa reflecteze profund la posibilitatea reducerii sau a stoparii fumatului. Pana la urma aceste toxine reduc durata de viata iar practicarea “sportului cu tigara” rapeste copilului din timpul petrecut alaturi de parintii sai.

Autor articol: Dr. Ungureanu Corneliu, psihiatru, psihoterapeut – Viata cu Sens

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s