Relatia romanilor cu copiii lor: Peste 40% folosesc corectia ca metoda de educare

Relatia romanilor cu copiii lor: Peste 40% folosesc corectia ca metoda de educare

Romanii au, in general, o parere buna sau foarte buna despre cum isi cresc copiii (81%), arata studiul Relatia romanilor cu copiii lor – Atitudini si comportamente, realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). In acelasi timp, peste 4 din 10 respondenti sustin ca aplica corectii copiilor ca metoda de educare. Cu toate acestea, 7 din 10 romani considera ca o palma data unui copil, in semn de educare, este o incalcare a drepturilor copilului.

Potrivit studiului IRES, mama este cea care se ocupa cel mai mult de ingrijirea zilnica a copilului (in 53% din cazuri), iar, in cresterea copilului, majoritatea se bazeaza pe experientele anterioare (62%). Alte surse de informare ale parintilor sunt profesorii si educatorii, medicii si asistentele si proprii parinti, adica bunicii copiilor. Mai putini apeleaza la mass media pentru informatii legate de cresterea copiilor si doar 12% merg la cursuri de parenting.

Cu toate acestea, 27% dintre parinti recunosc ca s-au aflat in situatia in care sa nu stie ce sa mai faca in relatia cu copilul. Dintre ei, 50% au cerut sprijinul unui educator/ profesor, 46% au apelat la rude, 29% – la prieteni si 28% au cerut consilierea unui psiholog.

Aproape jumatate dintre parintii respondenti au o parere buna si foarte buna despre aplicarea corectiilor, in situatiile in care copilul are un comportament necorespunzator. Din nou, mama este indicata ca fiind cea care aplica aceste corectii (87%).

Tot mama este cea care decide intr-o masura ridicata alimentatia copilului (37%), activitatile extra-curriculare sau petrecerea timpului liber. In 6 din 10 familii, mama este cea care participa la sedintele cu parintii de la scoala sau de la gradinita.

Studiul Relatia romanilor cu copiii lor – Atitudini si comportamente a fost realizat de IRES, pe 769 de persoane cu cel putin un copil in ingrijire, in perioada 23-30 mai 2017. Dintre respondenti, 45% au declarat ca locuiesc in aceeasi gospodarie in care locuieste si copilul. 24% sunt plecati pentru o perioada temporara (peste 6 luni), 17% sunt cazuri de abandon sau deces, iar 11% muncesc in alta localitate sau au deplasari.

Vezi toate rezultatele studiului aici.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s