Pretul reducerilor in domeniul sanatatii: vietile a zeci de mii de copii

Dupa adoptarea deciziei de injumatatire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului intre 0 si 3 ani, Ministerul Sanatatii a anuntat o alta masura de reducere a costurilor bugetare: reconsiderarea politicii de acordare a laptelui praf.

Astfel, copiii sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara a normalului varstei), datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern nu vor mai primi gratuit lapte praf. Organizatiile non-guvernamentale protesteaza.

„Declaratia Ministerului Sanatatii de a limita acordarea gratuita de lapte praf copiilor reprezinta o masura grava, ale carei consecinte se vor resimti la nivelul malnutritiei si al mortalitatii infantile. Aceasta masura va determina o crestere a numarului de copii cu probleme medicale cauzate de o alimentatie insuficienta. Asadar, reducerea cu cateva milioane de lei a costurilor bugetare se va face cu pretul sanatatii si al vietii a zeci de mii de copii intre 0 si 12 luni”, declara Gabriela Alexandrescu, presedinte al organizatiei Salvati Copiii.

Organizatia Salvati Copiii Romania a solicitat oficial Ministerului Sanatatii reconsiderarea politicii de acordare a laptelui praf, atragand totodata atentia ca masurile guvernului in perioda de criza economica ar trebuie sa vizze intarirea protectiei sociale pentru categoriile vulnerabile, nu sa fragilizeze si mai mult viata acestora. Presedintele organizatiei Salvati Copiii a trimis o scrisoare de sesizare chiar primului ministru, Emil Boc.

Organizatia Salvati Copiii considera ca o astfel de politica sociala pericliteaza dreptul fundamental al copilului la viata, supravietuire si dezvoltare, considerandu-se ca prioritar nu interesul superior al copilului, ci interesul financiar al Guvernului. Prin aceasta masura se incalca art. 6 al Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului care obliga statele semnatare sa faca „tot ce le sta in putinta pentru a asigura supravietuirea si dezvoltarea copilului”.

„Guvernul Romaniei adanceste, nepermis si in totala contradictie cu legea si responsabilitatile sale primare, starea precara de protectie a copiilor aflati in perioada critica a vietii lor din punct de vedere biologic, medical, nutritional. Din continutul declaratiei lor, rezulta ca reprezentantii Ministerului Sanatatii accepta perspectiva cresterii malnutritiei si a mortalitatii infantile, atata vreme cat nu se face nicio referire la vreo analiza de impact a modificarilor propuse asupra starii de sanatate sau vietii sugarilor”, sustine Gabriela Alexandrescu.

„Modul in care ministerul doreste sa actioneze porneste de la premisa ca laptele praf este un drept al mamelor. Laptele praf se acorda copiilor, prin predarea lui catre parinti care au responsabilitatea cresterii copiilor lor naturali sau incredintati prin lege. Din punct de vedere juridic, beneficiarii sunt copiii”, adauga Alexandrescu.

Legislatia actuala prevede ca „laptele praf sa se acorde gratuit, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, numai pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in urmatoarele criterii: copii cu mama decedata sau care sufera de o boala grava (TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, mama infectata cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie); copii adoptati, dar si copii sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara a normalului varstei), datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern”. Ministerul Sanatatii vrea sa elimine categoria copiilor sanatosi din acest program.

Mortalitatea infantila din Romania este cea mai ridicata din Uniunea Europeana (10,4 la mie), tara noastra comparandu-se, din acest punct de vedere cu tari precum Mauritius, Bostwana sau Albania. Tinand seama de aceasta nefericita pozitie, Programul national de sanatate a femeii si copilului pentru anii 2011 si 2012 al Ministerului Sanatatii si-a stabilit ca obiectiv „ameliorarea starii de nutritie a gravidei si a copilului”, tocmai pentru a reduce mortalitatea copilului sub 1 an.

Studiile din ultimii ani evidentiaza, ca o cauza importanta a mortalitatii infantile in Romania, afectiunile medicale (infectioase, respiratorii si parazitare) ce apar dupa nastere si care determina decesul copilului in primul sau an de viata in 30% din cazuri. Printre factorii care favorizeaza mortalitatea infantila se numara malnutritia si saracia extrema a familiilor in care copilul creste, situatie care conduce la o dezvoltare anormala a copilului, la agravarea afectiunilor sale medicale care se vindeca mult mai greu daca alimentatia copilului nu se bazeaza pe laptele in formula destinata varstei intre 0 si 12 luni. Alimentatia adecvata a sugarului este punctul de plecare in asigurarea necesarului igienico-dietetic pentru evitarea punerii in pericol a sanatatii copiilor.

 

Sursa: Romania Libera


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s