Recoltarea celulelor stem la nastere

Noile descoperiri ale medicinei ofera modalitati de ameliorare si chiar de vindecare a multor afectiuni. Unul dintre cei mai mari si importanti pasi ai medicinei este folosirea proprietatilor celulelor stem cu scopul de a vindeca, informeaza celulelestem.ro.

Din anul 2006 sunt posibile si la noi in tara recoltarea si stocarea celulelor stem. Procedura se realizeaza in unitati specializate, sigure si conforme cu legislatia europeana, ce stau la dispozitia posibililor clienti cu toate informatiile necesare.

Celulele stem sunt celulele care au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organismul uman. Ele au rolul de a reface orice tesut, inlocuind celule distruse cu celule noi, incetinind astfel imbatranirea prematura si imbolnavirea.

Sunt celule care se pot inmulti prin diviziune celulara dupa o perioada foarte lunga de conservare. Acestea pot fi transformate si cultivate astfel incat sa formeze tesuturi, procedeu ce se efectueaza in conditii controlate.

Oameni de stiinta proiecteaza in viitor ideea folosirii celulelor stem ca terapii pentru o gama foarte larga de afectiuni cum ar fi bolile de inima sau cancerul, accidentele vasculare cerebrale, boala Parkinson, scleroza multipla. La ora actuala transplantul de maduva osoasa este cel mai des efectuat si a primit din partea medicinei garantia sigurantei si eficientei. Pentru o serie de alte transplanturi de celule stem exista inca retineri, studiile si experimentele stiintifice urmand a elucida pe viitor toate neclaritatile si a prezenta publicului toate informatiile necesare.

Celulele stem se impart in doua mari tipuri. Celule stem embrionare si celule stem adulte. Celulele stem embrionare-totipotente sunt celulele care se pot transforma in orice tip de celula. Acestea se recolteaza din tesut embrionar obtinut la inseminarile in vitro, insa aceste proceduri se efectueaza rar, in special in scopuri stiintifice si nu sunt deschise publicului larg.

Celulele stem adulte se recolteaza din sangele cordonului ombilical si din peretele cordonului ombilical, din gelatina Wharton. Celulele stem adulte-pluripotente si multipotente au capacitati mai reduse de diferentiere. Acestea pot da nastere altor celule ce vor forma tesuturi (nervos, osos, hepatic).

Viitoarele mame care intentioneaza sa beneficieze de recoltatrea si stocarea celulelor stem, ar trebui sa stie ca acestea sunt de doua tipuri:

-celulele stem hematopoietice se recolteaza din sangele cordonului ombilical

-celulele stem mezenchimale se recolteaza din peretele cordonului ombilical

Celulele stem hepatopoietice pot fi folosite in tratarea a peste 70 de afectiuni. Aici pot fi amintite: leucemii, limfoame, anomalii ale globulelor rosii, diverse tipuri de cancer, boli congenitale ce afecteaza sistemul imunitar, anemii. Exista si o serie de alte boli ce pot fi tratate prin transplantul de celule stem, insa procedura in cazul acestor boli nu a fost adoptata ca mijloc de terapie standard. in acest caz este vorba despre diabetul de tip I, tumorile canceroase, bolile sistemului nervos central. Pana in acest moment, transplantul de celule stem in cazul acestor boli se foloseste doar in cadrul studiilor stiintifice.

Celulele stem mezenchimale sunt celulele ce pot regenera tesuturi (epidermic, hepatic) si prezinta o mare perspectiva de utilizare pentru medicina viitorului, medicina regenerativa.

Celulele stem adulte, recoltate din cordonul ombilical au o compatibilitate de pana la 100% in cazul transplanturilor autologe, crescand astfel sansele vindecarii si de 50% in cazul transplanturilor alogene, adica in cazul altor membrii ai familiei.

Medicii apeleaza la transplantul de celule stem in locul transplantului de maduva osoasa, din mai multe motive. in primul rand  in cazul transplantului de celule stem exista o compatibilitate mai mare si o rata mai mare de supravietuire, celulele din cordonul ombilical fiind mai putin mature decat cele din maduva osoasa. Din acest motiv pot fi folosite chiar daca intre donator si pacient nu exista compatibilitate totala, cum ar fi membrii unei familii. Un alt motiv este disponibilitatea imediata. Bancile de celule stem garanteaza ca celulele stocate sa fie disponibile imediat ce au fost solicitate pentru tratament. Un alt aspect pentru care medicii opteaza pentru transplantul de celule stem este riscul diminuat ca grefa transplantata sa fie respinsa de catre pacient.

Recoltarea celulelor stem in momentul nasterii este cea mai sigura metoda, realizata prin procedee non-invazive. Atat mama, cat si fatul sunt in stricta siguranta, metodele folosite neafectand in niciun fel pe vreunul dintre ei. Recoltarea celulelor stem este posibila atat in cazul nasterii normale cat si in cazul nasterii prin cezariana.

Recoltarea se face imediat dupa ce nou nascutul este scos din placenta. Volumul de sange ramas pe traiectul cordonului ombilical pana la placenta este suficient pentru a constitui o recoltare bogata in celule stem. Procedura se realizeaza de catre cadrele medicale care asista nasterea. Este foarte rapida si sigura, iar colectarea probelor se face intr-un kit special ce va fi depozitat la rece, pana in momentul transferului catre banca de celule stem.

Laboratoarele bancilor de celule stem sunt locurile unde se va face analiza sangelui recoltat. Aceasta procedura este absolut necesara, deoarece se controleaza calitatea sangelui, relevandu-se astfel lipsa vreunei contaminari si cantitatea de celule stem. Dupa ce analizele confirma calitatea sanguina,  se porneste procesul de stocare. Stocarea celulelor stem se face in vapori de azot sau ozot lichd,  in criotancuri, la temperaturi cuprinse intre -170 grade Celsius  si -196 grade Celsius, in conditii de maxima siguranta. Perioada de stocare variaza intre 18 si 20 ani.

Medicina ofera oricarui viitor parinte destul de multe motive pentru a opta pentru recoltarea si stocarea celulelor stem la nastere. Atat punctul in care se afla medicina acum, cat si perspectivele proiectate de oamenii de stiinta, pot fi baza acestei optiuni.

Pasii de urmat pentru stabilirea unui contract cu o banca de celule stem nu sunt dificili. in primul rand este nevoie de informare. Mediul on line, revistele de specialitate si informatiile puse la dispozitia publicului de fiecare banca de celule, pot fi sursa tuturor raspunsurilor de care au nevoie viitorii parinti in luarea deciziei corecte.

Dupa ce au decis cu ce banca de celule stem vor sa colaboreze, cu cateva luni inainte de nastere, parintii vor stabili o intalnire cu un reprezentant al bancii. Rolul acestei intalniri este de a primi toate informatiile privitoare la serviciile oferite de banca si indatoririle clientului. Este momentul cand viitorii parinti pot pune orice intrebare referitoare la modalitatea de recoltare, transportul probelor recoltate,  analizele ce urmeaza a se efectua sangelui prelevat, modul de stocare. Acum se stabileste foarte clar cum se va face prelevarea, doar din sangele ombilical sau si din peretii cordonului ombilical, perioada si modalitatea de stocare.  Se pun la punct aspecte organizatorice, cum se va face comunicarea intre banca de celule stem si client, unitatea medicala unde va avea loc nasterea, numele medicului care va asista la nastere, detaliile privitoare la taxe si modalitati de plata. Prin semnarea contractului, se accepta conditiile si termenii fiecarei parti. De regula pentru aceasta intalnire nu se percep taxe. Majoritatea bancilor de celule stem percep prima plata dupa ce se efectueaza analiza probelor. in ce consta prima plata si cum urmeaza a se esalona taxele, sunt detalii ce se stabilesc prin contract, de comun acord.

Viitoarei mamici i se va inmana un kit, cu ajutorul caruia se va efectua prelevarea de probe. Trebuie avut grija ca in momentul plecarii spre maternitate pentru a naste, kitul trebuie sa existe in bagajul mamicii. Acesta va fi inmanat cadrelor medicale ce vor asista la nastere. Din acest moment parintii nu mai au nimic de facut legat de aceasta procedura, decat sa astepte un anumit termen rezultatul analizelor probelor prelevate.

Probele de sange recoltate la nastere vor fi depozitate la rece in unitatea unde a avut loc nasterea, pana cand vor fi ridicate de un reprezentant al bancii de celule stem. Ajunse in laboratoarele bancii, probele vor fi analizate pentru a se confirma calitatea sangelui si cantitatea celulelor stem ce pot fi stocate. Odata ce rezultatele sunt in regula se incepe procesul de stocare.

Stocarea celulelor stem se realizeaza prin depozitarea acestora in recipiente special concepute pentru a rezista oricaror pericolelor (cutremure, inundatii, incendii), recipiente ce nu au nevoie de curent electric pentru a functiona. Criogenarea se efectueaza cu azot lichid sau vapori de azot lichid, la o temperatura cuprinsa intre -170 grade Celsius si  -196 grade Celsius.

Mostrele de celule stem criogenate sunt monitorizate permanent si sunt puse la dispozitia clientului (pacientului)  in momentul solicitarii acestora.

Dupa o informare corecta, viitorii parinti vor decide cu ce banca de celule stem vor sa colaboreze,  luand in calcul orice aspect de care sunt interesati: experienta, locul de stocare, modalitatile de transport ale probelor, rapiditatea cu care sunt transportate probele, siguranta mostrelor prelevate, comunicarea rezultatului analizelor, modul de criogenare, respectarea legislatiei UE, asigurare in caz de insolventa sau faliment, preturi, oferte si modalitati de plata. Este dreptul fiecarui posibil client sa fie foarte bine informat si sa decida in functie de propriile considerentele.

Mai multe informatii gasiti pe celulelestem.ro


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s