Reactie in lant cu bete de inghetata

Principiul domino-ului este foarte interesant de observat, dar stiai ca poti crea o reactie in lant folosind doar bete de inghetata?

Este un experiment stiintific simplu si distractiv, pe care copilul tau va dori sa-l repete iar si iar. In plus, pregatirea experimentului – adica aranjarea betelor de inghetata in forma potrivita – ii va antrena copilului rabdarea si concentrarea.

Tot ce-ti trebuie pentru acest experiment sunt cateva zeci (sau sute) de bete de lemn (sunt asemanatoare betelor de inghetata si le gasesti cu usurinta in librarii sau in magazinele de hobby-uri). Tine cont, atunci cand le cumperi, ca betele mai late merg mai bine la acest experiment fata de betele mai subtiri.

Pentru ca experimentul sa decurga bine trebuie sa acorzi mare atentie felului in care asezi betele. Aseaza primele 4 bete ca in imaginea de mai jos:

Inainte sa continui constructia lantului (pe diagonala, in jos) securizeaza capatul de sus al acestuia asezand un bat pe diagonala, astfel incat sa sustina atat capatul batului vertical din dreapta, cat si capatul stang al batului orizontal de sus (ca in imaginea de mai jos). Aseaza apoi un nou bat care sa treaca pe sub capatul drept al batului orizontal de sus si pe deasupra batului orizontal de jos.

Continua sa construiesti impletitura din bete, adaugand cu grija fiecare bat.

Cand ai terminat si vrei sa vezi cum functioneaza efectul domino-ului in cazul constructiei tale, apasa pe capatul primului bat din lant si observa ce se intampla. Cu putin noroc vei avea parte de un spectacol uimitor, asemanator celui prezentat in tutorialul de mai jos:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s