Probioticele, bagheta magică care întărește imunitatea si ne ajută să fim activi, sănătoși!

În ultimii ani, odată cu trecerea printr-o perioadă lungă și dură de pandemie, cu efecte nebănuite, am devenit mai conștienți de modul în care organismul nostru răspunde la infecțiile virale. Nivelul de stres crescut la care suntem expuși zilnic ne afectează comportamentele, sănătatea mintală, inclusiv sistemul imunitar. Interacțiunea clară dintre sistemul imunitar și stres a fost studiată pe larg, dar înțelegerea modului în care circuitele cerebrale specifice stresului afectează elementele discrete ale sistemului imunitar și modul în care acest lucru ar putea influența capacitatea organismului de a răspunde la diferite provocări imunitare este limitată.

Cum îmbolnăvește stresul organismul?

Este adevărat că pe de o parte, hormonul stresului, cortizolul, poate stimula imunitatea, limitând inflamația. Pe moment, însă. În timp, corpul uman, ce ajunge să se obișnuiască cu prea mult cortizol în sânge (cale sigură pentru apariția inflamațiilor) poate suprima capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva invadatorilor.

Așadar, stresul te poate îmbolnăvi. Poate provoca mari probleme organismului, dacă este lăsat să-l subjuge, fără a lua măsuri eficiente și la timp.

Sorina Chirițescu

Între imunitate și stres există o legătură bidirecțională. Vorbim de axa intestin-creier: de la intestin către creier, prin bacteriile pe care le avem în intestinul nostru și de la creier către intestin, prin diverși hormoni, pe care îi sintetizăm când suntem stresați, precum cortizolul. Mai mult de-atat, dacă avem perioade lungi de stres, el poate să ne afecteze flora intestinală. Și atunci musai să intervenim. Căci, conform experților, 80% din sistemul imunitar se regăsește în intestin, unde există 2 kg de bacterii bune. Avem nevoie de o dietă corectă și de o floră sănătoasă, pentru a putea să fim bine”, explică Sorina Chirițescu, farmacist, invitata Simonei Bălănescu, în cadrul ”Jurnalului de sănătate”, proiect susținut de Vedra International.

Grija față de flora intestinală

Problemele digestive reprezintă semnalul clar că flora noastră intestinală este în pericol. ”Unii pacienți suferă de constipație, alții de scaune moi pe parcursul întregii zile. Este clar că această floră bacteriană, stresul influențează tranzitul intestinal”, spune specialistul.

Nu întâmplător, oamenii de știință au început să acorde o atenție sporită sănătății tractului digestiv, ca punct de plecare pentru reglarea și echilibrarea întregului organism. Sindromul intestinului permeabil reprezintă o deteriorare a mucoasei intestinale. Toxinele care pătrund în organism provoacă boli și simptome la nivelul întregului corp. S-a constatat că poate fi rădăcina unor probleme de sănătate inexplicabile sau aparent fără legătură, afecțiuni ce țin de sănătatea fizică și mintală din copilărie, precum și de problemele comportamentale și de dezvoltare.

Probiotice cu rol reparator

Rezolvând disbioza, restabilind echilibrul florei intestinale, organismul intră în normal. Are nevoie însă de probiotice. OMNI-BIOTIC® Stress Repair este un simbiotic care are rolul de a restabili bariera intestinală și de a gestiona inflamațiile cronice în intestin după situații stresante. ”Este recomandat a fi folosit pe o perioadă lungă de timp, conține 9 feluri de tulpini, care nu numai că ne ajută să rezistăm stresului, ci sintetizează și vitamina B12, dar și anumiți metaboliți, care sunt implicați în starea noastră de bine”, explică Sorina Chirițescu rolul covârșitor al probioticelor pentru a avea un organism sănătos.

Atenție însă! Ca actiunea sa fie completă, musai trebuie să ne concentrăm și pe o dietă sănătoasă, fără exces de carbohidrați, zaharuri, prăjeli și chiar de proteină.

Disbioza intestinală = imunitate scăzută

În plus, stresul cronic scade limfocitele corpului, celulele albe din sânge, care ajută la combaterea infecțiilor. Cu cât nivelul limfocitelor este mai scăzut, cu atât suntem mai expuși riscului de apariție a virușilor, inclusiv a răcelii. Sistemul imunitar începe să se simtă slăbit, așa că nu poate lupta împotriva infecțiilor sau bolilor.

La fel se întâmplă și când flora noastră intestinală suferă. Apar răceli dese, care devin lungi și sâcâitoare. Cu cât echilibrul dintre bacteriile bune și cele neprietenoase este stabil, cu atât, organismul este mai puternic și mai dispus să lupte cu virozele și răcelile. ”Sunt studii care arată că modularea sistemului imunitar se întâmplă la copiii de până la 3 ani, de exemplu, în funcție de aceste bacterii. Celulele imunitare luptă împotriva intrușilor. Dacă avem grijă de ele, corpul nostru va fi pregătit să intervină la momentul oportun. Este important însă, să avem și o alimentație corectă. Fibrele ajută foarte mult la creșterea bacteriilor cu rol antiinflamator”, aflăm de la Sorina Chirițescu.

Soluții care vindecă flora intestinală și ajută organismul să-și revină

Adesea, este nevoie să sprijinim organismul în lupta pe care o are de dus cu factorii nocivi. Tocmai de aceea, un preparat pe bază de bacterii specifice, care să ne ajute împotriva virusurilor este necesar. OMNI-BiOTiC® Pro-Vi 5 reprezintă un produs ce combină 5 tulpini bacteriene special selectate, cu proprietăți antivirale dovedite știițific. Inovator și unic la nivel mondial, OMNI-BiOTiC® Pro-Vi 5 completează flora intestinală cu 5 miliarde de bacterii benefice, iar vitamina D adăugată contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar la adulți și copii. Fără să mai punem la socoteală un aspect extrem de important, demn de luat în calcul: OMNI-BiOTiC® Pro-Vi 5 poate fi folosit și de cei care au dezvoltat intoleranță la gluten sau la lactoză.

Un lucru este cert: nu trebuie să lăsăm răcelile ori stările de oboseală, de stres profund să ne invadeze viața. Important este sa actionam la timp si eficient. Mai mult de atât, să nu uităm că prevenția poate fi o armă la îndemâna fiecăruia dintre noi. Probioticele de calitate, care și-au dovedit eficiența în timp, trebuie adăugate în rutina noastră zilnică de îngrijire și de susținere a sistemului imunitar.

Sportul, dieta sănătoasă, alimentele antiinflamatorii, probioticele care să acționeze țintit, pentru a reface flora intestinală sunt aspecte de care trebuie să ținem cont, dacă ne dorim ca, treptat-treptat, starea de bine să se instaleze și să ne bucuram de toate lucrurile minunate din viața noastră.

Urmărește mai jos toate episoadele din Jurnalul de sănătate:


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s