Puterea de a oferi iertare

Sa nu poti oferi iertare este o povara foarte grea pentru sufletul tau. De aceea, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa ierti mai usor, pentru vindecarea ta si a relatiilor cu ceilalti.

Prea des, prin iertare, intelegem ca facem o favoare asupritorului nostru, o favoare pe care nu o merita. (De multe ori, asupritorul este chiar propria persoana, pe care nu o poti ierta din rusine sau vinovatie.) De fapt, a ierta este si un dar pe care fiecare om si-l ofera lui insusi, un dar cu puteri vindecatoare pentru cel care il ofera.

Insa, desi recunosti usor situatiile in care ar trebui sa oferi iertare, iti vine foarte greu sa faci asta. Si e de inteles. Cand cineva ti-a rapit ceva (un gand, o emotie, respectul, stima de sine etc.), este dificil sa treci peste acest lucru.

Ce se intampla cand nu ierti

In familia mea, parca toti avem un temperament coleric. Ne „sare tandara” foarte repede, ne infuriem, tipam si ne inrosim. La final, pur si simplu, simt cum imi pulseaza sangele din cap pana in picioare.

Resentimentele, vinovatia, rusinea, sentimentul de nedreptate, intoleranta si orice alta durere din trecut iti afecteaza sufletul, mintea si corpul. De exemplu, cand esti suparat(a), corpul tau produce un exces de adrenalina si cortizol. In timp, acesti hormoni iti pun in pericol sistemul imunitar si duc la boli de inima.

Cercetatorii au descoperit ca o atitudine ostila este un factor emotional care creste riscurile de tensiune crescuta, stres, depresie, anxietate si chiar atacuri de cord.

La nivel emotional, daca tinem cu dintii de resentimentele noastre, riscam sa stricam relatii frumoase, alegand sa ne concentram doar pe punctele negative ale persoanei care ne-a gresit.

Si nu numai ca iti strici relatia cu persoana pe care nu o poti ierta, dar iti pierzi increderea si in cei din jur. Asadar, ajungi sa strici orice relatie viitoare.

Sfaturi pentru a invata sa ierti

  • A ierta nu inseamna a scuza un comportament. Multi oameni considera ca, prin iertare, inseamna ca accepta comportamentul celui care a gresit sau care a provocat durere. Dar nu este adevarat. Sa luam ca exemplu sotia inselata: chiar daca sotul a gresit si relatia s-a terminat, este important pentru ea insasi (in primul rand) sa ofere iertare, pentru a incepe procesul de vindecare.
  • Iertarea nu are nevoie de cuvinte. Bineinteles ca ne-ar placea sa auzim niste scuze din partea persoanei care a gresit, dar nici nu ar trebui sa ne bazam pe ele pentru a ne vindeca. S-ar putea ca o simpla scuza sa ti se para prea putin. Sau poate cel care a gresit nu simte nicio remuscare. Invata sa nu depinzi de actiunile celorlalti.
  • Iertarea nu se intampla dintr-o data. De multe ori, a ierta pe cineva este un proces care poate dura luni sau chiar ani de zile. Ia-ti timp sa te vindeci, sa intelegi ce s-a intamplat si sa descoperi puterea de a ierta. Nu este nicio rusine daca ai nevoie de ajutorul unui terapeut.

In momentul in care iti vei concentra energia pe iertare, iti vei creste si compasiunea si dragostea pentru cei din jur si pentru tine insuti/ insati.

Daca ai probleme in a ierta pe cineva sau daca tu simti ca nu poti scapa de vinovatie, te invit sa vorbesti despre asta cu psihoterapeuta Cristina Trepcea, la Psihotaclale. Editia din aceasta saptamana este chiar despre iertare. Vezi detalii aici: Ti-e greu sa ierti?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

2 comentarii la „Puterea de a oferi iertare”

  1. 1 la mana , adrenalina, e un mit faptul ca provoaca anxietate, ea de fapt iti amplifica emotiile oricare ar fi ele.
    2, sistemul nostru limbic este astfel proiectat sa receptioneze emotiile foarte diferit de cat se crede, practic foloseste propriul corp sa interpreteze emotiile, ceea ce e ciudat insa explica modul cum yoga, masajul , care are un efect relaxant muscular poate sa iti imbunatateasca sau sa iti calmeze emotiile.
    3 Nu exista obiectivitate in adevaratul sens al cuvantului, cortexul prefrontal are conexiuni stranse cu sistemul limbic. Nici o data in viata ta nu vei putea sa iei o decizie fara sa fi afectata emotional intr-un fel.
    4 ierarea e in principal o problema de ego, daca cineva ma jigneste si eu sunt 100 % sigur ca e neadevarat, nu ma afecteaza, il iert fiindca zic ca nu ma cunoaste, insa daca ma jigneste intr-un fel in care stiu ca are dreptate … mai greu, in ciuda faptului ca personal i-as multumii ca m-aa facut sa imi vad propiile defecte si ca o sa lucrez la ele ! Daca ma duc la un religios, un crestin adevarat, si ii spun, eu sunt ateu, eu nu cred in dumnezeul tau, daca el chiar e sigur de ceea ce crede nu se enerveaza si probabil doar ii este mila de mine, si chiar se poate discuta pe tema foarte deschis ! insa daca are nesigurante ii ranesc egoul, ii atac propria persoana, si pune zid, ma ataca la randul lui, nu iarta !
    intr-un studiu care in ziua de azi nu s-ar mai putea repeta din motive etice, s-a administrat adrenalina fara consimtamantul subiectilor , li s-a spus ca experimentul va incepe in curand si au fost pusi intr-o camera de asteptare, fara sa stie ca de fapt camera de asteptare era experimentul in sine, insa nu era doar o camera de asteptare, intr-una era un om care se plangea ca dureaza prea mult ca e inadmisibil si chestii negative iar in cealalta, celalat spunea ca e emotionat, ca abia asteapta, ca e fericit ca aduce o contributie, etc, chesti pozitive . Dupa o jumatate de ora subiectii drogati intr-o camera bateau cu pumnii in masa nemultumiti ca vor sa plece, si in cealalta se imbratisau si dansau de fericire .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s