Pune-te in pielea adolescentului!

Adolescenta pare uneori chinuitoare. Iar daca iti mai apare si un cos in frunte se declanseaza o adevarata cascada de probleme. Pune timiditate in priviri, aduna frustrari, creeaza temeri si angoase.

Acneea este inclusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe aceeasi lista cu afectiunile cronice, fiind caracterizata de toate elementele caracteristice: manifestare prelungita, evolutie secventiala cu perioade de remisie si reaparitie, impact psihologic cu efecte negative in integrarea in societate.

Avem nevoie de rabdare, de grija, de tenacitate si de un ritual bine stabilit pe tot parcursul zilei.

Care sunt greselile pe care trebuie sa le evitam atunci cand se instaleaza acneea, dar si care sunt cele mai bune solutii prin care ne putem recapata stralucirea tenului aflam de la medicul primar dermatolog Adriana Diaconeasa, invitatul Simonei Dragomir in cadrul TelePed Tinero.

Urmareste discutia mai jos:

Tin minte si acum. Fiecare cos aparut ma facea sa ma afund si mai mult intr-un sentiment de insingurare. Cu cat incercam sa-l inlatur, cu atat prapastia dintre mine si reusita se adancea si mai mult, lasand un gol pe care adesea il umplem cu ce gasim la indemana: de la leacuri auzite de prin bunici, la tratamente recomandate de prieteni la fel de neexperimentati si disperati ca si mine. Total gresit.

Ca sa lupti cu acneea trebuie sa fii riguros. Riguros cu igiena, cu alimentatia si cu tratamentele folosite. Trebuie sa stii ca oricand un punct alb sau negru – comedoane, cum sunt ele intalnite in literatura de specialitate – se poate infecta, daca intervenim fara sa apelam la sfatul medicului.

Manifestarile acneei dau de furca in special adolescentilor, din cauza glandelor sebacee care, la aceasta varsta, ajung sa secrete mult prea mult sebum. Factorul genetic, ereditar, pare sa fie cea mai intalnita cauza, spune medicul dermatolog Adriana Diaconeasa.

Laptele si dulciurile, pe lista interzisa! 

Nu trebuie sa neglijam nici actiunea nociva a factorilor de mediu, poluarea sau produsele cosmetice de proasta calitate sau nepotrivite tipului nostru de ten. Nici alimentatia nu trebuie lasata deoparte. Dimpotriva, alimentatia poate sa actioneze asemenea unui cutit cu doua taisuri. Iar acest factor e cu atat mai capricios, cu cat efectele alimentatiei asupra tenului se manifesta diferit de la caz la caz.

”Se intampla cel mai adesea ca dulciurile si laptele de vaca sa fie alimentele care provoaca cele mai multe probleme. La unii insa functioneaza un regim din care eliminam aceste produse, la altii, nu. (…) Alimentele cu indice glicemic inalt, care duc la o crestere brusca a insulinei in sange ar putea avea un rol agravant. La fel se intampla si in cazul orezului, al fainei albe sau al pastelor. Trebuie sa le inlocuim cu fructe, carbohidrati din legume, din painea integrala.” – recomanda medicul dermatolog Adriana Diaconeasa.

Nici ciocolata, despre care se spune adesea ca hraneste aceasta boala, nu este interzisa atat timp cat este neagra si are un continut mic de zahar. In realitate, zaharul pare sa fie prietenul cel mai bun al acneei. La fel si sucurile acidulate; o doza dintr-o astfel de bautura ajunge sa contina, lejer, 3-4 lingurite de zahar.

Mituri spulberate si adevaratele cauze ale acneei

Nici acneea nu a fost ferita de mituri, care s-au tesut adesea in jurul lipsei de informatii: ba ca ar fi contagioasa, ba ca este de natura infectioasa, iar ca remediu sigur ar fi, daca punem urechea la diferite voci, inceperea vietii sexuale. Nimic mai fals, dupa cum spune medicul dermatolog Adriana Diaconeasa, care intareste ideea ca ”stilul de viata influenteaza din ce in ce mai mult modul in care acneea poate evolua. Hormonii stresului – cortizolul si adrenalina -, lipsa orelor de somn, orele prea multe petrecute in fata calculatorului, creeaza mari dezechilibre in organism si implicit duc la o explozie a acneei. Un stil de viata dezorganizat, haotic impinge biochimia organismului spre secretarea de hormoni de stres”.

Pe de alta parte, relaxarea, odihna, bucuria lucrurilor mici, cu care ne inconjuram sunt arme extrem de importante, care pot regla exemplar un organism dezechilibrat. Este adevarat, copiii, la fel ca si adultii, sunt obligati sa traiasca un ritm alert si agitat. Avem nevoie sa ne gasim modalitati clare si simple de a ne usura viata. De a ne gasi energia si voia buna. Una dintre cai, ne spune medicul specialist, fara nici un fel de contraindicatie si care poate face adevarate minuni, atat in dezvoltarea noastra fizica, dar si interioara, este sportul. Sportul de orice fel. Miscarea, plimbarile in aer liber, alergarea.

Acneea trebuie tratata cu grija. Cu atentie sporita la tot ceea ce folosim. Statisticile arata ca atat fetele, cat si baietii, in egala masura, risca sa dezvolte o astfel de afectiune. Diferenta o face nivelul de agresivitate cu care se manifesta boala in cazul celor doua categorii. ”La baieti apar forme mai grave, severe, nodulare, chistice. Contribuie factorul hormonal, dar si cel comportamental. Fetele sunt mai grijulii, mai atente, se prezinta imediat la doctor, urmeaza cu mai multa atentie si perseverenta tratamentul”, explica medicul Adriana Diaconeasa.

Solutii salvatoare

Oricum ar fi, dragi tineri, nu uitati ca aceasta afectiune se trateaza. Sa lasam deoparte teama, sa alungam depresia si sa cerem sfatul specialistului. Sa nu incercam sa ne administram singuri medicamente, fara a avea in prealabil o discutie cu medicul dermatolog si o prescriptie clara a tratamentului.

Tratamentele cu cortizon pot crea magia reusitei, dar odata sistat tratamentul, acneea apare mai agresiv.

Cremele prescrise de medic, dermatocosmeticele, tratamentul medicamentos individualizat reprezinta calea cea mai sigura catre un rezultat care sa bucure.

Dermatocosmeticele nu trebuie sa fie grase. Tratamentul local trebuie indicat pe o perioada bine determinata, pentru a impiedica recidiva. Am intalnit cazuri in care, datorita ameliorarii vizibile, tratamentul de intretinere a fost intrerupt, iar acneea a reaparut. Tenul trebuie bine ingrijit, curatat cu apa micelara, geluri si foarte bine hidratat, recomanda medicul dermatolog.

Tinero® este un gel seboregulator regenerant, un produs cosmetic destinat ingrijirii pielii cu tendinte acneice, pentru adolescenti si persoanele adulte. Regenereaza pielea si ne ajuta sa obtinem ceea ce cu totii ne dorim: o piele mai luminoasa, mai neteda si catifelata.

Acneea nu omoara. Nu te transforma. Dar are un mod chinuitor de a-ti arata ca in organismul tau se produc modificari, ca trebuie sa iti schimbi stilul de viata si, pana la urma, sa inveti sa fii mai relaxat si mai fericit.

In lupta cu acneea nu esti nicidecum singur. 8 din 10 adolescenti trec prin ceea ce treci si tu. Important este sa apelezi la sfaturile medicilor, sa te tii cu dintii de recomandarile lor si sa ai incredere! Sa ai convingerea ca totul in lumea asta este trecator. Cu atat mai mult, acneea.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s