Povesti emotionante la Gala Demnitatii

Peste 100 de victime ale violentei domestice si persoane cu dizabilitati, beneficiare ale proiectului Alege Demnitatea, membri ai societatii civile si persoane publice au participat, vineri, 9 octombrie, la prima editie a evenimentului Gala Demnitatii.

Cu aceasta ocazie, a fost sarbatorita inchiderea cu succes a proiectului de sprijin si, totodata, alegerea unei vieti demne, fara compromisuri. Violenta domestica se mentine in continuare la cote alarmante: 1 din 5 femei din Romania este supusa agresiunii domestice.

FOTO – Album foto de la Gala Demnitatii – editia I

Pentru R. Savu, din judetul Ilfov, care a trait timp de 10 ani in teroare, cu un sot alcoolic si violent, care a despartit-o de propriul copil si care o umilea zi de zi in fata rudelor, proiectul „Alege Demnitatea” a fost solutia salvatoare.

Casnicia mea a fost o inchisoare. Nu imi doream decat sa mor si sa ies din calvarul acesta. Nu am gasit sprijin nicaieri, la nimeni. Daca nu era fundatia, eu nu stiu daca mai traiam, a povestit R. Savu la Gala Demnitatii.

In prezent, femeia si-a recapatat increderea in sine, munceste si isi traieste viata fara sa ii fie teama ca oricand i s-ar putea intampla ceva rau.

Alte 14 persoane, aflate in situatii similare, care au trecut prin experiente traumatizante sau au fost victime ale violentei domestice, au raspuns invitatiei Fundatiei Pretuieste Viata si Fundatiei Estuar si au ales sa impartaseasca in cadrul Galei experientele lor si lectia de viata invatata. Fiecare poveste, unica si emotionanta, a fost premiata cu un trofeu al demnitatii, in semn de respect, sprijin si apreciere pentru puterea lor de a trece peste obstacole.

2015-10-10 12.00.16„Scopul nostru a fost sa le aratam acestor oameni ca nu sunt singuri, sa ii sprijinim sa aleaga viata demna pe care o merita si drumul spre mai bine, sa isi recapete increderea si respectul de sine, iar acum, cand au reusit sa devina stapani pe propria viata, sarbatorim demnitatea impreuna cu ei. Povestile de succes prezentate in cadrul Galei cu acordul lor reprezinta doar o mica parte dintre realizarile proiectului care a fost un pilot desfasurat in 4 judete ale tarii, ceea ce ne face sa fim mandri si ne da putere sa mergem mai departe, sprijinind persoane care trec prin momente dificile in viata, cu dorinta de a extinde pe plan national munca noastra, spune Andreea Marin, presedintele Fundatiei Pretuieste Viata si ambasadoarea proiectului Alege Demnitatea.

Oameni cu dizabilitati sau victime ale violentei in familie ce nu aveau solutie pentru impasul din viata lor au beneficiat de cursuri de calificare in diverse meserii, reusind sa devina independente financiar. Peste 900 de persoane care au trecut prin momente dificile au beneficiat de consiliere si indrumare din partea celor mai buni profesionisti juristi, psihologi, psihiatri, asistenti sociali sau consilieri vocationali. Targurile de locuri de munca organizate de proiect au fost de un real folos, facilitandu-le beneficiarilor legatura cu angajatorii.

_DDR2937„Este extrem de greu sa rupi un lant al abuzurilor. Oamenii se tem sa vorbeasca, sa intrebe, sa povesteasca prin ce trec. Noi am stiut sa intelegem si ceea ce ei nu ne spun prin cuvinte si sa gasim solutii pentru problema fiecaruia, chiar si pentru cei care nici macar nu constientizau cat de mult au nevoie sa fie ajutati, povesteste Amedeea Enache, directorul executiv al Fundatiei Estuar, partener al Fundatiei Pretuieste Viata in proiect.

1 din 5 femei din Romania este agresata (conform Cercetarii nationale privind violenta in familie si la locul de munca, realizata de „Centrul Parteneriat pentru Egalitate”)

  • In Romania, numarul victimelor violentei in familie este foarte ridicat: la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzata fizic sau verbal.
  • 1 din 5 femei (17,8%) din Romania au declarat ca au fost supuse, de-a lungul vietii, unui tip sau altul de violenta in familie.
  • Dintre victimele violentei domestice, aproape toate (93%) au fost palmuite si/sau lovite cu piciorul, iar jumatate dintre acestea au fost trantite de perete sau podea.
  • 16% dintre acestea au fost chiar lovite cu un cutit sau alt obiect.
  • In ultimii ani, s-au inregistrat peste 65.000 de cazuri de violenta domestica, mai mult de 800 de femei decedand in urma abuzurilor la care au fost supuse.
  • In ceea ce priveste situatia persoanelor cu dizabilitati, lucrurile sunt si mai grave. La 30 iunie 2014, numarul total de persoane cu dizabilitati din tara noastra se ridica la 714.891 de persoane, cu 200.000 mai multe fata de 2006.
  • Femeile reprezinta 53,49% din totalul persoanelor cu dizabilitati.

Scopul proiectului Alege Demnitatea este sa ajute aceste persoane vulnerabile sa aiba o viata mai buna, facilitandu-le integrarea pe piata muncii si actionand la nivel decizional, pentru ca principalii actori sociali, angajatorii sau autoritatile locale, sa sporeasca flexibilitatea pietei muncii.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s