Prima saptamana de scoala: 5 sfaturi pentru parinti

Primele zile de scoala sunt pline de emotii pentru copii si parinti in egala masura. Iata cinci idei pentru a face din prima saptamana inapoi la scoala o experienta frumoasa pentru toata familia.

Nesiguranta, entuziasm, teama de necunoscut, dar si curiozitatea parcurgerii unui drum nou – sunt sentimente si ganduri pe care le putem atribui atat copiilor, cat si parintilor, cand vine vorba de un nou an scolar.

Ca parinti, suntem responsabili de a le oferi copiilor (mai ales celor care se afla intr-un nou prag din viata lor) un inceput de drum cat mai lin, de a le hrani entuziasmul si de a le dispersa fricile. Asadar, iata cinci sfaturi prin care ii poti oferi micutului tau cea mai buna prima saptamana de scoala.

Stabileste in familie un ritual pentru inceputul scolii

Asa cum finalul anului scolar este marcat de o multime de evenimente si activitati (serbarea, diplomele si premiile), poti stabili o cale prin care sa sarbatoriti in familie si sfarsitul vacantei de vara. Poate fi orice fel de traditie, oricat de mica sau mare. (Si da, o putem numi traditie chiar daca este prima oara cand o punem in practica, atata timp cat se repeta si in anul urmator.) Iata cateva exemple:

  • inghetata in ultima zi de vacanta;
  • un album cu amintirile de vacanta ale copilului;
  • o activitate amuzanta in familie, cum ar fi o zi la un parc de aventura sau la un parc acvatic.

Recunoaste tot ce a invatat copilul tau pe timp de vara

Cum spuneam mai sus, la final de an scolar, copiii primesc premii pentru tot ce au invatat pe parcurs, pentru materiile la care s-au descurcat cel mai bine si pentru ce abilitati au deprins in acest timp. Poti face acelasi lucru si pe vara, organizand o festivitate de premiere pentru toate realizarile copilului tau. De exemplu:

  • medalie de catarator in copaci;
  • diploma de explorator in natura;
  • premiu pentru 10 carti citite.

Astfel, asiguri o continuitate in viata educationala a copilului tau si ii arati micutului ca ai observat si ai apreciat tot ce a facut si pe timp de vara. Am mai spus ca scoala si parintii trebuie sa actioneze ca o echipa pentru dezvoltarea copilului. De aceea, este bine ca acest parteneriat sa continue si in timpul vacantei de vara.

Gandeste cum si cand intrebi despre primele zile de scoala

Este normal sa fii curios/ curioasa fata de ce face copilul tau la scoala, mai ales in prima saptamana. Ce materii noi are? Cum sunt profesorii? Are colegi noi? Cum se intelege cu ei? Lista este lunga si sunt sigura ca ai o multime de intrebari. Insa, ai grija cum si cand le pui.

In primul rand, arata-i copilului ca te intereseaza ce are de zis. Cel mai probabil, macar in primele zile de scoala, va veni la tine plin de entuziasm, nerabdator sa iti povesteasca TOT! Daca tu il usuiesti pentru ca ai treaba in acel moment sau daca il asculti cu jumatate de ureche, fiind mai atent/a la telefon sau la laptop, risti sa iti indepartezi copilul. Data viitoare, nu va mai fi la fel de entuziasmat. Sau, cand iti vei dori tu sa afli informatii, s-ar putea ca el sa nu mai fie dispus sa le impartaseasca cu tine, pentru ca a observat ca nu prea te intereseaza. Acorda-i copilului atentia ta, pentru a-l incuraja sa vina sa iti povesteasca si data viitoare.

In al doilea rand, evita intrebarile inchise. De exemplu, in loc sa il intrebi „A fost bine la scoala?” (Raspuns: Da/ Nu), poti sa il intrebi „Ce te-a uimit astazi la scoala? Ce te-a facut curios?” Observi diferenta? Pune bazele unei conversatii reale, in care fiecare participant contribuie.

Nu in ultimul rand, transforma un moment al zilei sau un loc in spatiul de vorbit despre ziua care a trecut: la masa de seara, pe drumul spre casa, la bucatarie cat gatiti mancarea. Pentru copii, ritualurile sunt foarte importante, asa ca asigura-i un loc in care sa vorbeasca liber despre zilele sale la scoala.

Incepe noul an scolar cu optimism

Sigur ca iti faci griji pentru noul an scolar. Poate ca ai auzit si zvonuri nu tocmai pozitive despre noua profesoara, despre institutia in care se afla copilul tau sau despre programul incarcat. Sunt foarte multe lucruri pentru care sa te macini. Dar merita?

Macar in prima saptamana de scoala, gaseste partile frumoase ale experientei. Pentru piciul tau, conteaza foarte mult perspectiva ta. Daca esti tot timpul imbufnat/a si ingrijorat/a, asa va fi si el.

Concentreaza-te pe relatiile pe care le stabileste copilul tau

Prin relatiile noi (cu profesorii, cu colegii), copilul tau are multe de invatat atat social, cat si academic. S-ar putea sa nu iti placa de prietenii sai pentru ca nu iau note bune sau stau prea mult pe calculator. Incearca sa nu ii judeci, macar la inceput. Invata-le numele si organizeaza intalniri intre copii. Arata-i copilului tau ca tii la prieteniile sale. In acelasi timp, vorbiti despre ce ii place micutului la colegii sai si ce nu ii place. Atata timp cat stii ca puiul tau se ghideaza dupa un set de valori sanatoase, poti avea incredere ca isi va alege prieteni buni.

Va urez un an scolar cat mai frumos!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s