Psihologul Alice Cornea: „Vocatia este un continuu proces de descoperire”

La ce varsta isi descopera copiii vocatia? Unii stiu inca din clasa a IX-a ca vor sa devina medici, avocati, arhitecti, IT-isti, in timp ce altii descopera mult mai tarziu ce isi doresc cu adevarat. 

Impreuna cu Fundatia Calea Victoriei, iti propunem un interviu realizat cu psihologul Alice Cornea despre aspecte utile in alegerea vocatiei. Credem ca iti vor fi utile, mai ales daca esti parinte si vrei ca fiul sau fiica ta sa faca aceasta alegere importanta cu mai multa claritate, ca sa aiba cat mai multe sanse sa lucreze intr-un domeniu care sa-i placa si sa-si gaseasca in viitoarea echipa un loc care sa-l multumeasca si sa-l puna in valoare.

Alice Cornea este trainer experimentat si de doi ani tine la Fundatia Calea Victoriei cursuri despre Cum sa-ti gasesti vocatiapentru adolescenti si pentru adulti.

Alice Cornea

Cat de important este sa iti gasesti vocatia inca din adolescenta?

Este extrem de important sa te ocupi de asta, sau macar sa incepi descoperirea, cautarea ei. In felul acesta ai mai multe sanse sa faci alegerile potrivite in ceea ce priveste specializarea la liceu sau la facultate.

Sunt noua ani in care poti merge intr-o directie care ti se potriveste sau poti sta pe loc. Sau sa inaintezi foarte putin.

Care sunt cele mai bune metode (instrumente, activitati) de a te descoperi intr-o perioada de tranzitie ca adolescenta?

Autocunoasterea si experimentarea sunt metodele pe care le recomand. La ce ma refer: pune-ti in permanenta intrebari de autocunoastere, de auto-reflectie si vei sti care iti sunt calitatile, punctele forte, precum si limitele sau punctele slabe.

E imposibil sa excelezi la absolut tot. E bine sa iti cunosti si accepti punctele slabe, ca apoi sa gasesti cai de minimizare a efectelor pe care le au in viata ta (personala si profeionala). In acelasi timp, cea mai mare parte a atentiei tale e bine sa mearga catre dezvoltarea punctelor forte si a calitatilor pe care le ai. Doar concentrandu-te pe ce faci bine si cu usurinta poti deveni performant. Apoi… experimenteaza! Du-te sa cunosti efectiv domeniul/domeniile care ti-au atras interesul si expune-te la acel tip de activitate. Implica-te, ca sa cunosti cat mai multe aspecte ale acelui domeniu. Doar asa vei putea afla ce ti se potriveste. in timp ce desfasori acele activitati, intreba-te: „Cum ma simt? Ma umplu de energie pe masura ce lucrez? M-as vedea facand acest tip de activitate in fiecare zi a vietii mele? Oare mi-ar umple cu adevarat sufletul cu bucurie?”.

Poti aplica pentru un internship, pe perioada vacantei de vara, sau poti sa te implici intr-o activitate de voluntariat. Tehnologia si deschiderea pe care ti le ofera contextul actual sunt un plus – beneficiaza de el!

Vocatia este ca o cale de aur care pur si simplu „ti se arata” sau e mai mult un set de aptitudini pe care le identifici in timp?

Vocatia este un continuu proces de descoperire. Sunt foarte putine cazurile in care „ti se arata”. De cele mai multe ori, nu tu gasesti vocatia, ci vocatia te gaseste pe tine, cu conditia sa fii atent la ceea ce iti place, la cum te simti si la ceea ce te umple cu energie.

Poti avea o cariera de succes intr-un domeniu pentru care nu ai vocatie?

Daca ne referim la Cariera ca la un parcurs profesional in care sa primesti recunoasterea eforturilor tale, atunci, da, poti avea o cariera infloritoare chiar daca vocatia ta este alta. Dar munca aceea nu iti va aduce implinire si multumire sufleteasca. Acest lucru se intampla pentru ca, de cele mai multe ori, nevoia de contributie si semnificatie nu este implinita de cariera respectiva, indiferent de cat de prospera si infloritoare ar fi.

Ce sfat ai pentru un adolescent care nu pare sa isi gaseasca vocatia, in ciuda incercarilor?

Orice adolescent caruia aparent nu-i place nimic, care pare sa nu fie interesat de nimic, ar trebui in primul rand sa inceapa sa se cunoasca pe sine. Daca experimenteaza, daca incearca mai multe roluri si domenii, pana la urma o sa-l gaseasca vocatia pe el. Va descoperi ca unele activitati ii plac mai mult decat altele, ca unele da, il plictisesc, in timp ce altele il incarca cu energie. Lucrurile care iti plac iti dezvolta gandirea, te ajuta sa te concentrezi mai bine, sa-ti faci prieteni noi, sa fii mai relaxat si mai deschis.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s