Premiera in lumea muzeala din Europa: Muzeul Antipa, primul beneficiar al uneia dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur

Aproape 9 luni de munca laborioasa si anevoioasa au fost necesare pentru ca actualul schelet de Deinotherium gigantissimum sa fie restaurat dupa dezastrul pe care l-a suferit pe 4 martie 1977.

Aceasta comoara a Muzeului Antipa, o piesa de valoare stiintifica mondiala si un exponat de exceptie din patrimoniul cultural al Romaniei nu ar mai putea „supravietui’’ unui alt cutremur de asemenea magnitudine.

Sistemul de izolare seismica din Japonia este instalat in premiera in Romania si in Europa pentru unul dintre cele mai pretioase specimene din patrimoniul national, scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriasul de peste 4 m inaltime si aproape tot atat lungime care poate fi admirat inca de la intrarea in holul central al muzeului.

„Importantele pagube produse in colectii dupa cele doua cutremure majore din 1940 si 1977 au determinat Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” sa actioneze pro-activ, prin aducerea si implementarea tehnologiei japoneze „μ-Solator”, ceea ce permite protejarea specimenelor pretioase si pieselor de patrimoniu din România impotriva unui posibil cutremur major in Bucuresti. Acesta este un proiect pilot la nivel european, astfel incât tehnologia inovatoare sa poata fi vazuta sau/si testata de oricine doreste implementarea unei solutii similare. Proiectul a fost posibil si prin implicarea MOL Romania, sponsor principal al Muzeului Antipa” – dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa.

Marti, 23 iulie 2019, de la ora 11.00, va invitam la o demonstratie publica a modului in care functioneaza μ-Solator! Dispozitivul va fi testat in prezenta Ministrului Culturii si Identitatii Nationale, Valeriu-Daniel Breaz, a dlui dr. Luis Ovidiu Popa, Directorul Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, a oficialilor de la Ambasada Japoniei in România, a dlui Takanori Sato, presedintele Ideal Brain Co. Ltd., doctor in Inginerie si Arhitect.

Tehnologia dezvoltata de Ideal Brain Co., Ltd. a primit Gold Award la Good Design Award, 2016, si se bazeaza pe un principiu nou si inovator, care implica doua placi extrem de subtiri, de doar 3 mm fiecare. in momentul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 4, sistemul se activeaza si izoleaza in mod complet obiectul de miscarea solului.

Aceasta este cea mai subtire tehnologie antiseism disponibila in lume, care protejeaza colectii de arta, obiecte de patrimoniu nationale, servere si spatii de stocare a datelor in Japonia si America, si a trecut proba a doua cutremure majore in Japonia, iar aceasta este prima ei instalare in Europa.

La etaj este dispozitivul pentru demonstratii, o replica in miniatura a tehnologiei japoneze de prevenire a daunelor produse de cutremure, in scopul de a demonstra performanta sistemului, iar vizitatorii muzeului pot testa si experimenta tehnologia.

Sponsor: MOL Romsnia
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com.

Detalii: www.antipa.ro si pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s