Profesorii pot schimba mentalitati! Primul experiment social pe tema educatiei realizat in Romania

Educatia are puterea de a schimba destine si de a construi modele pentru viitoarele generatii. Fiecare copil are dreptul la o educatie excelenta. Fiecare copil are nevoie sa creada, sa spere, sa viseze la un viitor mai bun. La un viitor asa cum il viseaza. Iar un profesor este un factor cheie in „devenirea” unui copil, in sustinerea si incurajarea unui vis.

Profesorii pot schimba mentalitati, iar acest lucru a fost confimat si in cadrul primului experiment social pe teme de educatie din Romania, realizat de Teach for Romania, o organizatie non-guvernamentala care cauta si pregateste oameni valorosi, cu sau fara experienta anterioara de predare, pentru a deveni profesori in invatamantul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.

 

La varste fragede, copiii au nevoie de modele!

Impactul profesorilor asupra copiilor a fost recent documentat in cadrul primului experiment social pe tema educatiei realizat in Romania, ce a presupus implicarea a opt adulti si a unui elev care a avut invatator Teach for Romania.

Acest experiment a pornit de la asteptarile adultilor fata de mediul si educatia unui copil si a adus in prim-plan povestea reala a unui elev al carui profesor a jucat un rol fundamental in definirea visului sau de a deveni arhitect. O poveste spusa din perspectiva visului ambitios, in contrast cu perspectiva realitatii de zi cu zi a unui copil dintr-un mediu vulnerabil.

Experimentul a demonstrat ca profesorul poate fi cel care schimba perspective si deschide orizontul copiilor, actionand ca liant intre mediul prezent si posibilitatile pentru viitor:

„Doamna profesoara m-a ajutat sa imi descopar pasiunea pentru desen si mi-a spus ca daca vreau sa devin arhitect, pot deveni!” a spus George, elevul de 11 ani a carui poveste a fost adusa in prim-plan.

Participantii care au luat parte la acest experiment (8 adulti) au vazut initial doar prima parte a filmului, cea in care povesteste despre dorinta de a deveni arhitect si pasiunea pentru desen. Intrebati cum cred ca arata viata lui, toti participantii au proiectat o viata fericita, spunand ca „provine dintr-un mediu propice” si ca „in weekend-uri, merge cu familia la spectacole, expozitii”. Cea de-a doua parte a venit ca o surpriza pentru participanti: acestia au vazut ca viata de zi cu zi a copilului este in contrast cu parerile lor initiale.

Cercetarea realizata cu ajutorul Cult Research vine sa sublinieze rolul profesorului in viata unui elev si sa sustina impactul Teach for Romania in contextul in care sistemul de educatie si elevii au nevoie de profesori cu rol de mentori.

Elevii au nevoie de eroi!

Teach for Romania a aparut ca raspuns la inechitatea educationala, oferind elevilor sansa la un viitor mai bun prin educatie si prin modele. Profesorii si invatatorii pregatiti de Teach for Romania pornesc la drum cu motivatia unei relatii stranse elev-profesor, care se bazeaza pe abilitatea de a relationa cu elevii, pe incredere reciproca, sustinere, entuziasm si incurajare. Teach for Romania merge dincolo de predare si le ofera acestor copii o sansa reala de reusita cu ajutorul profesorilor care devin adevarati mentori.

Teach for Romania isi propune sa construiasca modele valoroase pentru viitorul copiilor, in contextul in care, conform evaluarilor PISA, elevii romani sunt cel mai putin motivati dintre toti cei care provin din cele 65 de tari analizate. Acest lucru se reflecta mai departe in cifre: rata abandonului scolar in Romania este de 17,4%, versus 12,8% la nivelul Uniunii Europene.

 

Mai mult, dintre cei care raman pe bancile scolii pana in clasa a XII-a, doar 56% promoveaza examenul de Bacalaureat – jumatate dintre acestia provenind din doar noua judete. Situatia este cu atat mai complicata in mediile vulnerabile, unde copiii au mai putine sanse la educatie de calitate si o cariera stabila comparativ cu cei din zonele dezvoltate.

Implica-te!

Mai multi profesori si invatatori sustinuti de Teach for Romania inseamna mai multi copii incurajati sa isi urmeze visul.

Toti cei care isi doresc sa sustina cauza si sa ajute Teach for Romania sa transforme viitorul copiilor din zonele vulnerabile prin educatie o pot face prin donatii directe, pe website-ul http://teachforromania.org/implica-te sau prin SMS cu textul TFR la 8844.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s