Prima masa a bebelusului

Bebelusii care au inceput sa manance „hrana solida” sunt tare haiosi – se murdaresc peste tot si se joaca numai cu manutele in mancare. Dupa o perioada in care a supt doar lapte, bebelusul tau este pregatit pentru a trece la prima sa masa. Afla aici cateva sfaturi pentru acest eveniment important.

In primul rand, cum stii ca bebelusul tau este pregatit pentru a trece la altfel de mancare decat laptele? Medicii pediatri sustin ca acest lucru se intampla cam pe la varsta de sase luni, dar iata si cateva indicii:

–          daca poate sa stea ridicat si sa isi sustina capul – pentru a evita ca micutul tau sa se inece;

–          cand incearca sa iti fure mancarea din farfurie – este curios sa vada ce pui tu in gura;

–          cand poate inghiti – bebelusii care nu sunt pregatiti vor da mancarea afara.

Bineinteles, pentru a fi sigur(a) ca bebelusul tau este pregatit, este de preferat sa consulti si un medic pediatru.

Alta intrebare importanta este: Ce ii dai micutului sa manance? Desi se numeste „hrana solida”, primele mesele ale bebelusilor au o textura aproape lichida. De ce? Bebelusul tau inca nu poate sa mestece pentru ca nu are dintisori. De asemenea, nici nu poate sa ingita hrana solida, oricat de mici ar fi bucatelele – risca sa se inece sau sa se sufoce.

De aceea, este indicat ca mancarea bebelusului sa contina o cantitate mica de alimente solide si mai mult lapte sau apa. De exemplu, pentru o lingurita de orez pasat, ar trebui adaugate doua linguri de lichid.

Laptele matern este mai bun decat apa pentru ca are un gust mai familiar pentru bebelus si contine mai multe substante nutritive.

Alte alimente pe care i le poti oferi micutului (tot amestecate cu lichid) sunt fructele si legumele pasate, precum: cartofi dulci, sfecla, banane coapte, avocado copt, piersici. Iaurtul este un alt aliment potrivit.

Ai grija! Dupa prima masa, vine si primul scaun. In functie de ceea ce mananca, unele alimente pot schimba culoarea sau mirosul scaunului. De exemplu, sfecla rosie ii poate face scaunul rosu, in timp ce sparanghelul va da un miros puternic urinei.

Mancarea de la prima masa a bebelusului ar trebui sa fie calduta, dar in niciun caz fierbinte. Micutul tau este mult mai sensibil decat tine. Pentru el este important confortul pe care il avea la sanul mamei – aceeasi caldura naturala.

Cand este bine sa iti hranesti bebelusul? Este bine ca primele mese sa aiba loc in prima parte a zilei, pentru a evita reactii negative din timp. De asemenea, in aceste momente, micutul tau are mai multa energie si este mai vesel.

Totodata, este recomandat sa ii dai de mancare cand nu este foarte infometat – de preferat, intre doua alaptari. Noul stil de a manca este o schimbare majora pentru copilasul tau si, de aceea, vrei sa il faci sa se simta cat mai bine. Astfel, incepi prin a-i da doar cateva lingurite la o masa.

Cum ii dai de mancare? Este important sa eviti sa il forteze sa manance. Decat sa ii bagi lingurita pe gat, mai bine o pui pe buza lui de jos, o inclini putini si astepti sa suga el mancarea. Ai grija sa nu se inece! Asteapta sa deschida el gurita.

Si, nu in ultimul rand, tine minte ca este prima masa a bebelusului. Prima! Este posibil sa nu iasa chiar asa cum ai sperat, dar, orice s-ar intampla, bucura-te pentru aceasta noua experienta a micutului tau.

Povesteste-ne in rubrica de comentarii cum a decurs prima masa a bebelusului tau.

Autor: Oana Anghel – Redactor Radio Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s