Cum sa te lasi de vicii

Ca toate mamicile din lume, iti doresti sa ai o sarcina normala, o nastere usoara si un copil sanatos. Pentru asta ai fi in stare de orice sacrificiu, dar… stai linistita, nimeni nu iti cere imposibilul. Nu trebuie sa mergi pana la capatul pamantului.

Pentru a avea un copil sanatos si o sarcina care sa se desfasoare normal, ceea ce trebuie sa faci este mult mai putin si mult mai simplu: sa ai grija de tine insati. 

Sunt insarcinata. Ce trebuie sa schimb in obiceiurile mele pentru ca totul sa decurga bine?

O regula generala ar fi sa incepi sa traiesti sanatos. Sa mananci echilibrat, sa te plimbi in aer curat, sa renunti la obiceiurile care iti fac rau, sa faci controale periodice la medicul tau ginecolog.
Dintre toate acestea, unul din cele mai importante aspecte este renuntarea la obiceiurile care nu doar tie iti fac rau, ci si copilului din burtica. Sa vedem impreuna ce influenta au miciile noastre vicii asupra sarcinii si fatului.

Tutunul
De la inceput trebuie subliniat ca atunci cand ne referim la gravide care fumeaza, intelegem atat fumatoare active, cat si cele pasive (adica nefumatoarele expuse la fumul de tigara). Din pacate, ambele categorii sunt expuse acelorasi riscuri.

Iata cateva din aceste riscuri:
• copil cu greutate mica la nastere
Cand fumezi, monoxidul de carbon si nicotina trec in plamani si in sange, lucru care afecteaza cantitatea de oxigen primita de fat, cat si accelerarea batailor inimii acestuia. Din cauza ca primeste prea putin oxigen, placenta tinde sa se ingroase pentru a reusi sa asigure fatului necesarul de oxigen, ocupand astfel mai mult spatiu, iar copilul nu mai are suficient loc sa se dezvolte. Astfel, la nastere va avea probabil o greutate sub medie, pe langa alte probleme de sanatate (cum ar fi insuficienta pulmonara) si chiar va fi in pericol de moarte. De aceea, de multe ori, pentru a salva viata copilului, medicul va recomanda sa se nasca prin cezariana.
•  avort spontan sau de sarcina extrauterina daca mama fumeaza in primul trimestru de sarcina;
•  placenta inserata jos in uter (placenta praevia) sau se poate desprinde de pe peretele uterin inainte de nastere, asadar sarcini cu risc care trebuie supravegheate cu atentie si care impun nasterea prin cezariana;
•  nastere prematura;
•  copil nascut cu malformatii (buza de iepure sau gura de lup), cu handicap fizic (mai ales in cazul in care mai exista cazuri in familie) sau cu handicap psihic (retard, autism, ADHD, probleme comportamentale si de invatare);
•  dupa nastere, copilul este supus riscului mortii subite.
• 
 dupa nastere, copilul expus fumatului pasiv este supus riscului de a avea probleme respiratorii, astm, pneumonie sau infectii ale urechii si are in general o imunitate mult mai scazuta decat copiii langa care nu se fumeaza.

Vei avea o sarcina normala si un copil mult mai sanatos daca te vei opri din fumat la timp. Recomandat este sa renunti inainte de a ramane insarcinata, dar daca totusi nu ai reusit, dar ai renuntat pe parcursul sarcinii, toate riscurile de mai sus se pot diminua foarte mult. Gandeste-te, ce este mai important pentru tine: o mica placere de moment sau o viata mai sanatoasa pentru tine si copilul tau? Tu decizi.[page]

Afla mai multe despre cum poti renunta la acest viciu citind articolul Cum sa te lasi de fumat

Alcoolul
Este foarte important ca femeia care isi doreste sa ramana insarcinata sa renunte la bauturile alocoolice (chiar si cele cu o concentratie mica de alcool) chiar inainte de a concepe copilul, pentru a fi sigura ca va avea un bebelus sanatos si o nastere ferita de evenimente nedorite.
Aceasta, deoarece s-a demonstrat ca un copil nascut dintr-o mama care a consumat bauturi alcoolice in timpul sarcinii poate suferi de sindromul alcoolismului fetal, caracterizat prin:

•  greutate mica la nastere
• 
 anomalii faciale (cap mic, frunte bombata, nas carn, gura de lup sau buza de iepure)
•  anomalii generale (curbura coloanei, probleme genitale si cardiace)
•  dezvoltare greoaie
•  somnolenta, nervozitate, hiperactivitate
•  retard mintal
•  probleme de socializare si de adaptare

Unele din aceste probleme pot fi depistate mai tarziu, in anii de scoala, dar unele se pot observa inca de la nastere (spasme, convulsii, tremuraturi, respiratie rapida). Important este sa te opresti la timp, pentru ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Nu uita, dupa nastere, daca alaptezi, alcoolul trece in lapte si poate avea consecinte grave asupra noului-nascut. De aceea este bine sa renuti la alcool si in aceasta perioada, sau sa il inlocuiesti cu bere fara alcool.

Cofeina
In ziua de azi, consumul de cofeina a devenit aproape general, fie care este vorba de cafea, ceai, cola, capuccino, ciocolata sau bauturi energizante. Fata de alcool sau tutun, vestea buna in cazul cofeinei este ca nu trebuie eliminata total, ci doar redusa cantitatea consumata atunci cand ai ramas insarcinata. Dar ai grija: daca ai baut o ceasca de cafea, renunta in ziua respectiva la ciocolata!

Care sunt totusi implicatiile negative ale consumului de cafea in peroiada sarcinii? Iata cateva probleme care pot aparea:
•  continutul de proteine, lipide si carbohidrati din cafea poate reduce pofta de mancare a femeii insarcinate. Iar daca vei manca mai putin, valoarea nutrientilor care ajung la fat se va micsora;
•  cofeina poate provoca insomnii, care oricum sunt frecvente in timul sarcinii. Pentru a avea un somn bun si odihnitor este recomandabil sa renunti la cafea;
•  cofeina produce stari de agitatie si nervozitate, care, pe fondul emotivitatii crescute a femeii insarcinate, tind sa ia proportii nedorite. Daca te gandesti si la faptul ca ar trebui sa fii cat mai linistita pentru binele fatului, poate vei decide ca e mai bine sa limitezi consumul de cofeina, pana eliminare din meniul zilnic;
•  cofeina favorizeaza pierderea calciului din organism, fapt care nu este de dorit mai ales in perioada sarcinii, cand cantitatea de calciu trebuie sa fie sporita in corpul gravidei;
•  in cazul unui consum exagerat, o cantitate mare de cofeina poate produce avort.

Pentru a fi scutita de aceste probleme, este bine sa reduceti consumul de cofeina inca inainte de a ramane insarcinata si, daca doriti sa renuntati, sa o faceti treptat, pentru a va fi mai usor.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s