Prima camera senzoriala de post-terapie neonatala din Romania este functionala

Prima camera senzoriala de post-terapie neonatala din Romania este functionala

Asociatia Unu si Unu a finalizat amenajarea si dotarea pentru prima camera senzoriala de post-terapie neonatala din Romania, la maternitatea Panait Sarbu din Bucuresti, proiect derulat in premiera in Romania.

Conform statisticilor in Romania, se nasc anual peste 18.000 de copii prematur, 79% dintre bebelusi sunt nascuti între 32 si 36 de saptamani, 10% intre 28-31 de saptamani, iar 11% vin pe lume la doar 28 de saptamani. Acesti bebelusi prematuri, cu un sistem neurologic si vascular foarte putin maturizat sunt incapabili sa gestioneze multitudinea de stimuli din mediul exterior din terapie, stresant, mult prea stimulant la care copilul este expus unor sunete puternice 24h/7 zile/saptamana, luminii puternice 24h/7 zile/saptamana si sunt manevrati pentru examinare si interventii medicale foarte des. Toti acesti stimuli puternici au efecte negative asupra bebelusului indelung spitalizat, copilul nu se poate odihni, ii este ingreunata adaptarea la mediul extern, vindecarea, ii este prelungita spitalizarea, digestia este ingreunata etc.

Copiii pot petrece si 2-3 luni de la nastere in terapie intensiva si post-terapie

Ce beneficii aduce camera senzoriala neonatala

Camera senzoriala este un primul proiect de terapie complementara si integrativa pentru bebelusii indelung spitalizati dintr-o sectie de terapie intensiva de gradul III din Romania. Folosirea de terapii complementare, precum muzico-terapia si terapia prin lumina, poate ajuta nou nascutul cu probleme la nastere sa isi conserve energia si sa isi imbunatateasca greutatea, somnul, recuperarea medicala.

Terapia prin lumina, poate ajuta nou nascutul cu probleme la nastere

Investitia a presupus dotari precum: lampi speciale cu reglarea intensitatii luminii dedicate incaperilor de terapie intensiva, draperii anti-bacteriene special create pentru mediul de spital, sistemul audio, cd-uri cu melodii terapeutice, huse pentru incubatoare, caciuli cu casti incorporate pentru reducerea zgomotului receptionat de copii (reduce cu 7 Db nivelul de zgomot).

Pentru implementarea proiectului, au fost necesare masuratori ale zgomotului de fond din terapie intensiva pe timp de zi si de noapte, cautarea de furnizori si de materiale speciale pentru spitale, consultarea psihologilor si a specialistilor privind muzico-terapia, inclusiv experti din SUA.

Detalii despre proiect se gasesc si aici: https://www.youtube.com/watch?v=NOJy9ZqRX5o&sns=fb.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s